Glädjespridaren som blev butikschef

En problemlösare som bara ser möjligheter. Både i hemmet och på jobbet. För Caroline Forneheim, butikschef på ICA Maxi Oskarshamn, är det full fart som gäller. Oavsett vilken dag det är i veckan. 

Mina döttrar brukar säga att jag blir uttråkad fort. Att det måste hända något jämt. Och så är det verkligen, säger 45-åringen med ett skratt.

Caroline Forneheim har arbetat på ICA i Oskarshamn nästan hela sitt liv. Först när det hette ICA Jätten och låg inne i centrum. Det började med en praktik under gymnasieutbildningen, vilket sedan ledde till extrajobb.

– Därefter följde jag med i flytten när vi byggde ICA Kvantum. Gjorde en avstickare till Nilssons konditori i två år, men jag saknade ICA och kom tillbaka igen. Sen har jag varit kvar, berättar hon.

Att jobba i matbutik är det roligaste Caroline Forneheim vet. Alltifrån att plocka varor till att prata med kunderna. Hon började sin karriär i kassan och har sedan arbetat på de olika avdelningarna, bland annat som chef för Kolonial i åtta år. 

I januari 2020 erbjöds hon tjänsten som butikschef för ICA Maxi Oskarshamn. 

– Vi behövde göra om organisationen och ledningsgruppen fick ge förslag på hur en ny organisation skulle se ut. Jag blev tillfrågad som butikschef och jag tackade förstås inte nej till att utvecklas. Hade nyligen gått en företagsledarutbildning så det passade mig som handen i handsken.

Med runt 100 anställda är det en prioritet för Caroline Forneheim att vara ute i butiken, för att finnas till hands både för personal och kunder. Med på bilden är Emelie Wiberg, chef för Kolonial, mejeri, frys och onlinehandeln.

Många utmaningar

Ett spännande uppdrag som bara två månader senare ändrade karaktär helt. Coronapandemin kom. 

– Det har verkligen varit många utmaningar under pandemin. Alltifrån uteblivna varutransporter till att värna om riskgrupper. Jag fick lägga mina mål åt sidan och jobba mer dag för dag. Skulle vi få varorna? Hur många är sjukanmälda i dag? Allt handlade om att anpassa sig snabbt. 

En utmaning som Caroline Forneheim klarade galant. I stället för att se problem, såg hon möjligheter. Och nu när pandemin ser ut att släppa, kan hon äntligen fokusera på kommande satsningar.

– Vi vill sälja mat, inte toapapper! Äntligen kan vi komma igång med våra matdemonstrationer och det kan börja dofta mat igen. Min vision är att vi ska vara den personliga matmarknaden och inspirera till måltider, säger Caroline Forneheim. 

– En annan sak som jag velat hela tiden är att engagera Daglig verksamhet inom omsorgen för personer med funktionsvariationer. Och det har nu blivit verklighet. Personer därifrån jobbar hos oss i veckorna och sprider så mycket glädje, både i butiken och lunchrummet.

På fritiden renoverar Caroline Forneheim gärna sitt hus. Faktum är att hon totalrenoverat det på egen hand sedan flytten hit för ett och ett halvt år sedan.

Livsnjutare

För Caroline Forneheim är glädje viktigt, både på jobbet och hemma. Hon har en förmåga att verkligen uppskatta det lilla och enkla i vardagen.  

– Jag behöver inte åka på stora äventyr. Det räcker med en chokladkaka eller att få sitta lite i solen på min altan och titta på havet. Är nog något av en livsnjutare, säger hon.

Samtidigt räds hon inte förändringar och har totalrenoverat huset i Oskarshamn på egen hand sedan hon flyttade hit för ett och ett halvt år sedan. 

– Min pappa älskade att renovera och lärde mig mycket. Det handlar också mycket om att våga. Du klarar av mer än vad du tror! Att göra den här resan jag gjort, från anställd till butikschef, visar att man inte behöver en universitetsutbildning för att bli något. Jag måste finnas till för runt 100 anställda och att gå till jobbet är det roligaste jag vet. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Caroline Forneheim

Ålder: 45 år

Bor: I en villa i Oskarshamn

Jobbar som: Butikschef för ICA Maxi ­Oskarshamn

Familj: Döttrarna Evelina, 23 år och Thilda, 20 år, pojkvännen Robban och rotweilern Wilson 

Gör på fritiden: Renoverar huset, går hundpromenader, tränar och umgås med familj och vänner

Beskriver sig själv som: Social, positiv och hungrig på att utvecklas 

Viktigast i livet: Familjen, tron på Gud och att njuta av de små stunderna