Naturen ger Sara lycka

När allt i livet går i rasande tempo, är det i naturen som Sara S Johansson samlar kraft. För henne har friluftsintresset blivit en livsstil.
– Det är också ett väldigt bra sätt att umgås med barnen på, säger hon.

Ända sedan Sara var liten, har friluftslivet varit en självklar del av vardagen. 

– Vi tältade mycket i Norge med familjen när jag var mindre. Vi bodde även på en fäbodvall i Dalarna om somrarna, i en stuga utan el och vatten. Mina föräldrar lärde mig att njuta av naturen och dess fyra element, jord, vatten, eld och luft, berättar hon.

Intresset har smittat av sig även på Saras egna barn, som gärna följer med ut i skogen när andan faller på. 

Här kan de umgås på ett annat sätt – utan alla skärmar som annars gärna tar mycket uppmärksamhet.

– Barnen älskar att tälta, jag behöver aldrig tvinga med dem. Jag önskar att fler skulle upptäcka vad naturen kan ge. För mig handlar det mycket om att få kvalitetstid med barnen, men också en chans att rensa alla tankar och tanka med ny energi. Det är så här jag samlar kraft till att jobba som heltidsfröken och vara trebarnsmamma, säger Sara och fortsätter:

– Jag tror mycket på den naturliga läkningen, att friluftslivet ger både välmående och lycka. Det är faktiskt vetenskapligt bevisat att stressnivån sjunker av att vistas i naturen. Här är ju allt stilla och lugnt, oavsett vad som händer i världen. 

Inarbetad packningslista

För att få till en trevlig utflykt med övernattning, tar hon i regel med sig:

Tält, med tältgolv
Sovsäck
Liggunderlag eller luftmadrass
Stormkök eller mattermos
Hängmatta, med särskilda spännband som inte skadar träden, myggnät och ett tak som skydd för dagg och regn, vid namn ”Tarp”
Fårskinnsfäll
Yxa
Mat och vatten
Tillbehör för att äta maten, till exempel kåsor och särskilda bestick.

– Just hängmattan är ett väldigt bra sätt att slappna av på. Att ligga där och bara titta på trädtopparna och molnen, det är livet det. Ibland sover jag där på natten också, för att slippa den råkalla fukten vid gryningen som gärna uppkommer i tält. För att inte bli kall om ryggen lägger jag en fårskinnsfäll i hängmattan, tipsar hon.

Laga mat med försiktighet

När det gäller maten använder hon oftast ett stormkök, som blev Årets julklapp 2021. Just nu råder eldningsförbud men användning av stormkök med exempelvis T-röd som bränsle omfattas inte av eldningsförbudet. Dock uppmanar räddningstjänsten till stor försiktighet, eftersom det är mycket torrt i markerna. Du har ansvaret för vad dina aktiviteter kan leda till.

– Är du osäker är en mattermos väldigt bra. Då lagar du maten hemma och termosen håller maten varm. Faktum är att all mat smakar bättre utomhus, säger Sara.

Den stora frågan många ställer sig är: Var får man tälta? Allemansrätten ger allmänheten en unik rätt att njuta av naturen utan att behöva äga marken. Enligt Naturvårdsverket får du tälta ”något enstaka dygn” i naturen, men inte på en plats som är för nära ett bostadshus, på betesmark eller jordbruk som används eller i en plantering. Det är viktigt att inte störa markägaren eller skada naturen. 

Sara S. Johansson hänger gärna i hängmattan under sina friluftsutflykter.

Lämna inga spår

– Jag brukar säga ”inte störa eller förstöra”. Det kommer barnen ihåg också, eftersom det rimmar. Till exempel inte bryta av grenar på levande träd eller skräpa ner. Naturen ger oss mycket så därför är det viktigt att ge tillbaka genom att inte lämna några spår.

Saras favoritställen för friluftsutflykter är Ernemar, Klintemåla, Hycklinge hage, Dragskär och Havslätt. 

– Vi är ute hela året men om sommaren är allt så mycket enklare. Då kan man njuta länge. Lyssna på de härliga ljuden och förundras över naturens alla sidor, säger hon. 

För mer friluftsinspiration gå gärna in på Saras Instagramkonto ”dagarnasomgar.sara”. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fakta

Sara S Johansson

Ålder: 46 år
Familj: Maken Sead, Emina, 16 år, Adela, 14 år och Leila, 7 år
Bor: Bockara
Jobbar som: Förskollärare på ­Klockarebackens förskola
Fritidsintressen: Friluftsliv, blommor, ­fotografering och scoutledare på ­Missionskyrkan i Bockara

 

Fakta

Saras bästa friluftstips

Ernemar, Klintemåla, Hycklinge hage, ­Dragskär och Havslätt är bra ställen för friluftsutflykter. 

Packa bekväma skor, gärna vandringskängor. Färgglada kläder är att föredra, eftersom de syns bättre för jägare och skogsarbetare. 

Vätska är A och O. Packa extra dricksvatten. 

Se till att ta med mycket mat om du har barnen med dig. Mätta barn är glada barn. Oftast. En mattermos är perfekt, nu när det är eldningsförbud. Eller en vanlig termos med kokat vatten som du kan hälla över frys­torkad mat. All mat smakar bättre utomhus!

Ett pop up-tält är smidigt. Ett tältgolv håller kylan borta och reflekterar kroppsvärmen. En fårskinnsfäll är bra att sitta på. 

”Leave nothing, but footprints” är en bra huvudregel. Ta med dig soppåsar som du kan ta skräpet med dig hem i. 

Få inte panik om det inte blir precis som du planerat. Oftast löser det sig och du lär dig av misstaget till nästa gång.