Sommarkänsla på Lilla torget

Äntligen är det dags för ­Sommartorget. Två kvällar i veckan kan allmänheten njuta av musik och underhållning – hela sommaren.
– Det känns fantastiskt kul att få arrangera konserter på Lilla torget igen!

Det säger Johanna Asp, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn AB, som håller i Sommartorget tillsammans med Oskarshamns kommun och Handel Oskarshamn.

– Vi kraftsamlar allihop på olika sätt för att skapa ett levande torg, som i sin tur gynnar både handeln och restauranger men framför allt uppmuntrar folks lust att träffas för att uppleva musik och andra evenemang tillsammans, säger hon.

Åtta torsdagar framåt, med start den 30 juni klockan 19, blir det svängig musikunderhållning på scenen med en härlig kompott av olika artister. Därefter följer sju fartfyllda tisdagar, med start den 5 juli klockan 16.00, där det bjuds på underhållning för barn i alla åldrar (se programmet här intill). Samtliga kvällar har kostnadsfri entré. 

– Vi kör åtta veckor i år och det är det längsta hittills. Det är en kanonbra artistuppställning och det kommer att bli gung på torget hela sommaren. Så boka in datumen i kalendern redan nu! Sommartorget är kommunens musikaliska sommarflaggskepp, säger Peter O Ekberg, kulturstrateg på Kulturkontoret.

En ny toalett finns tillgänglig på Lilla torget. Perfekt inför kommande evenemang, tipsar stadsarkitekt Erik Hjertqvist på samhällsbyggnadskontoret.

Lekyta

Förutom musik och underhållning förvandlas Lilla torget till en rolig lekyta för hela familjen. Spela en omgång pingis, fotbollsspel eller Twister innan ni går vidare för en fika eller shopping. Det är kommunen ihop med Attraktiva Oskarshamn som står för lekytan och i år finns även en helt nybyggd toalett på Lilla torget.

– Vi vill att det ska vara roligt för hela familjen att besöka stadskärnan. Sommartorget är en av satsningarna vi gör och det sätter verkligen en somrig prägel på staden. Vad gäller toaletten har det funnits ett behov av detta sedan Pressbyrån försvann. Särskilt barnfamiljer tror jag kommer uppskatta närheten till en toalett, säger stadsarkitekten Erik Hjertqvist.

Extra boost

För handlarna innebär Sommartorget en extra boost av kunder, eftersom många passar på att gå in i butikerna när de ändå är på stan. 

– Det är roligt att det händer något på torget. Sommartorget brukar dra mycket folk, både oskarshamnare och turister. Många tycker om att det är så nära till allt i stadskärnan, säger Anna Alander på Butik Majne, som har första parkett till konserterna.

Även Kalle Josefsson, butikschef på Coop Flanaden, är positiv till Sommartorget.

– Jag är relativt ny i stan och en av de saker som jag lade märke till tidigt var alla trevliga utsmyckningar och roliga händelser runt om i stadskärnan. Sommartorget visar verkligen att Oskarshamn är en härlig stad att besöka samt leva och bo i. Jag driver en stor Coop-butik i centralt läge och är därför väldigt mån om att det ska vara mycket händelser och trevliga inslag i stadskärnan. Tillsammans gör vi Oskarshamn ännu mer attraktivt. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Sommartorgets program

30 juni klockan 19.00

Kristin Amparo & Combo De La Musica 

5 juli klockan 16.00

Mysteriet på Oskarsfestivalen

7 juli klockan 19.00

Henning

12 juli klockan 16.00

Lavinne & Rosas skrädderi

14 juli klockan 19.00

Louisiana Avenue

19 juli klockan 16.00

Allsång för barn

21 juli klockan 19.00

Ladies Got the Blues

26 juli klockan 16.00

Vi älskar rock!

28 juli klockan 19.00

Nisse Hellberg 

2 augusti klockan 16.00

Mysteriet på Oskarsfestivalen

4 augusti klockan 19.00

Fröken Elvis

9 augusti klockan 16.00

Skattkammarsånger ur min magiska väska

11 augusti klockan 19.00 

Sky High

16 augusti klockan 16.00 

Under ett rabarberblad

18 augusti klockan 19.00 

Kjell Gustavsson Rhythm & Blues ­Orchestra

För mer information om de enskilda ­föreställningarna, surfa in på Sommar­torgets evenemangskalender på
www.sommartorget.se.