Först ut med privat hemtjänst

Det lilla bolaget med det stora hjärtat. AP Omvårdnadsgruppen AB är den första privata aktören i Oskarshamn som erbjuder hemtjänst, med start i oktober.
– Det känns jätteroligt att få ge tillbaka till oskarshamnarna på det här sättet.

Det säger verksamhetschefen Johanna Andersson, som själv är bosatt i Figeholm.
– Vi har planerat för detta under lång tid. Sent i våras sökte vi och har precis fått tillstånd av kommunen. Snart kör vi i gång och det känns riktigt bra att få erbjuda ett alternativ till den kommunala hemtjänsten.

Rekryteringen är nyligen avslutad och det var ett väldigt stort intresse för att jobba i hemtjänsten, runt 60 intresseanmälningar kom in. Även intresset från äldre som vill ha hemtjänst har varit stort.
– Vi vill jobba nära våra brukare och visa både omsorg och omtanke. Med bra planering vill vi erbjuda kontinuitet, att man får träffa samma personal så ofta som möjligt och att hålla nere antalet i hemtjänsten som kommer hem till en. Vi tror att det ger trygghet både för brukaren och deras anhöriga, förklarar Johanna Andersson.

AP Omvårdnadsgruppen startades 2018 och jobbar även med personlig assistans inom LSS samt verksamhet på gruppboenden. Sedan årsskiftet finns företaget i Oskarshamn med kontor i hamnen.
– Vi har kontor även i Motala, Linköping och Göteborg, men det största kontoret blir i Oskarshamn. Nya assistansteam med kundansvariga börjar i höst. Samtidigt bygger vi ett nytt gruppboende i Gröndal, säger Johanna Andersson.

Klimatanpassad byggnad

Gruppboendet ska vara inflyttningsklart i april nästa år och har då plats för sex brukare med autism, utvecklingsstörning eller någon annan liknande funktionsvariation.
– Byggnaden är anpassad för dessa personer och deras behov samt för personalens arbetsmiljö. Det är dessutom ett passivhus och ligger verkligen i framkant vad gäller vad gäller hänsyn till klimatet, säger Johanna Andersson.

Närmast i tiden är dock den expansiva satsningen på hemtjänst som står i fokus. Tillståndet gäller i centrum, Kristineberg och Svalliden/ Döderhult. Det kan bli aktuellt med fler områden i framtiden. Den som håller i trådarna är Heidi Svensson som kommer att vara chef för verksamheten och ansvarig för det dagliga arbetet. Hon är distriktssköterska med 30 års erfarenhet av vård och omsorg.
– Det ska bli spännande att få forma hemtjänsten från grunden och göra det tillsammans med våra äldre och personalen. Här är det korta beslutsvägar då vi jobbar tillsammans som ett team för våra hemtjänsttagares bästa samtidigt som vi vill erbjuda en bra arbetsmiljö för vår personal. Vi tar så klart gärna emot intresseanmälningar om du är intresserad av att jobba hos oss, säger hon.

En service

Verksamhetschefen Johanna Andersson började sin yrkesverksamma bana inom just äldreomsorgen och har alltid haft ett hjärta kvar där.
– Jag ser det som en service till invånarna att kunna erbjuda ett alternativ. För oss är det viktigt att de äldre kan vara delaktiga i sin vardag och vi vill utföra jobbet med så mycket hjärta och omsorg som är möjligt. AP Omvårdnadsgruppen brukar kalla sig för det lilla bolaget med det stora hjärtat och det genomsyrar hela verksamheten, från assistans till hemtjänst. Vi tar hand både om vår personal och våra brukare, säger hon.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist