Siste kyrkoherden tillbaka i Kristdala

Han var den siste kyrkoherden i Kristdala innan samgåendet med Döderhults församling 2010. Nu är Håkan Helleberg tillbaka som präst i bygden efter en längre sejour på Orust. 

Du blev präst efter 19 år som sjöman, hur kom det sig?

– Under min konfirmationstid fick jag höra att jag skulle passa som präst. Och livet på sjön innebär att man umgås väldigt tätt med människor under lång tid. Då lärde jag mig mycket om hur folk fungerar. Det var nog det som påminde mig om att jag kanske egentligen var ämnad för någonting annat.   

Du är född och uppvuxen i Göteborg. Hur hamnade du i Kristdala?

– Vi var på väg hem till Stockholm med vår Tuna­kryssare ­efter en tur till Öland när vi fick problem och tvingades stanna till i Påskallavik. På Konsum träffade min fru Louise av en slump Eva-Lena Karlsson, förtroendevald i Oskarshamns församling, och småpratade lite med henne. När vi sedan kommit hem ringde kyrko­herden Jan Carlsson mig och sa: ”Jag hörde att du är präst i Rågsved, jag har ett område som heter Kristineberg som skulle passa dig”. Och nyfiken som jag är tackade jag ja. Vi hittade ett hus i Kristdala och ett par år senare blev jag kyrkoherde där.

Du var kyrkoherde på Orust i nio år. Varför återvänder du till Döderhults församling?

– Det passar mig bra att trappa ner inför ­pensionen med en deltidstjänst. Jag slipper till exempel arbetsgivaransvar, vilket var en stor börda på Orust där vi ständigt fick pussla för att få ihop arbetslaget. Nu ser jag verkligen fram emot att arbeta och ­komma in i mitt nygamla ­sammanhang.

Vad är det som är så bra med Kristdala?

– Det är en bygd som är väldigt framåt på alla sätt och det finns en stark lokal förankring. Jag lärde känna väldigt ­mycket folk under förra vändan och många av de som jobbade i ­församlingen då är fortfarande kvar. Så det är mycket speciellt för mig att återvända.

Vad ska du göra på fritiden nu när du jobbar deltid?

– Att ta upp mitt gitarrspelande är något jag har tänkt på länge. Sedan tycker jag mycket om flugfiske och ser fram emot att utforska Hummeln utanför Kristdala.

Fakta

Namn: Håkan Helleberg Ålder: 67 Bor: Kristdala Familj: Frun Louise och tre vuxna barn
Gör: Jobbar deltid som präst i Döderhults församling Fritidsintressen: Fiske, musik