Flygande start för körkort

En halkbana på en flygplats? Absolut! Inget är omöjligt för Peter Gottfridsson på ­Utbildningsstyrkan. 

– Nu behöver inte körkorts­tagarna köra till Vimmerby längre, säger han nöjt.

Halkbana är del två i den obligatoriska riskutbildningen för körkort till både bil och motorcykel. Syftet är att du ska lära dig att hantera riskfyllda situationer, främst manövrering på halt underlag.

Tidigare har körkortselever behövt köra till Vimmerby eller alternativt Kalmar för att genomföra halkbanan. Det är inte längre nödvändigt. 

Peter ”Gotte” Gottfridsson, som äger Utbildningsstyrkan där bland annat Sjöstenius trafikskola ingår, har länge haft ögonen på Oskarshamns Flygplats. 

– I 15 år faktiskt. Det är stora, bra ytor och suveräna lokaler. Nu på sluttampen blev det möjligt för mig att arrendera flygplatsen och kommunen har varit väldigt tillmötesgående. Har nyligen fått tillstånden jag behöver och det känns helt otroligt att vi kan få till en halkbana där. Jag tror knappt det är sant, säger han.

Peter Gottfridsson i samtal med körkorts­aspiranterna Lena Kuckelkorn och ­Vincent Privileggio samt Inge Ottosson från ­Oskarshamns Trafikskola.

Modern halkbana

Halkbanan blir i det mest moderna slaget där däcken på bilarna är specialgjorda för ändamålet. 

– De har hårdplastyta som motsvarar packad snö. Det gör att det blir lika halt överallt på halkbanan, fast underlaget är asfalt. Förr handlade halkbanan mycket om att till exempel häva en sladd, men nu är fokus på att undvika risksituationer och skapa en förståelse för vilka risker som är förenade med att köra i trafik, säger Peter Gottfridsson. 

Bra komplement

Alla trafikskolor i Oskarshamn med omnejd kommer ha tillgång till att boka halkbanan. För Utbildningsstyrkan blir det ett komplement till företaget som inte bara har körkortsutbildningar för motorcykel och bil, utan även för vattenskoter, snöskoter och gula maskiner, så som grävmaskiner. Dessutom erbjuds utbildning för terränghjulingcertifikat.

– Vi har det mesta! Halkbana var det som saknades i Oskarshamn och det känns riktigt bra att vi kan tillgodose det behovet. Jag räknar med att långväga körkortstagare kommer hit framöver, säger Peter Gottfridsson. 

Läs mer om Utbildningsstyrkans alla utbildningar på www.utbildningsstyrkan.nu. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist