Exklusivt ytskikt med microcement

Fler och fler hakar på trenden med microcement. Med detta behöver du varken ta bort klinker eller ­kakel – det stryks nämligen ovanpå. Resultatet blir ett uppfräschat badrum i modernaste tappning. 

Microcement har funnits i flera år i Europa, men det är först senaste året som det slagit igenom ordentligt i Sverige. Många inser fördelarna med att slippa hela operationen med borttagning av kakel och klinker, som i sig påverkar både tätskikt och golvvärme negativt, berättar Magnus Utterström på Colorama Oskarshamn, som säljer en helhetslösning med microcement kombinerat med installation.

Microcement är inte bara för badrum, utan kan appliceras på alla möjliga olika material för olika ändamål. Både inne och ute. Ett gammalt klinkersgolv i hallen, en tråkig trappa eller en repig bänkskiva, kan bli fina och trendiga igen. 

Låt allt vara kvar

– Det är oftast en stor insats att bila ett äldre terrakottagolv i hallen eller i köket. Med microcement kan du låta allt vara kvar och ändå få nytt och fräscht. Både smidigt och klimatsmart. De flesta har någon yta hemma där detta skulle kunna passa, säger Magnus Utterström.

Hans kollega Henrik Lindberg är den från Colorama som utför själva installationen av cementen. Han är mitt uppe i en egen badrumsrenovering med microcement hemma på Mariehillsvägen i Kristineberg. 

– Måste såklart ha det hemma också! Vårt badrum behövde fräschas upp och detta var ett enkelt sätt med ett snyggt resultat. Otroligt skönt att slippa ta bort allt kakel måste jag säga, säger han och berättar hur han gått till väga:

– Det enda jag behövde slipa ner var en bård som går på mitten av väggen, nu är det plant. Sedan har jag primat och spacklat fogarna samt satt upp ett glasfibernät för att cementen ska fästa bättre. Först använde jag något heter microbase, som är en slags grundning. Därefter microfino, som är det yttersta lagret. Jag har slipat varje lager. Nu ska jag lacka allt för en fin och tålig finish.

Microcement finns i flera olika kulörer och texturer. Alltifrån en slät yta utan struktur till
en grov yta som påminner om rustikare puts.

Exklusivt utseende

Microcement finns i olika kulörer men de flesta väljer en neutral kulör, i grått eller beige. Det finns fyra olika sorters lack, från supermatt till blank. Det går att skapa mer eller mindre struktur på ytan beroende på vad kunden vill ha. Den färdiga ytan får ett exklusivt utseende som är lätt att rengöra och underhålla eftersom den inte har några skarvar där smutsen kan fastna.

– Jag tar med varuprover och skisser hem till kunden, sedan slutför jag allt enligt kundens önskemål. När det gäller badrum är det viktigt att tätskiktet bakom är fungerande. Det är ganska många lager som läggs på det befintliga kaklet, men faktum är att det bara bygger ut max fyra millimeter, säger Henrik Lindberg som gått en utbildning i just installation av microcement. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fakta

Microcement 

Microcement är en kompositbeläggning baserad på cement, vattenbaserade hartser, tillsatser och mineralpigment. Microcement kallas ibland även designcement, microbetong eller microtopping. Eftersom materialet endast bygger två till fyra millimeter påverkas varken konstruktion eller befintliga lister och dörrar av vikt och tjocklek. Cementen kan appliceras på allt från små bänkskivor till golv i en villa eller offentlig miljö på flera hundra kvadratmeter.