Målmedveten resa mot ett första hem

Att flytta till det första egna boendet är en speciell känsla. Och med en klok investering finns det både livskvalitet och pengar att tjäna. Tillsammans med Svensk Fastighetsförmedling kunde Hussain Ebrahimi omsätta sina flitigt förvärvade sparpengar till en efterlängtad lägenhet. 

När man kommer in i lägenheten ser man rakt in i det ombonade sovrummet och balkongen som vetter mot den lummiga trädgården. Men det är till vänster som blickarna dras. Där lyser ett milt blålila sken som fyller det rymliga vardagsrummet. 

– Här är så fint. Vi har en trädgård med fruktträd och det ingår parkeringsplats i avgiften, säger Hussain Ebrahimi när han tar emot.

Han har precis flyttat in i bostadsrättslägenheten men har hunnit fräscha upp väggarna och inreda sin ljusa tvåa precis om han vill ha den. 

Stilen är ombonad och hemtrevlig med tydliga afghanska influenser. Möblerna är en blandning av nytt och bättre begagnat med persiska mattor som täcker ekstavparketten.

– Soffgruppen köpte jag i andra hand men den var väldigt fin, som ny. Och mattorna kommer från Malmö. Jag trivs bäst i vardagsrummet. Men jag är också mycket i köket.

Kom ensam till Sverige

Det märks att Hussain Ebrahimi stortrivs i sitt nya hem. Men resan mot en egen bostadsrätt var långt ifrån given för 22-åringen som kom till Sverige ensam i slutet av 2015. I dag är han rotad i sin nya hemstad och är på en bra plats i livet. Men han vet fortfarande inte vad som hänt med resten av familjen.

– Jag flydde från Afghanistan med mina föräldrar och två yngre syskon men vi tappade varandra i Turkiet. Jag hamnade först i Malmö och flyttade snart till Småland. Jag trivs mycket bra. Här har jag mitt liv – jobbet, kompisarna och träningen, säger han.

Hussain lärde snabbt sig flytande svenska och gick mark- och anläggningsprogrammet på gymnasiet. Redan i tvåan började han jobba extra nattetid på Postnord för att få ihop pengar till mat, boende och fritid. Och så småningom ett eget sparkapital. Så här såg hans vardag ut fram till studenten förra våren:

Skola 08 till 16, hem och sova några timmar och sedan till jobbet. Nattpassen börjar klockan 22 eller 23 fram till sju på morgonen. Sen gick han direkt till skolan. Det blev inte mycket sömn, men det var det värt, säger han.

– När jag kom till Sverige hade jag inte en enda krona i fickan och bestämde mig för att klara skolan, börja jobba och skaffa egen lägenhet. Jag ville ha egna pengar. Inte vara beroende av socialen. 

Hellre lägenhet än flott bil

Hussain bodde tidigare i en liten hyresetta men längtade efter mer plats och ville helst flytta till lugnare kvarter. 

– Jag hade kunnat köpa en fin bil för pengarna men den hade minskat i värde samma dag som jag fick den. Det är bättre att köpa en bostadsrätt. Det kommer jag inte att förlora pengar på, säger han.

– Om jag säljer lägenheten om några år kan jag kanske köpa en liten villa i framtiden. Det är bättre att betala till sig själv än till en hyresvärd.

Han inledde resan mot en egen bostadsrätt med att göra upp en budget utifrån sitt sparkapital och fasta inkomst. På det sättet fick han bra koll på hur mycket han hade råd att betala i avgift och pris. 

– Jag började kolla på Hemnet och gick på några visningar. Den här lägenheten tyckte jag var billig jämfört med andra i området och avgiften är låg.

Fick hjälp till lånelöfte

Det blev lite budgivning men slutpriset hamnade ändå inom Hussains budget. Det blev dock onödigt spännande på slutet när banken som hade gett ett lånelöfte sa nej till bolån när han hade skrivit på kontraktet. 

– Det blev lite stressigt där. Men jag fick hjälp av min mäklare på Svensk Fastighetsförmedling att ta kontakt med några andra banker och det löste sig. Jag hade ju till insatsen och ett fast heltidsjobb. Det var det viktiga för dem.

 

 

Sju steg till första lyan

1. Gör upp en önskelista. Tänk igenom vad som är viktigt för dig och skriv ner de önskemål som du har.

2. Räkna ihop hur stor insats du kan lägga och ansök om ett lånelöfte. Gör en ordentlig boendekalkyl.

3. Läs på ordentligt innan du går på visning. Glöm inte att fråga mäklaren om allt du undrar över.

4. Ta det kallt under budgivningen. Låt inte nerverna dra iväg dig. Sätt ett maxtak och håll fast vid det.

5. När du och säljaren har skrivit på kontraktet stängs bud­givningen. Mäklaren har då gått igenom alla handlingar så ni är införstådda med villkoren.

6. Dags att flytta in! Nu får du ta över ansvaret och nycklarna till lägenheten och kan äntligen flytta in.

7. Gör en checklista så får du koll över allt du ska fixa när du lämnar din gamla bostad.

Läs mer på Svensk Fastighetsförmedlings hemsida svenskfast.se