Ett lyft för hela området

En hållbar förskola – inte bara för miljön, utan även över tid. Kristineängs förskola i Kristineberg byggs för att täcka ett ­långsiktigt behov.
– Det geografiska läget är noga utvalt för detta ändamål, säger organisationsstrategen Niclas Lundström på bildningsförvaltningen.

Sedan bygget satte i gång på Gölkärret den 14 mars har mycket hänt. En större huskropp med två våningar har vuxit fram. Vid första anblick ser byggnaden nästan färdig ut, men det dröjer ytterligare ett år innan allt är inflyttningsklart. 

– Bygget har rullat på bra. Vi började med grundarbetet och borrade ner stålpålar till berggrunden som vi fyllde med betong. Därefter gjöt vi själva plattan och satte stommen. Ytterväggarna kom färdiga från en fabrik i Torsås. Fönstren kommer från Elitfönster i Vetlanda och allt virke är från Södra, berättar Thomas Leijon, projektchef på Skanska i Kalmar län. 

151 solpaneler

Vid fototillfället monterades de imponerande 19 meter långa takstolarna av en lyftkran. Efter att taket är lagt kommer 151 solpaneler att installeras, vilket kommer täcka energibehovet för förskolan och ännu mer därtill. Fjärrvärme via Oskarshamn Energi är nyligen indraget till byggnaden.

– Nya Kristineäng kommer vara miljömässigt hållbart med många klimatsmarta val av material, men även ekonomiskt hållbart. Vi bygger förskolan med ett långsiktigt tänk. Det finns redan ett stort behov av förskoleplatser i Kristineberg och Gröndal. Inom en snar framtid kommer det även att börja byggas hus på det nya bostadsområdet vid Gunnarsö och så småningom även i de nya kvarteren i Stångehamn och Klämna. I regel är det barnfamiljer som bygger nytt, säger Niclas Lundström på bildningsförvaltningen och får medhåll från Anton Sejnehed (S), ordförande i bildningsnämnden:

– Det kommer bli ett lyft för hela området. Platsen är perfekt för en större förskola. Oskarshamn växer och det är fantastiskt kul att se framstegen för nya Kristineäng. Nu är vi i gång på allvar.

Byggnationen av förskolan innebär att kommunen på sikt kan flytta ut ur sina tillfälliga förskolelokaler på Sunnanäng i Åsa, som är en avdelning till Stångeborgs förskola i Kristineberg, samt paviljongen vid Södertorns förskola. 

– Vi kan fasa ut icke ändamålsenliga lokaler och samtidigt ta emot ännu fler barn framöver. Det blir en stor förskola med en socioekonomiskt bra blandning där barnen kommer från olika sorters hushåll, säger Niclas Lundström.

Smart koncept

Nya Kristineäng ligger invid gamla förskolan Kristineäng, som blir kvar. Totalt kommer det att finnas plats för 150 barn i de båda byggnaderna. Den nya förskolan rymmer 120 barn, fördelat på två våningar och sex avdelningar. De äldsta barnen på övervåningen och de yngsta på nedervåningen, som även har en sovdel med sovlådor utomhus. Det blir också tillagningskök på plats.

– Vi erbjuder ett smart koncept med en snabb byggprocess. Skanska har fyra olika modeller där Oskarshamn får modellen C med två våningar. Det blir faktiskt den första i Småland, säger Thomas Leijon.

Byggnationen av förskolan Kristineäng är upphandlad enligt ett så kallat SKR-ramavtal. Det är ett avtal som låter kommuner beställa nyckelfärdiga och permanenta förskolebyggnader av hög kvalitet till låga kostnader. Byggnaderna har redan projekterats, vilket besparar kommunen mycket tid och resurser. 

– Perfekt för en mindre kommun som Oskarshamn, som inte bygger förskolor på löpande band. I projekteringen har barnens och förskoleverksamhetens behov varit i fokus, för att skapa en så bra förskolemiljö som möjligt. Vi har gjort några lokala anpassningar, så som solpanelerna och sovdelen utomhus, men även toaletter vid varje entré. Det blir också många kreativa lösningar inne i förskolan efter att barnen tyckt till. Krypgrottor och små scener bland annat, säger Niclas Lundström.

Flera kreativa och trygga zoner inrättas i den stora utegården.

Kreativ utemiljö

Utemiljön är även den en viktig del i förskoleverksamheten. Det ska vara roligt att komma till förskolan! Förutom sjumannaplanen som kan nyttjas av alla barn i området, får förskolebarnen flertalet kreativa och trygga zoner utomhus. Exempelvis sand- och vattenlek, gungor, klätterlek, kojbyggen, hinderbanor och cykelslinga. De yngre barnen närmast byggnaden och lite längre upptäcktsfärder för de äldsta barnen. Uppsikt är viktigt och därför installeras belysning för vintertiden.

– En stor grej för alla förskolor är en smidig hämtning och lämning. Detta löser vi genom att bygga en helt ny parkering från Östersjövägen, som blir precis intill förskoleområdet, säger Niclas Lundström.

Nya Kristineäng beräknas vara klart för inflyttning i augusti nästa år. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Fakta

Nya Kristineängs förskola

• Klimatsmarta val. Genom att använda material från närliggande tillverkare samt använda mer trä än stål, blir koldioxid­utgifterna avsevärt mindre. Närmare bestämt 50 ton mindre. Det beräknas att byggnadsprocessen släpper ut 274 ton koldioxid i luften. 

• Solen står för energin. De 151 sol­panelerna på taket kan generera upp till 58 000 kWh per år. Det täcker förskolans energibehov och ger även ett överskott. Fjärrvärme är ­installerat och det blir golvvärme i alla ytor. 

• Fasaden målas med lasyrfärgen järnvitriol, en ytbehandling som ger träet en vacker och beständig, silvergrå färg. 

• Byggnadens mitt lyses upp naturligt av en stor ljusgård i taket. 

• Förskolan anpassas självklart efter barnens behov med bland annat två räcken i olika höjder i trappan till övervåningen, toaletter vid varje entré och låga fönster överallt – även in till köket. Toaletterna och handfaten är gjorda för små barn och halvdörrar gör att de inte kan låsa in sig.