Jultider i drömhuset

Det lackar mot jul i drömhuset. Under hösten har flitens lampa spridit ljus i de nyinsatta flaggfönstren. Och även om allt inte kommer att vara helt inflyttningsklart räknar Johan Persson och Gabriella Jonsson med någon form av julfirande på Humlekärrshults Gård.

Sedan det unga paret fick tillgång till den ståtliga sekelskiftesvillan har de knappast legat på latsidan. Från att inledningsvis mestadels ha rivit och rensat börjar nedervåningen nu så smått anta formen av en inbjudande bostad.

– Efter att vi fick in de nya fönstren och hade gipsat och spacklat alla väggar kunde vi börja se slutet på den här etappen. Det är nu det roliga börjar, framhåller Johan med instämmande nickar från Gabriella.

Ångrar inget

De sticker inte under stol med att det stundom har varit lite motigt att dra på sig arbetskläderna efter ordinarie jobb, träningar och övriga fritidsintressen, för att sedan snickra och fixa i huset till långt in på småtimmarna. Inte minst med tanke på att de har gjort det mesta själva. Men hittills har de inte ångrat en sekund att de valde att förverkliga sin vision.

– När vi höll på som mest med rivningen var det en del som undrade varför vi inte byggde helt nytt i stället. Men det här är ju vår dröm. Vi vill ha den gamla charmen, förklarar Gabriella.

Efter Stadsmagasinets besök har paret lagt fiskbensparkett i vardagsrummet. Ni kan följa Gabriella och Johans renoveringsresa på Instagramkontot @humlekarrshultsgard. Foto: Privat

Smakfull parkett

Än så länge återstår det en hel del arbete innan flyttlasset kan gå. Totalt 4 000 ekstavar ska fogas ihop till en smakfull fiskbensparkett över merparten av golven. Likaså ska hallen och ytterligare rum tapetseras, medan det stora vardagsrummet ska kläs med ett rutsystem av lister och breda foder som sedan ska målas in för att skapa en tidstypisk känsla tillsammans med glasade dubbelinnerdörrar.

– Vi har väl inte alltid gjort de enklaste valen. Å andra sidan är det viktigt att slutresultatet blir som vi verkligen vill ha det. Även om vägen dit är lite svårare, betonar de båda.

Större delen av alla köksstommar sitter redan på plats.

Köket på plats

En stor del av stommarna till köksinredningen samt spisen är redan på plats och inom kort ska det 20 kvadratmeter stora badrummet, som även rymmer tvättstuga, kläs med kakel och klinker. Även här har paret valt en annorlunda lösning med halvkaklade väggar samt lister och foder av keramik.

– Vi har insett att allt inte kommer att vara helt klart till jul så vi kan flytta in. Men förhoppningsvis kan vi ändå vara här en stund på julafton och fira, säger Gabriella som är en riktig julfantast och ser fram emot framtida storslagna firanden a la ”Fanny och Alexander” med släkt och vänner i sitt och Johans nya hem.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Julstämning hos Johan och Gabriella

• Julbak och hemmagjort julgodis

– Att baka lussekatter och pepparkakor samt göra eget julgodis med allt vad det innebär av dofter och stök ger mig riktig julstämning, säger Gabriella.

• Julkalendern

– Jag missar aldrig julkalendern på tv. Favoriten är ”Mysteriet på Greveholm”. Vi var till och med och tittade på slottet där den spelades in, berättar Johan.

• Riktig julgran

– Det ska vara en stor ”Disneygran” med mängder av pynt. I vår lägenhet i Växjö hade vi en så stor gran att vi var tvungna att flytta matbordet, berättar paret.