En ljusare manifestation

Varje år tar runt 1 500 personer sina liv. Det är fyra om dagen. Ofattbara antal som Ulrika Karlsson, lokal talesperson på ­Suicide Zero, vill sänka till noll.
– Den 10 september anordnar vi en ljusmanifestation i ­Stadsparken som uppmärksammar just detta, säger hon.

Oskarshamnaren Ulrika Karlsson har tidigare berättat i Stadsmagasinet att hon varit med om självmord på nära håll. Både hennes pappa och lillebror tog sina liv. Pappan bara några dagar efter julfirandet 2018. 

– Det kom som en otrolig chock. Något som ingen var förberedd på. I efterhand kanske det fanns vissa tecken på att allt inte stod helt rätt till. Men det var inget vi kunde förutse, säger Ulrika Karlsson.

Bara ett halvår senare, mitt under högsommaren 2019, förlorade hon sin bror.

– Det var faktiskt ännu svårare att acceptera. Han var bara 25 år och hade hela livet framför sig. När jag hade både min familj och jobbet att luta mig emot hade han det desto svårare att hantera sorgen efter pappa. Han hade dessutom en del andra problem och det blev lite för mycket för honom.  

Ulrika Karlsson bestämde sig ganska snabbt för att bli en offentlig talesperson kring självmordsfrågor. Sedan hösten 2019 har hon arbetat som volontär för den ideella organisationen Suicide Zero. 

– Det har varit tufft. Men genom att vara offentlig med mina erfarenheter bearbetar jag sorgen och kan förhoppningsvis även hjälpa andra, säger hon. 

Den 10 september klockan 19.00 arrangerar hon en ljusmanifestation för tredje året i rad på Lilla scenen i Stadsparken. Dels för att öka medvetenheten kring hur stort lidandet är och minnas dem som gått bort, dels för att visa hur självmord kan förebyggas. 

– Den psykiska ohälsan har ökat under pandemin och många anhöriga vet inte hur de ska prata med familjemedlemmen som mår dåligt. För min egen del kan jag inte backa bandet, men jag ger gärna råd och tips för den som behöver. Mycket handlar om att se varningssignalerna och våga fråga. Inte tassa runt på tå, för då händer ingenting. 

Viktigt stöd

Ulrika Karlsson är utbildad föreläsare inom ämnet och kommer att hålla föreläsningar i höst. Dessutom är hon engagerad som stödperson i SPES, en organisation som ger stöd till efterlevande när någon tagit sitt liv. Genom både digitala och fysiska samtalsträffar har hon kunnat hjälpa anhöriga i hela Sverige. 

– Det är väldigt mycket tankar och känslor när någon tagit sitt liv. Ofta bär de efterlevande på mycket skuldkänslor och frågar sig själva: Varför såg jag inte tecknen? Kunde jag ha gjort något? På träffarna har vi kunnat prata om allt, både högt och lågt, och byggt upp en stark gemenskap där vi stöttat varandra. Det är inte bara gråt, utan även skratt när vi pratar om fina minnen, berättar hon och nämner samtidigt att hon som samtalsledare för SPES har tystnadsplikt.

Engagemanget i både Suicide Zero och SPES är helt ideellt. Förra året blev Ulrika Karlsson dubbelnominerad till den nationella utmärkelsen Årets Volontär som delas ut av Volontärbyrån, där hon slutade som en av finalisterna. 

– Jag vann inte, men att jag blev uppmärksammad på riksnivå på detta sätt gjorde ändå att jag kände mig som en vinnare. 

Förutom ljusmanifestationen, kommer hon att stå på ICA Maxi Oskarshamn den 3 september och på IK Oskarshamns premiärmatch på BeGe Hockey Center den 17 september för att sälja armband och dela ut broschyrer. 

Vad gäller samtalsträffarna fokuserar hon på de lokala träffarna som sker en gång i månaden i studieförbundet Sensus lokaler på Trädgårdsgatan 3. Alla som förlorat en anhörig, vän eller kollega i självmord är välkomna att vara med. Föranmäl dig till ulrika.karlsson@spes.se. 

– Sorgen tar aldrig slut, men det blir lättare att hantera den för varje dag. Hjälp finns att få, säger hon. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: www.ctfoto.se

 

Ulrika Karlsson

Ålder: 38 år

Bor: Oskarshamn

Familj: Maken Michael, barnen Wilma, 12 år och Hilda-Li, 9 år. Två katter

Jobbar som: Operatör på Saft AB

Fritidsintressen: Hjälpa andra genom ­Suicide Zero och SPES, springa och umgås med familjen

 

Tänd ett ljus

Ta gärna med ett gravljus att tända för att uppmärksamma psykisk ohälsa. Ljusen placeras på anvisad plats på gångbanan, från lilla scenen bort mot kyrkan. Oskarshamns stadskyrka håller öppet innan och efter för besök eller samtal.

 

SPES telefonjour 

Tel: 020-18 18 00, alla dagar 19.00 – 22.00 

Mind Självmordslinjen 

Tel: 90 101. Öppet dygnet runt, årets alla dagar