Wow-upplevelse med julkänsla

Han vill bidra till att ge Oskarshamn en rejäl dos julkänsla.
Vintertorget är en viktig del i stadsarkitekt Erik Hjertqvists ambitioner att göra centrum mera levande.

Det ska vara en riktig wow-upplevelse att besöka stadskärnan under advent, säger han.

I samband med julskyltningen, den 5 december, är det premiär för den fjärde upplagan av Vintertorget. Då kläs Lilla Torget i vinterskrud med allt från granar i skiftande storlekar och en rad ytterligare juldekorationer till tomtebesök, luciakröning och en mängd aktiviteter. Oskarshamns kommun, med tekniska kontoret och samhällsbyggnadskontoret i spetsen, är en av alla aktörer som bidrar till att skapa julstämning i stadskärnan.
– Tillsammans har vi lyckats skapa något eget och unikt för Oskarshamn. Det finns mycket uppfinningsrikedom bakom de olika aktiviteterna och inslagen på Vintertorget, säger Erik Hjertqvist.

Salig blanding aktiviteter

Han framhåller bland annat utsmyckningen i form av julgranspynt och stubbtomtar som kommunens förskolebarn tillverkar och som stadigt utökats under årens lopp. Likaså de små byggnader, lekstugor för de yngre besökarna, i form av pepparkakshus, tomtens stuga och årets nyhet – Bores borg. Det kommer även att finnas aktiviteter som exempelvis limbo, memory, snöbollskastartävling och skidrace – som också är en ny aktivitet för året.
– Den bästa nyheten är ändå att vi i år åter kommer att genomföra en rad publika evenemang. Det blir allt från levande musik på Lilla torgets scen under adventssöndagarna till inslag av lokala föreningar, berättar Erik Hjertqvist och framhåller samtidigt stadskärnan som Oskarshamns främsta mötesplats och nav.

– Med Vintertorget gör vi besöket i centrum till en mysig och positiv upplevelse för alla. Och en självklar plats för julklappsshopping.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Adée ­uppträder
12 december. Foto: Mateo Lozano Adee.

Skönsång i julsk rud

Sång i centrum. När Länsmusiken står för underhållningen på Vinter­torget bjuds det på en blandad ­repertoar av såväl klassiska julsånger som lokalproducerad popmusik.

Musikunderhållningen inleds i samband med invigningen av Vintertorget, söndag den 5 december. Då står en grupp sångare från Oskarshamns Folkhögskola på Lilla torgets scen. De har tidigare samarbetat med Länsmusiken i familjeoperan Lilla Trollflöjten och kommer att bjuda på stämningsfulla jul- och vintersånger.

Söndagen efter, den 12 december, är det öländska Adée som står för underhållningen. Hon ingår i Länsmusikens projekt för unga musik­talanger – Talent Coach – och har rönt stora framgångar såväl nationellt som internationellt med sin popmusik.

Vintertorgets musikunderhållning avslutas söndag den 19 december med de röstcoacher som har deltagit i satsningen på sång inom förskolan – Rösträtt – tillsammans med Kulturskolans chef Simon Leidecker. Även den frilansande sopranen Pernilla Ingvarsdotter kommer även att finnas på scenen för att bjuda på julsånger.
– Det blir en blandad repertoar under de tre adventssöndagarna som vi hoppas ska tilltala publiken på Vintertorget, säger Carolina Johansson som är barn- och ungdomsproducent på Länsmusiken.

 

Andreas Magnusson från XL Bygg samt Johan Erlandsson och Michael Rehnqvist fixar Vintertorgets utsmyckningar i tomteverkstaden.

Full fart i tomteverkstaden

Det är i tomtens verkstad som det händer. Här konstruerar och bygger Johan Erlandsson alla ­utsmyckningar och lekredskap som förgyller ­Vintertorget.

I år är det Bores borg som är den stora nyheten. Ett lekslott värdigt alla små vinterkungar.
– I Bores borg kommer det att finnas en kungastol och pussel av kuber som de yngre Vintertorgsbesökarna kan roa sig med, berättar Johan Erlandsson.

Till sin hjälp i skapandet har han pappa Michael Rehnqvist och XL Bygg som sponsrar med virke och material.
– För oss är det självklart att ­sponsra. Vintertorget uppskattas väldigt mycket. Inte minst av ­barnen, framhåller butikschef Andreas Magnusson på XL Bygg.

Samarbete gav utsmyckningsresultat

Johan Erlandsson har varit med sedan starten och gjort utsmyckningarna till Vintertorget.
– Jag har en löpande diskussion med stadsarkitekt Erik Hjertqvist och sedan relativt fria händer att göra vad jag vill, förklarar han.

Det har hittills resulterat i en mängd olika utsmyckningar, aktivitetsredskap och små lekstugor. Målsättningen är att utsmyckningarna hela tiden ska bli fler och så småningom breda ut sig över hela centrum.
– Det här är ett jättekul uppdrag. I år kommer det att bjudas på ytter­ligare en nyhet som avslöjas i samband med premiären för Vintertorget, säger Johan Erlandsson hemlighetsfullt.

LÄS MER OM VINTERTORGET HÄR