Ledin ger Lizza lust för livet

Tro, Hopp och Kärlek. Och en rejäl dos Tomas Ledin. Elisabeth ”Lizza” Klingstedts målsättning är att stå i publikhavet på ­Brädholmen den 9 juli för att återigen se sin stora idol hylla kärleken, livet och den svenska sommaren.

För drygt ett år sedan ställdes livet på sin spets för Lizza Klingstedt. Röntgen visade att hennes långvariga magproblem berodde på aggressiv och spridd äggstockscancer. Efter en stor operation och cellgiftsbehandling är läget någorlunda stabilt. Krånglande stomi har dock medfört en mängd akutinläggningar och det senaste halvåret har hon enbart ätit flytande föda. Hon tar fortfarande tabletter för att hindra återfall och oron är ständigt närvarande.

– Det har varit, och är, otroligt tufft. Både för mig och de i min närmsta omgivning. Jag har onekligen fått nytt perspektiv på livet. Jag är inte så gammal och vill gärna vara med ett tag till, konstaterar hon krasst.

Vid sidan av stöttning från nära och kära, sin tro på Gud och lovsånger har även en av det svenska musiklivets största nationalklenoder, Tomas Ledin, och hans musik varit med och spelat en viktig roll under Lizzas cancerresa.

– Det har varit väldigt bra avkoppling när jag har känt mig trött och uppgiven. Hans texter prickar verkligen in livet och vissa låtar har blivit ännu starkare och fått en ny innebörd.

Filmhälsningen från Tomas Ledin till dottern ­Mirjams bröllop 2017 är Lizza Klingstedts främsta Ledinminne hittills.

Dubbelt firande

Tomas Ledin är dubbelt aktuell under 2022. Dels för 50 år som artist, dels för sin egen 70-årsdag som han kommer att fira med en stor konsert på Avicii Arena den 25 februari. På våra breddgrader är han dessutom ytterligare i hetluften som ett av de största dragplåstren på Latitud 57 i samband med sin sommarturné.

För Lizza är Tomas Ledin alltid aktuell. Hon var bara några år gammal när han gjorde debut som artist och sedan har de följts åt genom livet.

– Jag har alltid lyssnat på Ledin och älskar hans texter. När äldsta dottern, Miriam, var liten tog det ordentlig fart. Vi dansade och sjöng till hans låtar hemma på köksgolvet.

Sedan Lizza hamnade i Oskarshamn i slutet av 80-talet, tack vare kärleken, har hon sett de flesta av hans konserter i Borgholms slottsruin. Likaså var hon självklar i publiken under hans bejublade konsert 2015 på ett soldränkt Latitud 57.

Det Ledinminne som hon hittills håller allra högst är den personliga filmhälsning som han skickade till dottern Mirjams bröllop i augusti 2017. Lizza fick kontakt med Tomas via hans hustru Marie och några veckor innan bröllopet kom filmen.

– Det var stor succé när vi spelade upp den. Det är just detta som gör Tomas Ledin så stor för mig – att han är en vanlig och jordnära människa som tar sig tid för sånt här, säger hon nöjt och visar upp filmen där en sommaravslappnad Ledin i stråhatt lyckönskar brudparet och även citerar en strof från sin låt ”I natt är jag din”.

Längtan efter sommaren

Att sommarens Latitud 57 äntligen verkar bli av och att Tomas Ledin kommer att stå på stora scenen med sin jubileumsshow är något hon verkligen ser fram emot.

– Mår jag bara bra kommer jag självklart att vara på plats i publiken och njuta. Tänk att även få träffa honom personligen och tacka för allt han har gjort och betyder för mig. Det hade verkligen varit något, säger den hängivna Ledinanhängaren Lizza Klingstedt drömmande. 

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fakta

Elisabeth ”Lizza” Klingstedt

Ålder: 53 år

Bor: Hus i Hillersmåla, någon mil väster om Oskarshamn

Familj: Make Lars-Olof, ”Klingan”, barnen ­Mirjam, 30, Rebecka, 28, och Joel, 26 år samt den lilla bichon havanaishanen Vilgot

Gör: Jobbar på ICA Maxi. Sjukskriven sedan mars förra året

Fritid: Löpning i skogen, vara vid havet, resa runt med husbilen i Sverige

 

Fakta

Lizzas topp 3-konserter

• Latitud 57 (2015)

– Sommar, sol och Ledin i Oskarshamn är oslagbart. Jag läntar till sommarens ­konstert på Latitud 57.

• Borgholms Slottsruin (alla konserter)

– Det måste vara en av de vackraste konsertplatser som finns. 

• Midsommarafton 2021 ­(digital konsert)

– En intim konsert som gjorde midsommar­afton 2021 till ett minne för livet.

 

Fakta

Lizzas Ledinfavoriter

”Livs levande”

”Du kan lita på mej” 

”En dag på stranden”

”De dagar vi drömt om”