Mustigt intresse med lokal prägel

Redig mat från trakten – ­numera även på sociala medier. MarkCider i Figeholm är en av många lokala mat­producenter som fått besök av ICA Maxi Oskarshamn.
– Vi vill lyfta fram den här otroliga kompetensen som ­faktiskt finns i närområdet.

Kött, potatis, ost, saft, marmelad, honung, pastasås, godis… Listan kan göras lång på produkterna som ingår i konceptet ”Redig mat från trakten” på ICA Maxi Oskarshamn. 

– Vi har ett stort utbud av matvaror som kommer från Småland, Öland och Blekinge. Det är viktigt att de lokala producenterna får möjligheten att sälja sina produkter hos oss så att de kan fortsätta utveckla sin verksamhet. Men vi anser också att det är viktigt att lyfta fram personen eller personerna bakom produkterna, på ett sätt som är lätt att ta till sig, säger delägaren Rasmus Ohlsson.

Det är många äpplen som behövs för att göra must. Sex kilo äpplen blir tre liter must, det vill säga en kartong.

Studiebesök

Därför har han och kommunikatören Matilda Åkerberg åkt på studiebesök hos flera lokala leverantörer, intervjuat dem och skapat korta, lättsamma filmer för sociala medier. På det viset får följarna en inblick i hur det går till att tillverka maten. De får också ett ansikte på personen som brinner för det lokala. 

Senast var det MarkCider i Figeholm som fick fint besök. Claes Mark har drivit MarkCider i nostalgisk anda de senaste tio åren. 

– Att tillverka must och cider är min stora passion, säger han.

Det är fullt upp i musteriet, som håller till vid Gässhult Säteri, den här årstiden. Claes Mark tvättar, krossar och pressar äpplen till den populära musten som görs på 100 procent äpplen. Smaken varierar beroende på vilken äppelsort som används. 

– Just för tillfället använder jag äpplen som inte går att sälja. De är antingen för stora, för små eller har någon prick. På så sätt behöver de inte slängas, berättar han medan han visar de båda äppelpressarna. 

Claes Mark startade verksamheten år 2012, efter att han flyttat hem till Sverige. Innan dess tillbringade han tolv år i Herefordshire, England där han arbetade med riktigt stora äppelodlingar och även cidertillverkning.

– Som mest skötte jag över 30 000 träd. Ett jätteroligt jobb. Men sen fick Margareta tag i mig, en kärlek jag hade för över 40 år sedan. Det slutade med att vi hyrde ett hus i Gässhult tillsammans. Något jag är väldigt glad över i dag, säger han.

Efter att äpplena har krossats, häller Claes Mark dem i äppelpressen.

Sagolik syn

Från huset blickar han ut över den ena äppelodlingen, som i början av juni stod i full blom. 

– Det är verkligen en sagolik syn. Jag har 350 träd här som jag skördar i oktober-december och gör cider på. I övrigt har jag 300 träd på en grannfastighet och 2 000 träd på en odling i Högsby kommun. Det finns att göra hela säsongen, konstaterar han. 

Det brukar gå åt ungefär sex kilo äpplen för en kartong med must på tre liter. Två av sorterna hittar du på ICA Maxi Oskarshamn. 

Se gärna filmen om MarkCider och Claes Mark på ICA Maxi Oskarshamns sidor på Facebook och Instagram.

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fakta

Claes tips för beskärning

Claes Mark beskär många träd varje år och han har ett tydligt tips för den som vill beskära träden där hemma: 

”Udda grenar bort”. Det vill säga grenar som inte ser ut att växa normalt eller som inte ­passar in, ska klippas bort. För varje klipp ­kommer det oftast två nya grenar så tänk igenom dina val.