Rustar för ny skidsäsong

Om det är tillräckligt kallt kommer Hjortbergets skid­anläggning öppna upp redan under andra hälften av december – med en helt ny skidlift. Ordförande Jim ­Håkansson ser fram emot en härlig vintersäsong i ­Oskarshamns enda kombinerade pulka- och skidbacke. 

 

Förberedelserna inför monteringen av den nya skidliften är i full gång. Hur känns allt så här långt? 

– Det känns jättebra. Vi har jobbat med utvecklingsprojektet att omvandla Hjortberget till en året runt-anläggning i cirka 14 år och skidliften är en stor del av det. Planen är att själva monteringen av liften ska ske under veckorna 48–49. 

Kommer arbetet med skidliften påverka allmänhetens pulka- och skidåkning på något sätt? 

– Nej, inte som det ser ut just nu. För utförsåkningen behövs det såklart en lift men tanken är att allt ska vara klart innan säsongen drar i gång.

När är planen att säsongen börjar? 

– Allt beror på vädret. Det behöver vara kallt för att tillverka snön, annars smälter det bara. Om vädrets makter tillåter och skidliften är på plats, kan vi börja under andra delen av december. Sedan fortsätter vi under åtta veckor fram tills sportlovet om kylan håller i sig. 

Ni är många som engagerar er ideellt i skidanläggningen, inte minst du. Behöver ni fler?

– Vi har en bred kompetens men behöver ständigt nya krafter. Det kan vara alltifrån ­elektriker till någon som kan fixa med fikat. Alla behövs. Den som är intresserad får gärna höra av sig till oss. 

Ännu är inte arbetet med skidliften helt finansierat. Hur ser ni på det? 

– Vi är väldigt tacksamma för alla företag och privatpersoner som sponsrat. Och utan ­kommunens 4,5 miljoner kronor hade det inte gått. Den totala kostnaden på 6,5 miljoner kronor är dock inte täckt helt och fullt. Nu hoppas vi på att näringslivet kliver in och hjälper oss på målsnöret. Det ­handlar ändå om att skapa en modern anläggning som kommer alla till gagn. 

 

Jim Håkansson

Ålder: Ung i sinnet men 51 år på pappret

Bor: Nära Hjortberget

Familj: Sambo Anna och barnen Ludvig och Emma

Jobbar som: Projektledare på OKG

Gör på fritiden: Spelar golf, följer IKO, tittar på delägda travhästar, åker skidor, renoverar nya huset, åker på golftävlingar med dottern, tar en tur med båten i skärgården, engagerar sig i Hjortbergets skidklubb