Funktion och stil med platsbyggda möbler

Vill du ge ditt hem en unik touch eller har du helt enkelt ont om plats? Att platsbygga möbler kan vara lösningen.
Svensk Fastighetsförmedling tipsar om bokhyllor, garderober och hallmöbler som inte bara är praktiska utan som också ger ett lyft för den arkitektoniska känslan i ett rum.

Det finns olika saker att tänka på när du ska platsbygga möbler. Det allra första du måste göra är att bestämma var du vill bygga, och viken typ av möbel. 

Vanliga möbler att platsbygga är bokhyllor, garderober, sängar, bänkar och skåp. Fundera på om du bygger möbeln för att till exempel dölja ett element, eller en ventilationstrumma. Eller om det är för att du behöver mer förvaring och vill maxa utrymmet hemma. 

När du har bestämt dig för var och vad du ska bygga måste du tänka igenom hur du vill att din nya möbel ska se ut. Det vanligaste är att matcha färg- och materialval med resten av inredningen då det ger ett harmoniskt intryck. 

Ta hjälp eller bygga själv?

Står du och väger mellan om du ska anlita någon för bygget eller om du ska göra det själv – fråga dig då om du har kunskapen och tiden för att genomföra projektet. Om svaret är ja, då är det bara att sätta i gång! Känner du dig tveksam kan du i stället anlita en inredningsfirma eller en snickare som kan hjälpa dig med allt ifrån idéer, till att skissa och självklart bygga. 

Pris för platsbyggd möbel

Det är många faktorer som påverkar priset – till att börja med spelar det såklart roll om du gör det själv eller om du anlitar någon. Många gånger är det billigare att bygga själv, men det behöver inte vara så. 

Annat som påverkar priset är vad det är för möbel du vill platsbygga, storleken på den, om du vill ha integrerad belysning och vilket material du väljer. 

Också platsen för bygget har en inverkan på priset, det brukar till exempel bli dyrare om du bygger runtomkring en dörröppning eller om det är många vinklar att ta hänsyn till. 

 

Tips för…

… platsbyggd garderob

En platsbyggd garderob är en smakfull ­inredningsdetalj, som dessutom ger dig extra förvaring. Det är ett perfekt sätt att utnyttja annars oanvända utrymmen som till exempel under ett snedtak eller under en trappa. Och det är en möjlighet att bygga dina drömmars walk in closet. Genom att måla dörrarna på ­garderoben i samma färg som resten av ­rummet ger du den ett elegant intryck, liksom om du väljer knoppar som passar in i den övriga inredningen.

… platsbyggd bokhylla

En platsbyggd bokhylla är perfekt för att fylla upp en tom vägg, för att kunna utnyttja tak­höjden eller för att bygga en skiljevägg i ett rum. Det är också smidigt att du kan bygga den runt dörrar och fönster, och på så sätt utnyttja väggutrymme som ­annars inte hade använts. Din inredning får ett lugnt och harmoniskt intryck om du väljer samma färg på hyllan som på väggarna. Vill du leka lite med utseendet kan du sätta hyllplan och väggar på olika höjd och bredd, men det blir såklart minst lika snyggt att satsa på en klassisk och symmetrisk design.

… platsbyggd hallmöbel

Att inreda en hall är inte alltid det ­enklaste. Att hallen är trång, eller har en udda plan­lösning, är inte helt ovanligt. Ändå vill vi gärna maxa förvaringen för att undvika att det blir en hög av skor och jackor på golvet. 

Med en platsbyggd hallmöbel får du en möbel som är perfekt anpassad efter din hall, samtidigt som du får det förvaringsutrymme du behöver. 

… platsbyggd bänk och tv-bänk

Att hitta en bänk i rätt mått för den där smala korridoren hemma är inte helt lätt, eller hur? En platsbyggd bänk kan du däremot helt och hållet anpassa efter dina behov. Kanske vill du ha en högre bänk, med skåpförvaring, eller en lägre som du också kan använda som sittplats. Är det en tv-bänk du vill platsbygga har du också möjlighet att bygga en bokhylla runt­omkring tv:n, eller helt enkelt bara ­anpassa möbeln så att den ser ut precis så som du önskar.

… platsbyggd säng

En platsbyggd säng är supersmidigt om du bor litet och behöver maxa hur du utnyttjar utrymmet. Genom att bygga upp sängen får du plats med massor av förvaring under, eller kanske ett skrivbord. Planerar du att platsbygga en säng i ett barnrum har du även chansen att låta fantasin flöda och skapa en riktigt mysig och rolig sovplats till ditt barn.

 

Fakta

Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja med 230 butiker och 1 250 medarbetare runtom i hela landet och i Spanien. 2021 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling nästan 32 000 bostäder till ett värde av cirka 87 miljarder kronor.