Efterlängtade danser hela hösten

Det är inte bara roligt, fartfyllt och socialt. Du får motion på köpet. De omtyckta danskvällarna på Parken är tillbaka med besked. Höstens dansprogram är gediget och erbjuder något för alla smaker.

Dans har blivit Parken i Oskarshamns signum de senaste åren. Och efter två år med pandemi och restriktioner, var danskvällarna synnerligen välkomna när de kom tillbaka så smått i våras.
– Efter mycket om och men, beslutade vi oss för att köra. Och det märktes på besökarna att det var efterlängtat. En härlig syn som kändes bra i hjärtat. Nu är det full fart i höst med många inbokade danskvällar, säger en nöjd Susanne Fogelqvist, ordförande i föreningen Folkets Hus & Park i Oskarshamn.

Passar alla
Sällskapsdans passar de flesta, gammal som ung. Det är en härlig motionsform med ett socialt samspel som kan ge många nya bekanta. Efter två snabba och två långsamma låtar, är det nämligen kutym att byta danspartner (om man vill).
– Det är otroligt socialt faktiskt. Jag bor i Borgholm och har åkt hit själv flera gånger, både vår och höst, sedan jag lärde mig bugg och fox 2017. Det är väldigt smidigt att ta bussen hit och hem igen, säger Johan Ekelund, 48 år.

Parken Oskarshamn har en hundraårig historia bakom sig och det finns inte många liknande ställen på många, många mil. Det gör att dansentusiasterna åker långt för att dansa. Men det passar även för dem som bor i närheten och bara vill ha en härlig utekväll.
– Parken är det bästa stället att dansa på. Det är alltid trevlig stämning och många roliga människor att prata med. Väldigt familjärt, säger Kaj Bengtsson från Grönskåra som brukar ta med sin syster Tina Lundgren och sambo Martina Liljegren.

Spikat program
Höstens dansprogram är spikat och bland annat kommer dansbandet Highlights tillbaka den 4 november. De har kommit hit varje vår och höst de senaste 15 åren (med undantag för pandemin).
– Det ingår i turnerandet att vi tar en sväng till Oskarshamn och vi ser alltid mycket fram emot det. Publiken kommer långväga ifrån, så som Norrköping, Växjö och Jönköping. Det är alltid skön stämning och mysfaktorn är hög, säger Tommy Gustafsson, kapellmästare och trummis på Highlights.

Toppenställe
Även Jimmy Lindberg, sångare och gitarrist i Casanovas som uppträtt ett par gånger om året på Parken de senaste 20 åren, är helnöjd med Parken Oskarshamn.
– Det är verkligen ett toppenställe. Min favoritplats att uppträda på. En mysig och familjär park där vi alltid blir väl omhändertagna av Susanne och hennes gubbe. När vi kommer möts vi en god, varm famn och kaffet står alltid på. Det gör att vi känner oss väldigt välkomna, säger han.
Andreas Olsson, frontfigur i dansbandet Sannex, håller med.
– Det är inte alla ställen som bjuder på nybakade bullar! De bryr sig verkligen om oss är vår känsla, säger han.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Programmet för hösten

• 23 september Jannez
• 7 oktober Wahlströms
• 21 oktober Callinaz
• 4 november Highlights
• 18 november Casanovas