Maskiner för alla behov

Från arbetsredskap som privatpersonen behöver vid ett altan­bygge till byggföretagens behov av stora anläggningsmaskiner. Tholmarks Uthyrning AB i Oskarshamn har något för alla. 

Tholmarks Uthyrning AB hyr ut bygg- och anläggningsmaskiner, liftar och ställningar till privatpersoner och bygg- och industrisektorn. Huvudkontoret finns i Linköping och vid depån i Oskarshamn arbetar sju anställda med uthyrning och utbildning. 

– Det vi inte har hemma, det fixar vi fram. Har vi det inte här så finns det med största sannolikhet vid någon av våra andra depåer, säger Johan Thyrwin, platschef i Oskarshamn. 

Depåer finns även i Linköping, Finspång, Jönköping, Växjö, Norrköping och Södertälje.  

Nästa år firar Tholmarks 60 år som företag och i Oskarshamn blir det 20-årsjubileum. 

– Håll ögonen öppna! Vi kommer att bjuda in till något slags firande, säger Johan.

Själv har han varit Tholmarks trogen sedan etableringen i Oskarshamn 2003 och han har haft flera olika roller i företaget innan han blev platschef. 

– Jag har ett kul jobb. Den ena dagen är inte den andra lik. Ena dagen är det arbete med avfuktning och nästa dag kan det vara slipning av betonggolv.  

Stort uppsving

Vår och sommar är det uppsving när det gäller uthyrning till privatpersoner. Trädgårdar ska skötas, hus ska målas om och utbyggnader och tillbyggnader ska färdigställas med mera. Och många vill då hyra byggmaskiner, liftar och anläggningsmaskiner.

Kurser riktade mot hantverkare och företag är en viktig del av Tholmarks verksamhet. 

  I utbudet finns liftutbildningar och kurser i bland annat heta arbeten och fallskydd, säger Johan. 

Just liftar är något av Tholmarks starka sida. En bilmonterad 27-meters lift, Ruthmann TB 270 +, är senaste tillskottet i maskinparken. 

– Lastbilsmonterade liftar är ett utmärkt sätt att arbeta i framförallt stadsmiljö. Det är få som kan erbjuda en sådan här lift med sådan kapacitet. 

Nyligen införskaffades en ny uppgraderad lastbil till depån i Oskarshamn för att bättre kunna serva med transport av liftar och entreprenadmaskiner ut till kund. 

Johan Thyrwin hoppas att Tholmarks verksamhet utvecklas med nya affärsnischer och fler anställda. 

– Vi kom ur pandemin betydligt bättre än vad vi först räknade med, säger han. 

Pandemin innebar en renoveringsboom och hemmafixandet sköt i höjden. Något som Johan och kollegerna på Tholmarks i Oskarshamn tydligt märkte av i form av ökad försäljning och uthyrning.