Äkta kärlek in i minsta detalj

Wienerbröd kavlade med smör, perfekt balanserade bakelser och praliner av högsta kvalitet. På prisbelönta Nilssons Konditori & Bageri är allt traditionsenligt bakat med äkta råvaror.
– Vi vill att det ska vara en smakupplevelse att fika här. 

Att baka allt från grunden på de bästa ingredienserna har alltid varit en självklarhet för konditorn Anders Oskarsson, som driver Nilssons Konditori i Oskarshamn tillsammans med sin fru Linda Oskarsson. 

– Exempelvis kokar vi vår egen vaniljkräm varje dag. Det är väldigt ovanligt i konditoribranschen. Vi gör den på vaniljstång, mjölk, äggula, socker, maizena och smör. Det kostar några kronor mer att tillverka, men det är det värt, säger han.

Den tanken genomsyrar hela verksamheten. Allt tillverkas på ett traditionellt sätt med äkta råvaror. Smörkrämen görs med riktigt smör, allt med choklad baseras på premiumchoklad av högsta kvalitet och de rejäla limporna bakas på ekologiskt mjöl från Gotland. 

– Vi tillsätter varken gluten eller askorbinsyra i bröden, som annars är vanligt i industribakat bröd. Allra godast är vårt levainbröd. Vi har kunder långväga ifrån som kommer bara för att köpa våra limpor, säger Anders Oskarsson.

Kärlek till läckra bakverk och praliner, men också till varandra. Nilssons Konditori & Bageri är ett familjeföretag som ägs och drivs av paret Linda och Anders Oskarsson.

Som en liten familj

Inne i bageriet jobbar även den utbildade bagaren och konditorn Simon Svensson från Påskallavik sedan 14 år tillbaka. Stigande degar är hans stora passion.

– Det är faktiskt en konst att kavla wienerbröd på rätt sätt, med flera lager tunn deg och smör om vartannat. Vätskan i smöret hjälper degen att stiga och när den förångas skapas luftigheten i wienerbrödet, förklarar Simon Svensson medan han med stor skicklighet och rutin snurrar ihop wienerbröden till plåten.

– Jag trivs väldigt bra med att jobba här. Vi är som en liten familj och tar hand om varandra, det gillar jag. Det finns inte såna här ställen i mindre städer och eftersom jag inte är någon storstadskille, är jag väldigt tacksam för att Anders ville satsa på Oskarshamn, fortsätter han. 

Anders -Oskarsson har drivit Nilssons Konditori i över 20 år, sam-tidigt som han tävlat i de högsta divisionerna inom konditorvärlden. År 2015 blev han Årets konditor och bara två år senare Konditorernas konditor och Årets Konditor i världen. Han har också vunnit VM-silver med kocklandslaget, där han är chefs-konditor. Även Nilssons Konditori har blivit utsett till Årets Konditori vid två tillfällen. 

– Det har varit kul och lärorikt på alla sätt, men också en extremsport där jag pressat mig till det yttersta. Därför har jag nu valt att lägga tävlandet på hyllan och framöver ha fullt fokus på Nilssons och Bageriet på ICA Maxi Oskarshamn, som vi också driver.

Simon Svensson, som är utbildad bagare och konditor, älskar att jobba med stigande degar. Här gör han smörkavlade wienerbröd.

Kär med en gång

Framgångarna har rönt stor uppmärksamhet i riksmedia, även om Anders Oskarsson försökt hålla en låg profil.

– Jag är egentligen en ganska blyg kille och ingen extrovert person. En enkel människa som älskar sin familj och som gärna lagar middagen där hemma, säger han.

Han och frun Linda Oskarsson har jobbat på Nilssons Konditori tillsammans ända sedan 1999. Han inne i bageriet och hon i butiken. 

– Det är jättekul att jobba i butiken och träffa alla människor. Jag är inte särskilt duktig på att baka, så vi kompletterar varandra bra. Jag och Anders träffades som unga genom en gemensam kompis och jag blev kär med en gång. Det var verkligen kärlek vid första ögonkastet, berättar Linda.

Anders Oskarsson blev utsedd till världens bästa konditor 2017 av världsförbundet för bagare och konditorer, UIBC. Passionen för att skapa nya smakkombinationer återspeglar sig i bakelserna och tårtorna på Nilssons konditori.

Konstverk i miniformat

Utan tävlandet i sitt liv, manifesteras Anders Oskarssons passion för att skapa nya bakverk i stället i det stora utbudet i bakelsedisken på konditoriet. Varje bakelse är som ett konstverk i miniformat. Ingredienserna är noga utvalda och även här av högsta kvalitet. 

– Det tar mig cirka en och en halv vecka att testa fram en ny bakelse. Designen är viktig men allra viktigast är förstås smaken. Jag lägger otroligt mycket tid och engagemang på detta, men det är också väldigt roligt. Det bästa jag vet är när kunderna står på kö utanför för att smaka det jag lagt ner så mycket kärlek på. 

Linda Oskarsson visar sommarbullarna med rabarber och jordgubb, smuldegstäcke, vaniljkräm och jordgubbstopping.

Bakelsernas Lamborghini

I butiken just nu finns något som han kallar för Ibiza-bakelse. Varje lager tar sin lilla stund att göra. En seg nötbotten med hela rostade mandlar och pistagenötter toppas med hemmagjord lemon curd, gjord på pressade citroner. En vit, härlig mascarponemousse med Amaretto samt en ljusbrun pistagebavaroaise utgör ytterligare två lager. Allt avslutas med rivna pistagenötter. 

– En himmelskt god bakelse som jag verkligen rekommenderar. Om den skulle vara en bil är den absolut en Lamborghini, säger Anders Oskarsson.

Tanken är att det klassiska utbudet på Nilssons Konditori ska kombineras med de allra senaste trenderna inom konditorivärlden. 

– Vi vill att det ska vara en smakupplevelse att fika här. Ett syndens näste vad gäller bakverk och goda saker som förgyller tillvaron, säger han och nämner att en egen ekologisk fruktsoda är på gång.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Linda & Anders Oskarsson

Ålder: 43 respektive 49 år

Kommer från: Växjö och Mönsterås

Bor: Flinshult, Oskarshamn

Familj: Sönerna Albert, 18, ­Herbert, 16 och Edvin, 7 år samt hunden Ludde

Gör: Driver Nilssons Konditori & Bageri samt Bageriet på ICA Maxi Oskarshamn

Fritidsintressen: Umgås med familjen, ta en tur med båten, bjuda hem vänner på middag, inredning (Linda), jakt & fiske (Anders)

Linda beskriver sig själv som: Envis, glad, positiv och lösningsorienterad

Anders beskriver sig själv som: Envis, snäll, ­omtänksam och blyg