Global marknad för gamla föremål

Färgglatt och kitschigt porslin. Gamla blomkrukor. Zinkbaljor. Eller kanske en stegpall. Det som är skräp för någon kan vara ett fynd för någon annan. 

Trenderna svänger mycket snabbare i dag. Dessutom är det betydligt fler ungdomar som tillkommit under senare år och de vill gärna ha saker som påminner dem om deras uppväxt, säger Joacim Anderson, värderare vid Auktionshuset Thelin & Johansson i Oskarshamn. 

I dag är auktionsvärlden i allra högsta grad global. Både köpare och säljare har blivit mer insatta och vet vad som är gångbart, vilket gjort det svårare att fynda. Helt borta är i princip de klassiska, lokala gårdsauktionerna där det ibland gick att göra ett och annat fynd.  

– Det förekommer väl en och annan sommarauktion, men förutom det så är det mesta online numera, säger Joacim Andersson. 

En bidragande orsak till det ökade intresset för auktioner och gamla föremål är pandemin. Gemene man har i många fall haft mera tid att både städa ur förråd och se över vad som kan säljas och vad som behöver kompletteras i hemmet. Likaså har den ökade miljömedvetenheten bidragit till att allt fler efterfrågar begagnade saker av hög kvalitet och med lång livslängd.

– Likaså får sakerna gärna se använda ut och ha lite patina, tillägger Joacim Andersson.

Tekopparna ”Pärlhyacint” av Ellen Mortensson såldes för otroliga 53 000 kronor till en köpare i Kina.

Säljs online

Alla föremål som kommer in till Thelin & Johansson läggs ut via online-auktioner på Auctionet. Där presenteras sakerna med bilder och beskrivningar. Kunderna finns över hela världen och Thelin & Johansson har levererat föremål till mer än 100 länder. Enligt Joacim Andersson skickas cirka 70 procent av alla försålda föremål till kunder utanför Oskarshamn. 

– Ifall vi tar Kina som exempel, så finns det där en stor marknad för porslin och många av köparna är kapitalstarka, säger Joacim Andersson.

Han visar upp ett tiotal kaffekoppar med fat från Gustavsberg i serien ”Röd Aster” av formgivaren Stig Lindberg. På mindre än ett dygn har priset gått från 200 kronor till 2 600 kronor. Stig Lindberg är mest känd för den klassiska porslinsservisen ”Berså” som han gjorde för Gustavsberg. Servisen har stilren form och en dekor med gröna blad mot vit bakgrund. 

Järngrindar, tidigt 1900-tal från Blomstermåla. ”Perfekt för den som söker grindar med lång livslängd. Dessutom kräver de lite underhåll”, säger Joacim Andersson, värderare på Auktionshuset Thelin & Johansson.

Eftertraktade koppar

För ett par tekoppar, ”Pärlhyacint” Ellen Mortensson, Upsala-Ekeby/Gefle, hamnar slutsumman på smått otroliga 53 000 kronor. 

– Med tanke på att utgångsbudet var 1 000 kronor, så får vi klassa den som månadens felvärdering, säger Joacim Andersson med ett snett leende på läpparna.

Även konst är eftertraktat och gärna med lokal anknytning som Arvid Källström och Sten Lindahl. 

Tv-program om antikviteter är också populära. TV4 har Bytt är bytt och SVT Antikmagasin och flaggskeppet Antikrundan, som landar i trakterna i augusti. Den 27 augusti spelas programmet in på Virserums Konsthall. 

Text: Urban Löfqvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist