Redo för skönt altanhäng

Nu stundar härliga altantider. Men det gäller att vårda trätrallen på bästa sätt för att slippa stickor i fötterna.
– Vi har medel för alla ­metoder. Traditionell olja, lasyr och långverkande kisel.

Vilken behandling som är att föredra är en smaksak då de ger den tryckimpregnerade trätrallen olika utseende. Det handlar också om hur mycket tid man vill lägga på underhållet. Och hur ofta. Magnus Utterström på Colorama ser en tydlig skillnad mellan olika generationer.

– De yngre föredrar ofta kiselbehandling. Fixor by Nitor Wood Protection består av enbart två steg. Trärengöring och träskydd. Det är en snabb och enkel behandling som ger trätrallen ett bra skydd i upp till åtta, tio år, förklarar han och betonar att det inte bör regna på trallen under ett par dagar efter behandlingen.

– Det är viktigt för att få full effekt. Därefter mår ytan bara bra av både sol, vind och vatten som på sikt även bidrar till den gråvita kulören.

Så här blev resultatet!

Terrasslasyr

För den som hellre vill ha någon annan kulör eller färgskiftning på sin altan är terrasslasyr ett bättre val. Jotun Demidekk terrasslasyr är speciellt utvecklad för tryckimpregnerat trä och innehåller mögelförhindrande medel. Den finns dessutom i 14 olika kulörer.

– Med terrasslasyr behöver man behandla sin trätrall ungefär vart fjärde år. Den ger även ett effektivt skydd mot fukt och sprickbildningar, framhåller Magnus Utterström.

Den behandling de allra flesta förknippar med trätrall är den traditionella oljan. Det finns i dag nya, pigmenterade oljor som klarar sig upp till fyra år. Storsäljaren än så länge är dock den vanliga vattenburna oljan som kräver tvätt och inoljning varje år.

Slippa underhåll

– I takt med att altanerna blir allt större vill allt fler slippa det årliga underhållet. Därför ökar intresset för kiselbehandling från år till år. Men vi har, som sagt, medel och produkter för alla behov och önskemål kring altanunderhållet, betonar Magnus. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist