Svensk ostmästare laddar inför julen

Bäst i Sverige – igen! Flerfaldigt prisade Skurö gårdsmejeri utanför Figeholm har lyckats ta hem guldet i SM i mathantverk. Nu är förberedelserna inför julen i full gång, med bland annat hemost och traditionell småländsk ostkaka på ­gårdens egen mjölk.

– Det är fullt ös i mejeriet. Jag gör allt själv, alltifrån ystning till att packa, märka och sälja ostarna, så det är en hel del att stå i, berättar Mette Munter som driver Skurö gård tillsammans med sin man Bosse Munter. 

I slutet av oktober vann Skurö gårdsmejeri & butik både guld för sin Eldost och brons för sin vitmögelost Vita damen. SM i mathantverk arrangeras av Eldrimner, nationellt center för mathantverk, och var i Östersund. Mette Munter var själv inte på plats, utan följde prisutdelningen live via Youtube när hon stod och sålde sina varor på Reko-ringen i Västervik.

– Jag fick ett leende från öra till öra, sa mina kunder just vid tillfället. Det var verkligen en häftig känsla att vinna guld igen. En bekräftelse på att jag gör något bra.

Mette Munter gör allt jobb i mejeriet på egen hand.
På bilden förpackar hon den prisbelönade Eldosten.

500 produkter

175 mathantverksföretag deltog med 500 produkter i 44 klasser, så att ta hem förstaplatsen är något alldeles speciellt. 

– Tog silver med vår blåmögelost Blå jungfrun i fjol och totalt har vi fått sex medaljer de senaste tre åren. Blå jungfrun vann även guld på Ostfestivalen 2020 men fick ingen medalj i år. Det beror på att ingen ystning är den andra lik. Det är så många faktorer som spelar in, alltifrån mjölken till vilken temperatur det är i mejeriet. Det gör att ostarna verkligen är ett hantverk och aldrig blir exakt likadana.

All mjölk till ostarna kommer från korna på gården. Skurö gård är ett småskaligt lantbruk med 60-talet kor. Mejeriet tar hand om mjölken från runt 2-3 kor, resten säljs till Arla. 

– Vi brukar skoja om att vi tar varsin sida av ladugårdsplanen. Jag den skitiga sidan, Mette den rena sidan, säger Bosse Munter med ett skratt.

Skurö gård är ett småskaligt lantbruk med 60-­talet kor. Bosse Munter driver det i femte ­generationen tillsammans med sin fru Mette.

Femte generationen

Skurö gård är en av de sista mjölkgårdarna i Misterhultsbygden och drivs i femte generationen. Sedan 13 år tillbaka finns även en gårdsbutik med varor av hög kvalitet från små producenter. Ambitionen är att de ska vara så närproducerade som möjligt. 

– Vi vill verka för landsbygden och därför renoverade vi gårdsbutiken 2017 så att den kan vara öppen året runt. I februari 2018 stod mejeriet klart. Jag gick från att tillverka ostkaka i små kastruller i köket, till 300-litersgrytor i ett modernt mejeri. Nu har vi flertalet olika ostar och jag ystar två-tre dagar i veckan, säger Mette Munter.

Produktionen inför julen är i full gång och fokus ligger på den populära hemosten, en gammaldags, syrlig ost som lagras kortare tid än vanliga ostar och bara tillverkas till julen, samt småländsk ostkaka på gårdens eget recept. 

– Jag har minskat mängden socker och har både grov ostmassa och grovhackad mandel. Det gör att ostkakan får mycket tuggmotstånd, vilket många tycker om.

Mette Munter med Skurö gårds goda ostkaka.

Ostkaka året om

Ostkaka är ett stående inslag hemma hos familjen Munter året om och Bosse vet precis hur den ska serveras.

– Rikligt med hallonsylt. Och grädden ska vara så lös att den nästan rinner. Då är ostkakan fulländad. Och hemosten ska vara på osötat bröd från en rejäl limpa, med smör och honung. Det gifter sig i munnen precis så där som det ska. 

Ostkakan och ostarna finns att köpa i gårdsbutiken, på Rekoring Oskarshamn och ett fåtal restauranger och mindre butiker. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Mette och Bosse Munter

Ålder: 63 respektive 60 år

Bor: På Skurö gård utanför Figeholm

Familj: Barnen Jessica, 30, Albin, 30, Michael, 28, Martin, 26 och Ellen, 26. Hunden Trixie, katten Signe, alla korna och alla hönsen

Gemensamma fritidsintressen: Gården och mejeriet tar upp den mesta tiden, men jagar tillsammans ibland och tar gärna en tur med båten om det finns tid

Aktuella som: Pristagare vid SM i mathantverk

 

Skurö gårdsmejeris utbud

Skurös ostkaka

Blåmögelosten Blå jungfrun

Vitmögelosten Vita damen

Eldost (för stekning, grillning eller fritering)

Kovre (som chevré fast på komjölk)

Färskostar av olika slag

Salladsost

Hårdosten Anno 1795 

Hemost