Kärlek i luften

En härlig sommardag vid sommarstugan i Figeholm, alldeles intill vattnet. Så ser drömvigseln ut för Amanda Berntsson och Tobias Karlsson, som tänker säga ja till varandra den 18 juni. 

Efter två år med pandemi har restriktionerna släppt. För dem som går i bröllopstankar är detta förstås extra roligt.

Stadsmagasinet träffade oskarshamnarna Amanda Berntsson och Tobias Karlsson, som nu äntligen vågar satsa fullt ut vad gäller bröllopsplanerna.

– Det känns otroligt kul att kunna planera vårt bröllop. Vi förlovade oss 2019 och har inte vågat bestämma en dag med tanke på pandemin. Men nu är det dags, säger en förväntansfull Amanda.

Och det är mycket som ska ordnas. 65 personer är inbjudna. Maten och klänningen är ännu inte fixade, men mycket annat är redan bestämt. Präst, fotograf, trubadur, frisör och tårtkonditor är bokade. Likaså festlokalen som blir Stallet vid Fredriksbergs herrgård. 

– Det är nästan lite överväldigande med allt som ska fixas. Men det allra viktigaste för oss, åtminstone för mig, är att vigseln sker på bryggan vid släktens sommarstuga i Figeholm. Vi blir det tredje paret i släkten som gifter oss där och det är något jag drömt om sen jag var liten. Det känns mer personligt att vara där än i kyrkan. Men visst, det är väldigt väderberoende. Blir det storm kommer vi att vara i Kolbergakyrkan i stället.

Går fram med pappa

Planen är att Tobias ska stå längst ut på bryggan tillsammans med prästen, medan Amanda följs åt av sin pappa fram till ”altaret”. En tradition som är mer vanlig i USA. 

– Det känns självklart för oss att Tobbe ska stå längst fram. Pappa ser också mycket fram emot det. När vigseln är slut är tanken att en båt ska hämta upp oss, berättar Amanda.

När alla anlänt till festlokalen i Oskarshamn är det dags för den traditionella skålen. Då bjuds det även på bröllopstårta.

– Vi tycker inte att tårtan blir så speciell när den serveras sent på kvällen när alla är mätta redan. På det här sättet får tårtan det fokus som den förtjänar. I övrigt är maten inte jätteviktig för oss. Det viktigaste är att det blir en bra fest där alla har kul. Folk har ju ändå inte varit på en stor fest på väldigt länge. 

Paret kommer att heta Berntsson efter vigseln.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Kärlek, spänning och galet

”Vi ska gifta oss i Döderhults kyrka den 2 juli, där våra tre barn är döpta och Linas mamma och pappa är gifta. 

Jonathan friade den 22 oktober 2021 i vårt hem och samma dag började planeringen (vi har alltid drömt om att gifta oss inom ett år).

Vår dröm är en vacker sommardag med ­sommarens alla färger och en fest nära till havet med alla vi håller kära. 

Klänningen är beställd och Jonathan kommer får se den först i kyrkan. Antalet gäster är cirka 90 och festen ­beskriver vi med tre ord: kärlek, spänning och galet.

Maten blir enkel precis som vi: mingelsnittar, plankbuffé och självklart bröllopstårta. Fri bar och våra egna drinkar. Kanske någon nattamat, vem vet?”

Lina Roth och Jonathan Israelsson,
Oskarshamn

 

En oförglömlig fest

”Jag (Sandra) friade till Alex i juli förra sommaren på en segelbåt i Kroatien. Redan dagen efter började jag planera bröllopet. 

Det är mycket att tänka på, men det är så kul att planera alla detaljer.

Vårt drömbröllop kommer att bli en härlig dag att minnas med vår närmsta släkt och vänner. Vi ska gifta oss i Oskarshamns stadskyrka och efter det blir det en oförglömlig fest på Havslätts Loge. Det blir sammanlagt cirka 70 personer, vi kommer inte att bjuda traditionell trerätters utan det blir ett annat kul koncept – men det är hemligt.

Det blir självfallet tårta och lite annat smått och gott. Vickningskorven får man ju inte glömma.

Ett liveband spelar hela festkvällen och så blir det lite annat kul emellan. 

Vår toastmadame Annica hjälper oss jättemycket i planeringen. Hon är både påhittig och duktig och har gett oss många idéer. 

Vi längtar efter den här sommardagen så mycket nu.”

Sandra Axelsson och Alexander Tobiasson, Oskarshamn

 

Fakta

Olika vigselformer

Den traditionella vigseln sker i kyrkan med präst, men det går även bra att ta med sig prästen och gifta sig utomhus. Du behöver inte heller gifta dig i den församling som du tillhör. Dock krävs att minst en av er är eller blir medlem i Svenska kyrkan. 

För den som hellre vill gifta sig borgerligt utan gudstjänst/religiösa inslag finns ett flertal vigselförrättare att hitta via kommunens hemsida. Antingen sker vigseln på Stadshuset eller en helt annan plats som ni bestämmer tillsammans. Det kostar inget att viga sig i Oskarshamns kommun. 

I båda vigselformerna måste paret ansöka om hindersprövning hos Skatteverket i god tid före vigseln.