Häftig utbildningsbredd i lugn miljö

Från öst till väst. Från Estet till Fordon- och transport. Mellan Oscarsgymnasiets entrédörrar ryms 15 nationella program, introduktionsprogram samt Komvux, SFI och Gymnasiesärskolan.
– Det är en häftig bredd, framhåller Magnus Rydhage.

Han lämnade själv skolan som student 1986 och är sedan drygt fem år tillbaka på Oscarsgymnasiet som rektor för Estetiska programmet, Lärlingsprogrammen samt Vård- och omsorgsprogrammet. Tillsammans med verksamhetschef och ytterligare fyra rektorer sitter Magnus Rydhage även i ledningsgruppen.

– När det gäller skolan i sig är mycket sig likt. Däremot har vi rektorer närmare kontakt med såväl personal som elever och är mera insatta i den dagliga verksamheten.

Magnus Rydhage, en av fem rektorer på Oscarsgymnasiet, välkomnar eleverna till möjligheternas skola med en mångfald av utbildningar.

Trygg plats

Han beskriver Oscarsgymnasiet med totalt 1 300 elever, varav 1 000 gymnasieelever fördelade på tio yrkesprogram, fem högskoleförberedande program och introduktionsprogram, som en lugn, trevlig och trygg skola. Delvis beroende på bra uppdelning lokalmässigt mellan de olika programmen, delvis på en engagerad och erfaren personalstyrka. Den höga trivseln intygas även av skolans elever.

– Det är en jättebra skola med massor av möjligheter och modern utrustning för praktisk utbildning. Jag har varit intresserad av bilar sedan jag var liten och ser verkligen fram emot att utbilda mig till lastbilschaufför, säger Emil Kinnander som går första året på Fordons- och transportprogrammet.

Lärare Lena Berg på Vård- och omsorgs­programmet framhåller utbildningen som både viktig och en säker väg till arbetslivet.

Bra lärare

Även Hedda Bergkvist och Tindra Zetterström, som går andra året på Samhällsvetenskapliga programmet med media-, information- och kommunikationsinriktning, framhåller Oscarsgymnasiets kvaliteter.

– Det är både bra utbildning och bra lärare. Dessutom är det en väldigt trevlig miljö och skön stämning på skolan, betonar de nöjt.

Har rattat rätt. Antonia Nordlander, Emil Kinnander, Isak Laakso och Edvin Sandqvist på Fordons- och transportprogrammet ser fram emot att börja jobba som chaufförer.

Vid sidan av utbildning för de allra flesta inriktningar erbjuder Oscarsgymnasiet även en rad olika mervärden under studietiden. Som exempelvis Bibliotek Oscar som har ett omfattande utbud av såväl facklitteratur som skönlitteratur, gott om studieplatser och tillgång till både skrivare och digitala tjänster.  

– Vår elevkår, Oscarskåren, tar ett stort ansvar för att förgylla elevernas lediga tid på skolan med en mängd olika aktiviteter och evenemang, berättar Magnus Rydhage och passar samtidigt på att välkomna de elever som står inför gymnasievalet.

– Oscarsgymnasiet är möjligheternas skola med en mångfald av utbildningar och plats för alla!

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Lärare Christian Åberg är i full färd med förberedelserna inför höstens uppstart av inriktningen Estetik & Media på Estetiska programmet.

I takt med en ­digital framtid

Det självklara valet för framtida Youtubers. Till hösten startar ­inriktningen Estetik & Media på Estetiska ­programmet.

Syftet är att ge eleverna ­f­ördjupade kunskaper i digitala medier och ­förmåga att kommunicera med ­digitala verktyg.

– Det är en otroligt bra möjlighet för de elever som vill utveckla sig och så småningom jobba inom foto, film och tv-produktion, säger lärare Christian Åberg som är i full gång med att skapa de förutsättningar som krävs för utbildningen med bland annat teknisk utrustning.

Utbildningen kommer att ske i nära samarbete med såväl musik­inriktningen på Estetiska programmet som mediainriktningen på Samhällsvetenskapsprogrammet.

– Under utbildningen kommer eleverna bland annat att få dokumentera och livesända de konserter som musikeleverna gör. Likaså att skapa innehåll för webb, film, affischer, logotyper och ljudproduktioner, berättar Christian Åberg som har stora förhoppningar kring den nya utbildningen.

– Den ligger helt rätt i tiden och bidrar till att öka Oscarsgymnasiets attraktionskraft ytterligare.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist