Smarta stylingtips för bättre betalt

Det finns en hel del tips och trix att ta till för att en potentiell köpare ska få rätt bild och känsla av ditt hem. Här visar Svensk Fastighetsförmedling ett urval av före och efter bilder från ­stylingar där man tydligt kan se vilken skillnad stylingen gör. Och ger dig tipsen som gör förändringen!

När man säljer sin bostad vill man såklart ha bäst betalt. För att komma dit krävs dock en del arbete oavsett hur man har det hemma. En del behöver göra mer och en del mindre inför fotografering och visning. Det man kan konstatera är att förändringarna och detaljerna gör skillnad.

Våga tänka om i rummen. Bara för att man alltid har haft ett rum som sovrum kanske det i försäljningssyfte passar bättre som något annat, till exempel matrum. Försök att se din bostad med nya ögon. 

Kök

I köket gäller det att skapa en ”laga mat-känsla”. Ställ ihop lite snygga olje­flaskor, några kryddkvarnar, färska kryddor och till ­exempel en mortel vid spisen. Har man en snygg gryta kan man ställa den på spisen och en skärbräda med grönsaker bredvid på bänken. Ta fram dina finaste kokböcker och luta mot väggen eller slå upp på köksbänken. Om kaffebryggaren står framme kan man göra en kaffehörna med bryggare, några koppar och kanske en burk med kakor eller skorpor bredvid.

Matplats 

Om du har ett litet kök, satsa då på ett mindre köksbord så det inte ser trångt ut. Har du inget bra bord går det bra att skapa ett av några bockar med en enkel skiva på. Stolarna behöver inte vara likadana utan det går bra att mixa olika. Ett tips är att åka till en loppis och se vad du hittar billigt.

Ljusa tunna gardiner ger en luftig och fräsch känsla. Några snygga posters i ramar över soffan blir snyggt, var inte rädd för att blanda olika storlekar. Ett litet sidobord bredvid soffan med ett litet stilleben på blir fint. Det finns billiga brickbord som passar perfekt till det. Har man ett stort soffbord kan man gärna byta ut det mot ett lite mindre och nättare för att få fram rymden i rummet.

En korg med filtar på golvet kan fylla ut ett tomt hörn och ser trevligt ut. Kuddar och filtar ger en varm och trevlig känsla. Blanda ljusa kuddar med någon mörkare för att få lite ­spänning och kontrast i inredningen. 

Sätt lagom mycket växter i fönstret och gärna i ljusa likadana krukor. Välj inte för höga växter som tar mycket av fönstret, särskilt om du har fin utsikt eller gamla fina fönster. På soffbordet är det fint med en liten blomma, några ljus och kanske en fin bok. En matta vid soffgruppen ramar in och skapar en ombonad känsla. 

Badrum

Ett enkelt badrum med våtrumsmatta och ljusa färger kan man gärna piffa lite extra. Satsa på handdukar med lite färg eller mönster, en enkel hylla på väggen med lite snygga saker som vikta handdukar, necessär, parfym, snygga flaskor och någon grön växt. Man kan med fördel lägga en matta på ett våtrumsgolv. Har badrummet klinkers behövs ingen matta då man gärna visar upp golvet. Är väggarna målade blir det fint att sätta upp en tavla. Glöm inte en snygg tvålpump och en liten vas med kvist. Det är ett enkelt stylingknep som alltid ser lika trevligt ut på bild.

Sovrum

Det går att bädda sängen på två sätt, antingen med överkast över hela sängen och några kuddar och filt på eller så gör man en ”öppen bäddning” som på hotell med enfärgade lakan, många ­kuddar och överkast och filt nederst i sängen. Det senare ger en lite mer exklusiv känsla.  Gör lite fint på sängbordet med någon bok, någon grön växt eller liten vas, ljus etcetera. Om du har en mörk vägg i ditt sovrum men inte har möjlighet att måla om så är ett enkelt sätt att ljusa upp med textilier. Byt till ett ljust överkast och filt och gärna en ljus matta på golvet.

Arbetshörna

En skrivbordshörna går att skapa enkelt med bockar med en skiva på och en enkel klaffstol till. Skapa en trevlig arbetskänsla på skriv­bordet med en pennburk, lite snygga block, några fina lådor, lampa, laptop etcetera. Någon grön växt antingen på skrivbordet eller intill gör att det ser extra trevligt ut. Är det inga gardiner i fönstret kan man vika en filt och lägga över stolsryggen för en mer ombonad känsla.

Text & Styling: Johanna Eklöf, Formelle Design

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

 

Fakta

Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 ­bostäder till ett värde av cirka 87 ­miljarder kronor.