Pickleball-premiär gav nöjda nybörjare

Bollkänsla, reaktionsförmåga och prick­säkerhet. Allt sätts på prov i pickleball som nyligen gjort entré i Oskarshamn.
Stadsmagasinets idrottstokiga duo Kristin Persebo och ­Jonas ­Axelsson testar sporten som är en fartfylld kombination av ­tennis, ­badminton och bordtennis. 

En badmintonplan, ett lågt nät, ett strandtennisliknande racket och en plastboll med hål i – det är vad som behövs för att spela pickleball. Sporten har sitt ursprung i USA och har mer än tre miljoner utövare världen över. I Oskarshamns tennishall finns två banor att boka och det är på en av dem som Stadsmagasinets utsända gör upp mot tennisklubbens dubbelpar Tomas och Tomas. 

Tomas Carlsson visar linjen som utgör gränsen till det så kallade ”köket”, i vilket spelarna inte får sätta sin fot utan att bollen har studsat där först.

En serve

Serven som sätter i gång spelet ska slås med ett underhandsslag från baslinjen och diagonalt in i serverutan på andra sidan nätet. Till skillnad från tennis har man bara en serve i pickleball. Varken servereturen eller slaget efter får slås på volley. Därefter är det fritt fram för spelarna att slå bollen antingen på volley eller efter studs i marken.

– Att glömma volley-regeln är det vanligaste nybörjarmisstaget, men redan efter några bollar brukar de flesta få kläm på det, säger Tomas Carlsson. 

Tomas Andersson, klubbchef i OTK och Tomas Carlsson, huvudtränare i OTK, flankerar ­utmanarna Kristin Persebo och Jonas Axelsson från Stadsmagasinet.

Mersmak

Efter tre jämna set med långa, svettiga dueller får lag Stadsmagasinet se sig besegrade av de betydligt mer rutinerade pickleball-spelarna på motståndarsidan. Upplevelsen gav dock mersmak för de båda nybörjarna. 

– Jag upplevde att det var enkelt att få till ett bra spel och när vi blivit varma i kläderna var det riktigt roligt. Bollträffen i racket är stum och känslan påminner om bordtennis i storlek XXL, beskriver Jonas Axelsson. 

– Perfekt energihöjande aktivitet att göra på exempelvis lunchrasten. Jag kommer definitivt att spela pickleball igen, konstaterar Kristin Persebo med ett leende.

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Spelplanen är densamma som i en ­badminton-dubbel.

Fakta

Pickleball

Poängräkning

Matcherna spelas i bäst av tre set. Varje set spelas till 11 och man måste vinna med två poäng. Man får endast poäng i egen serve. 

Serve

Servaren fortsätter att serva till dess att laget har förlorat en boll. I dubbel går därefter serven över inom laget och först när den andra servaren förlorat sin serve går serven över till motståndarna. Regeln har ett viktigt undantag: I början av ett set får det lag som börjar serva bara en serve.

Volley

Varken servereturen eller slaget efter får slås på volley. Det innebär att mottagande lag måste låta bollen studsa innan de returnerar bollen och att servande lag måste låta returen studsa innan de slår bollen över nät.

Köket

På båda sidor om nätet ligger det så kallade ­”köket”. Spelarna får inte gå in i köket om inte bollen studsat där först. I köket är det alltså inte tillåtet att spela på volley.