Skräddarsydda solskydd ger njutning

OPM, Oskarshamn Persienn & Markis AB, skänker Sverige skugga. Med egen tillverkning i Oskarshamn och återförsäljare över hela landet är OPM en aktör att räkna med inom sin bransch. 

OPM:s skräddarsydda persienner och markiser skyddar både mot solen och ger en behaglig värme i huset och på uteplatsen.

– Våra produkter är måttanpassade, helt efter kundens behov och sys på beställning, säger Robert Strandberg vid OPM.

Exklusiva produkter

Familjeföretaget Strandbergs Möbler på Åsavägen känner de flesta oskarshamnare till. Där finns även OPM och ytterligare ett bolag, OPL System, som lackerar persiennlameller samt tillverkar material och maskiner till persiennindustrin i Sverige och utlandet. Cirka 70 procent går på export. Sammanlagt har de tre företagen ett 30-tal anställda.

I utställningen, på Åsavägen 41, kan kunden se flertalet av de exklusiva produkterna. Bland annat den populära pergolamarkisen, som är en vindtålig markis med stabila stödben. 

– Fler och fler investerar i sina uteplatser och hus med markiser, persienner och lamellgardiner, som ger ett bra, högkvalitativt skydd mot solen.

Och när vårsolen tittar fram går telefonen varm hos OPM. Med de senaste årens varma somrar med rekordtemperaturer i åtanke inser många att det är dags att se över sitt solskydd. 

– Om en kund funderar på att skaffa markis erbjuder vi måttagning och ger ett kostnadsförslag på produkten. Går kunden vidare med en beställning skräddarsys markisen. Och naturligtvis erbjuder vi även montering, berättar Marcello som just presenterat olika solskyddslösningar för en kund. 

På sömnadsavdelningen tillverkar Sadia Delcic bland annat effektgardiner.

Smarta lösningar

En markis över altanen ger skydd för solen om dagen, men ger också en behaglig värme på kvällen. Något som innebär att det är möjligt att förlänga de sköna sommarkvällarna utomhus.  

– Allt fler kunder efterfrågar motoriserade och automatiserade solskyddsprodukter. Och det finns en rad olika smarta lösningar som sol- och vind-automatisk styrning, som kan styras från en app i mobilen. Lösningarna är energibesparande och klimatsmarta för bostäder, arbetsplatser och offentliga fastigheter.

OPM har en helt egen sömnadsavdelning, där vävarna skräddarsys för markiser, plisséer, lamellgardiner, rullgardiner och gardiner samt dukbyten till befintliga markiser.

Terassmarkiser
ger bra skugga.

Tre kategorier

När det gäller solskydd utomhus arbetar OPM med tre olika kategorier: fönstermarkiser, terrassmarkiser och screenmarkiser. 

Zipscreen är något som har blivit populärt. Med sitt slimmade utseende där väven löper i sidoskenor längs med fönstret. Screen är en perforerad väv med små hål. Den finns med varierad öppningsfaktor, för att anpassas efter behov. Då behåller man en del sikt utåt, men skärmar effektivt av värme, UV strålar och bländande ljus. 

För inomhusbruk finns det plissé-gardiner, lamellgardiner, rullgardiner, persienner och insektsnät. Strandberg vill gärna slå ett slag för OPMs persienner. 

– Persienner är ju ett klassiskt solskydd som ger en dekorativ inomhusmiljö samtidigt som den skyddar från insyn och oönskat ljusinsläpp. Fördelen med persienn är att man kan vinkla lamellerna för att reglera ljus och sikt.

OPMs persienner finns med flera lamellbredder 16, 25, 35 och 50 millimeter som är tillverkade i aluminium. Persiennen kan monteras som frihängande eller som mellanglas. Med OPMs VIP-persienn får du dessutom en mörkläggande funktion samtidigt som den har goda värmeisolerande egenskaper. 

– Persiennen tillverkas och skräddarsys efter kundens önskemål och mått, slutar Robert Strandberg.

Text: Urban Löfquist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Företagstrion

OPM, Oskarshamn Persienn Markis, tillverkar måttanpassade markiser, persienner, rullgardiner, vertikalgardiner, plisségardiner och insektsnät till fönster och dörrar. Företaget har utställningar och återförsäljare runt om i hela Sverige. Här finns även Strandbergs Möbler och OPL System med totalt ett 30-tal anställda. Strandbergs Möbler startades 1953. OPL System lackerar persienn­lameller samt tillverkar material och maskiner till ­persiennindustrin.