Småstadsromantiker föll för Oskarshamn

Butiken, människorna, havet. Och inte minst den charmiga dialekten. Coop Flanadens nya butikschef Karl Josefsson sonderade terrängen och föll för Oskarshamn.

Karl Josefsson kommer från Smålandsstenar men har bott i Växjö de senaste 20 åren. Resan som nu har tagit honom till Oskarshamn började dock redan på uppväxtorten.
– Efter min militärtjänstgöring började jag jobba i Coop-­butiken i Smålandsstenar där jag tidigt fick ganska mycket ansvar. Jag fick chansen att gå en chefsutbildning vilket senare ledde till att jag tog över som butikschef på Konsum Sandsbro i Växjö som 21-­åring, berättar han.

Nöjda kunder
På det första butikschefsjobbet följde senare chefsuppdrag i ytterligare två Coop­-butiker i Växjö samt Coop Åseda innan Karl Josefsson för sex år sedan blev erbjuden att ta över Stora Coop Norremark i Växjö, som under hans ledning nådde upp till den högsta kundnöjdheten i landet.
– Det är nog det jag är mest stolt över. För kundernas åsikter är jätte viktiga och jag tycker verkligen om att ha en dialog med dem. Varje gång jag har kommit till en ny butik har jag bjudit in till en träff med fika just för att lyssna av och ta del av förbättrings­förslag, förklarar han.

Rutinerad
Tack vare sin tidiga start och flera lyckade åtaganden i bagaget kan 43­-åringen redan betraktas som något av en veteran i Coop-­kretsar.
– Med tiden har jag samlat på mig nyttiga lärdomar om hur man bäst bedriver förändringsarbete. Att vara butikschef handlar om att lägga pussel och det viktigaste i det pusslet är med­ arbetarna och kunderna. Min uppgift är att få personalen att växa och känna sig delaktiga samtidigt som det ska finnas förutsättningar för alla att göra ett så bra jobb som möjligt, betonar Karl Josefsson.

I Oskarshamn vill Karl Josefsson, som är nybliven AIK­ och IK­-supporter, skriva ännu ett framgångsrikt kapitel. Förhoppningen är att hans genuina vilja att skapa en bra butik ska smitta av sig på omgivningen.
– Efter att ha drivit i princip alla Coop-­butiker i Växjö var jag sugen på något nytt. Så jag såg mig omkring och fick upp ögonen för Coop Flanaden som är en välinvesterad butik med stor potential. Jag gillar verkligen att vara en lokal handlare, konstaterar han och kungör sina ambitioner för butiken med bland annat hög färskvaruprofil och en deli av högsta klass.

Nyfiken på staden
De senaste veckorna har fokus legat på att lära känna medarbetare och kunder, men också staden och dess omgivningar. Från lägenheten i Åsa har Karl Josefsson cykelavstånd både till jobbet och till Gunnarsö, där han ser fram emot många sköna dopp i havet året runt.
– Jag kände mig hemma i Oskarshamn direkt och har planer på att ta hit familjen och upptäcka staden ännu mer i sommar. Här finns den positivitet och handlingskraft som jag känner så väl från Gnosjö­regionen. Den vill jag bygga vidare på och utveckla Oskarshamn tillsammans med företagare, föreningar och lokala producenter. Det ska bli vansinnigt roligt!

Text: Jonas Axelsson
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Fakta Karl Josefsson
Ålder: 43 år
Familj: Blivande frun Cecilia och barnen Tyra, 7 år och Hedda, 4 år
Bor: Hus i Växjö och lägenhet i Oskarshamn
Aktuell som: Ny butikschef på Coop Flanaden
Fritidsintressen: Träning och hälsa, kajakpaddling