Trygga försäljningar med rätt köpare till rätt pris

Hur går det till att sälja och köpa en bostad med SF Sydost? Här kommer några tips och råd kring processen, för att du ska få den bästa upplevelsen av din affär.
Arbetssättet kallas för Svenskfastmetoden och går ut på att ge dig trygghet och bäst betalt så att det ska bli ditt livs bästa affär.

På Svensk Fastighetsförmedlings hemsida kan du enkelt boka en rådgivning med någon av våra mäklare. Där fyller du i dina kontaktuppgifter samt information om det objekt du vill sälja och/eller få värderat. Därefter bokar du ett första möte där du tillsammans med mäklaren går igenom dina tankar och funderingar mer i detalj. 

– Redan innan första mötet kan det vara bra att fundera igenom vilka förbättringar, renoveringar eller tillbyggen man har gjort på bostaden samt när i tiden dessa gjordes. Det kan också vara bra att se över sina driftskostnader, föreslår Erika Axtelius, fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Oskarshamn. 

Fokus vid första mötet ligger främst på att göra en plan för försäljningen. Här handlar det om att hitta rätt strategi för just din försäljning.

– Det ökar sannolikheten för att affären som helhet kommer att gå smidigt som möjligt och leda till ett bra resultat för alla inblandade. Det finns många åtgärder och marknadsinsatser vi kan göra inför och under den period objektet ligger ute till försäljning, förklarar Erika Axtelius.

Rätt marknadsföring

Det finns många alternativ och lösningar för att lyfta fram ditt objekt på bästa sätt. Det handlar om allt från fotografering, styling och marknadsföring till när det är läge att gå ut med objektet till försäljning, användning av Läge+ eller matchning mot spekulantregistret som täcker hela landet. 

– Den rätta köparen finns kanske i en helt annan stad än objektet, lokalt som nationellt. Ska du till exempel sälja ett fritidshus på Öland så går vi troligen ut med det digitalt i Småland, i storstäder och i regionerna utanför Öland. Många gånger hittar vi rätt köpare med hjälp av vårt spekulantregister och kollegor i någon av våra 27 butiker i SF Sydost, berättar Erika Axtelius och fortsätter:

– För en tid sedan sålde min kollega en mycket speciell villa i Orrefors. Redan vid första mötet i bostaden förstod hon att en köpare till denna bostad inte nödvändigtvis behöver komma från närområdet. Här behövde hon som mäklare hitta rätt köpare, en köpare med en bostadsdröm, där fokus snarare ligger på bostaden än geografin. Hon valde att marknadsföra bostaden via några av våra kontor i SF Sydost, bland annat i Kristianstad. Det visade sig vara ett mycket lyckosamt drag för alla parter. Köparna hade sett bostaden i Kristianstad, kom på visningen i Orrefors och blev sedermera de nya ägarna till huset. Jag har flera sådana exempel där vi har kunnat utnyttja SF Sydosts geografiska spridning till att marknadsföra bostäder på attraktiva platser i över 40 kommuner. Det är en styrka inget annat mäklarföretag kan mäta sig med, säger Erika Axtelius.

Förberedd visning

Det främsta syftet med en visning är naturligtvis att visa upp bostaden på bästa sätt för dess spekulanter. Förbereder du visningen väl så kommer den, liksom försäljningen och arbetet efteråt, att bli framgångsrikt.
– Spekulanterna anmäler sig till oss mäklare för en bokad visning, det är skönt både för dem och för oss -mäklare. Då kan vi pratas vid innan om det finns eventuella funderingar, se över besiktningsprotokoll eller utreda -eventuella frågor.

Svensk Fastighetsförmedlings budgivningspolicy går ut på att så långt som möjligt skapa trygga budgivningar för alla parter.
– För oss är det viktigt att vi redan från början är tydliga med vilka spelregler som gäller. Vi vill ha en transparent budgivning där man löpande kan få reda på vilka bud som är lagda och att man även kan följa dessa via sms eller mejl, förklarar Erika Axtelius.

Värdefulla samarbeten

Efter budgivningen bestämmer säljare och mäklare tillsammans när det är dags att gå till avslut och skriva kontrakt. Tillträde sker alltid enligt överenskommelse mellan köpare och säljare och som Sveriges största oberoende mäklarkedja har Svensk Fastighetsförmedling många värdefulla samarbeten med partners som underlättar för både säljare och köpare.

– Mäklarens roll är att vara en opartisk mellanhand, samtidigt ska vi se till att säljaren får bäst betalt. Som spekulant ska du kunna prata fritt och tänka högt kring dina planer för objektet. Jag bygger relationer både med säljare och köpare, så om en spekulant inte köper just det aktuella objektet får jag som mäklare ändå en känsla för vad den söker och kan hjälpa den vidare i sökandet efter sin drömbostad. Mäkleri i dag handlar mycket om att hitta rätt köpare, men också om att finnas tillgänglig för såväl säljare, och spekulanter som köpare under hela processen.