Kärleksfullt hem för barn i behov

Tydliga regler och gränser, men framför allt mycket kärlek och förståelse. Paret Kerstin och Janne Wahlström har öppnat sin famn och sitt hem för över 50 barn som av olika anledningar inte kan bo hos sina föräldrar. 

Det har verkligen berikat våra liv att vara familjehem och jourhem för kommunen, säger paret som bor i Oskarshamn.

Allt började den 7 juli år 2000. Då blev Kerstin och Janne Wahlström familjehem till den sju månader gamla flickan Elinor, som redan som spädbarn varit med om traumatiska upplevelser. Paret hade tre biologiska barn i åldrarna två, fem och sex år, men ville ändå ta sig an ytterligare ett barn.

– Jag jobbar på en barnklinik i Kalmar och träffade just då många barn som for illa. Min känsla var att jag bara ville ta med dem hem och -hjälpa dem. Jag kunde inte se på utan att göra något, berättar Kerstin.

– Jag var lite skeptisk först, vi hade ju fullt upp med småbarnslivet. Men Kerstin var så entusiastisk och lyckades övertala mig att vi skulle anmäla vårt intresse till att vara familjehem. Det är jag väldigt glad över i dag, säger Janne.

Vårdnadsöverflyttade

Efter en grundlig utredning med bland annat flera intervjuer, kunde socialtjänsten meddela att paret blivit godkänt som familjehem. Och då fanns Elinor där, redo att flytta från jourhemmet.

– Hon var en glad prick som vi fastnade för med en gång. Våra biologiska barn tyckte att det var jätteroligt att få en lillasyster, säger Janne.

År 2002 kom nästa familjemedlem. Tobias var bara två månader gammal och befann sig även han på jourhem. Föräldrarna fanns inte med i bilden. 

– Det var en annan situation. Med Elinor har vi haft kontakt med mamman. Men både Tobias och Elinor har efter en tid blivit vårdnadsöverflyttade till oss. De blev våra barn och syskon på riktigt med våra biologiska.

Två år senare fick Kerstin och Janne besked om att kommunens jourhem var fulla och att det fanns en flicka som behövde jourhem akut. De tvekade inte en sekund.

– Hon stod utanför dörren en dag, en nio år gammal flicka med en stor fläskläpp. Det var självklart för oss att öppna vår famn. Till en början hade hon svårt att anpassa sig till sitt nya hem, men med mycket kärlek kunde hon landa. Hon tyckte att det var skönt att leva i en ”vanlig” familj med regler. Då började det också gå bättre för henne i skolan, hon fick bättre skolresultat och nya kompisar. 

Fascinerade över att de kunde göra så stor skillnad för barn i svåra situationer, beslutade sig Kerstin och Janne att även fortsättningsvis vara jourhem via socialtjänsten. Nu, runt 20 år senare, har över 50 barn i olika åldrar passerat deras hem. Allt från en helg till sju månader åt gången. Totalt har de plats för två jourhemsplacerade barn. 

– Det har blivit vår grej och lite av ett gemensamt äventyr som fört oss närmare varandra. För oss är det inspirerande och roligt att kunna hjälpa till på det här sättet. Sen kan det såklart vara utmanande ibland, men då gäller det att sätta ner foten och ha tydliga gränser. Samtidigt måste man vara mjuk och förstående. Det är en balansgång, säger Janne och fortsätter:

– Att öppna upp sitt hem till ett barn från en vindpinad miljö kan vara tufft. Många gånger är de osäkra och skrämda när de kommer hit. Men då försöker vi laga deras favoritmat, låta dem välja film och ha fredagsmys med något gott. Vissa barn har aldrig ens varit med om fredagsmys förut.

Vill göra skillnad

Eftersom barnen inte ska stanna i jourhemmet utan fortsätta till familjehem, gäller det att försöka hålla en känslomässig distans. 

– Det kan vara svårt ibland, men för oss handlar det mycket om att göra skillnad. På väldigt kort tid går det att se positiva förändringar hos barnet. Det gör oss väldigt glada i hjärtat och är otroligt givande. Vi kan verkligen rekommendera andra att vara familjehem eller jourhem.   

 

Janne och Kerstin Wahlström

Ålder: 60 respektive 59 år

Gör: Pastor i Hamnkyrkan och Allianskyrkan respektive barnsjuksköterska på barn­kliniken i Kalmar

Familj: Tre biologiska barn, två familjehemsplacerade barn, två barnbarn och en hund

Gemensamma fritidsintressen: Familjen och att vara jourhem

Jannes fritidsintressen: Engagera sig i Shalom missionsförening, fotografera och vara fågelskådare

Kerstins fritidsintressen: Trädgård och padel

 

Samtliga familjehem och jourhem har en tilldelad familjehemssekreterare på socialtjänsten, som de kan vända sig till i alla lägen. På bilden syns paret Janne och Kerstin Wahlström, som är ett av kommunens två jourhem, samt Åsa Svensson och Annica Svensson, båda familjehemssekreterare på socialtjänsten i Oskarshamn.

Vuxna med hjärta sökes

Kan du tänka dig att vara familjehem eller jourhem för ett utsatt barn? Socialtjänsten söker trygga och stabila vuxna med tid, tålamod och utrymme – både känslomässigt och rumsligt. 

Vi är alltid i behov av familjehem eftersom vi vill kunna göra en bra ”match” mellan barnet och familjen, så att det blir den bästa lösningen för barnet. Vad gäller jourhem har vi bara två i nuläget, i hela Oskarshamns kommun, så det finns ett behov även av det, säger Annica Svensson, familjehemssekreterare på socialtjänsten. 

Ett familjehem tar emot ett barn under en längre tid, beroende på situationen. Ibland är det tal om uppväxtplaceringar, men inte alltid. Det är olika om de biologiska föräldrarna är med i bilden eller inte. Ett arvode och en omkostnadsdel som ska täcka extra kostnader, utgår. 

Ett kontrakterat jourhem tar emot barn med kort varsel (tre timmar) som bor i hemmet en kortare period, allt från några dagar till några månader. En av de vuxna måste kunna vara hemma på heltid. Ersättning utgår oavsett placering eller inte. I uppdraget ingår fem veckors semester och ledighet var sjätte helg. 

– Jourhemmet måste kunna ta emot barn från 0 till 18 år som av olika anledningar inte kan bo med sina föräldrar. De behöver vara stresståliga, lyhörda och flexibla personer som både har tid och rum. Personer med hjärta. Gärna redan med ett socialt engagemang för barn och ungdomar, säger Annica Svensson.

Stöttning hela tiden

Både familjehem och jourhem får handledning, stöd och utbildning samt har en tilldelad familjehemssekreterare som de kan vända sig till för frågor. 

– Vi gör flera intervjuer med dem som visar sitt intresse för att vara familje- eller jourhem, där vi berättar vad som förväntas och går igenom sökandens situation. De får även visa hur de hanterar olika scenarier. Många frågar om ersättningen och vi brukar svara att du blir inte rik på den, men du ska inte heller gå back. Det viktigaste är att hemmet känner att vi gör allt tillsammans och att vi på placerings-enheten finns med hela vägen om det skulle vara något, säger Annica Svensson. 

Vill du veta mera om hur det går till att vara jourhem eller familjehem? Ta kontakt med någon av familjehemssekreterarna på 0491-76 47 60 eller mejla direkt till Annica på annica.svensson2@oskarshamn.se.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist