GUIDE: Så går valet till

Den 11 september är det dags för det allmänna valet till kommunen, regionen och riksdagen. Det viktigaste sättet för dig som invånare att påverka den framtida utvecklingen är att rösta. Här är allt du behöver veta om hur valet går till i Oskarshamns kommun.

Valet är en av grundpelarna i vårt demokratiska samhälle. Den stora valdagen hålls alltid den andra söndagen i september vart fjärde år. Men redan nu kan du förtidsrösta på olika platser.
– För att kunna förtidsrösta behöver du ta med dig röstkortet du fått i postlådan och en godkänd legitimation. Har du inget röstkort kan ett dubblett­röstkort skrivas ut, kontakta då Valkansliet. Det går att förtidsrösta i vilken röstningslokal som helst i hela landet, oavsett var du är folkbokförd. I vår kommun finns sju lokaler att välja på, säger Lena Andersson, valsamord­nare i Oskarshamns kommun.

Dessa är Gula rummet i Kultur­huset, Figeholms bibliotek, Kristdala bibliotek, PRO­-gården Påskallavik, Bockaraskolan, Misterhults skola och Stadshuset i Oskarshamn. För datum och tider, läs mer på hemsidan www.oskarshamn.se.
– Den 10 september är tre platser öppna för förtidsröstning – Bockara­skolan, Misterhults skola och Stads­huset. Dagen efter, på själva valdagen, är det endast Stadshuset som gäller för förtidsröstning, säger Lena Andersson.

Rösta med bud
På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör och också vilken vallokal du ska rösta i den 11 september. Vallokalerna är öppna mellan klockan 08.00 och 20.00 på valdagen.

Valsamordnaren Lena Andersson har hjälpt till under ett tiotal val genom åren och detta val blir hennes sista.

Om du av olika anledningar inte kan ta dig till röstningslokalen/val­lokalen, till exempel på grund av sjuk­dom, ålder eller funktionsnedsättning, kan du rösta med bud. Det betyder att någon i din närhet transporterar din röst till lokalen. Särskilt material för budröstning kan beställas hos valnämnden i kommunen eller hos Val­myndigheten. Det kan också hämtas hos Servicecenter i Stadshuset. Bud­ rösten kan lämnas in som förtidsröst i en röstningslokal eller på valdagen i en vallokal.
– Vi har också något som heter ambulerande röstmottagare. Om du på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta dig till en röstningslokal och inte känner någon som kan vara bud åt dig, kan kommunen ordna med ambulerande röstmottagare. Då kommer två röst­mottagare till ditt hem eller annan plats där du befinner dig för att ta emot din röst. Kontakta oss på Val­kansliet om du vill ha hjälp med detta, säger Lena Andersson.

Besöker boenden
Ambulerande röstmottagare kommer också att åka ut till kommunens äldreboenden och omsorgsboenden.
– Tillgängligheten har ökat och vi erbjuder mer omfattande möjligheter att förtidsrösta än tidigare. Alla röst­mottagare får genomgå utbildningar och har en stark tystnadsplikt, ifall de behöver hjälpa någon att lägga i valsedeln i kuvertet, säger Per Nygren, ansvarig för Valkansliet.

Med 21 500 röstberättigade personer i Oskarshamns kommun är det många som arbetar i kulisserna för att valet ska fungera rent praktiskt. Runt 140 personer gör allt från att packa valmaterialet till att stå redo i vallokalerna i de 17 valdistrikten.
– Det är en stor apparat under en kort tid. Förutom uppgiften att sköta valet på ett riktigt och lagenligt sätt, försöker vi hjälpa till så att så många som möjligt kan rösta. Det är verkligen ett viktigt uppdrag vi arbetar med – ytterst handlar det om vår demokrati, säger Lena Andersson, som hjälpt till under ett tiotal val genom åren.

För den som är nyfiken kring hur rösträkningen går till efter valet, är ”Onsdagsräkningen” i Stadshuset en offentlig tillställning och äger rum klockan 10.00 onsdagen efter valet. Den 17 oktober hålls det första sammanträdet i kommunfullmäktige som återspeglar valresultatet.

Kontakta Valkansliet för frågor eller om du inte fått något röstkort, på 0491-884 00. Läs mer om valet, förtidsröstning, att rösta med bud och ambulerande röstmottagare här.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist

Här kan du rösta

Röstning i vallokaler på valdagen den 11 september. Vallokalerna är öppna klockan 08.00-20.00.

Valdistrikt samt vallokal

Kolberga – Mockebo ………………………………………….Kolbergakyrkan, Samlingssalen
Humlekärrshult …………………………………………………Sjöfartsföreningens lokal
Norrtorn ………………………………………………………………Oskarshamns Folkhögskola
Orrängen/Syrenhagen …………………………………….Kulturhuset
Centrum ……………………………………………………………..Kulturhuset
Solbacka-Åsa ……………………………………………………..Solbackahuset – Mäster Palms väg
Södertorn ……………………………………………………………Oscarsgymnasiet, Matsalen
Gröndal ……………………………………………………………….Nova Utbildning
Kristineberg Östra……………………………………………..Kristinebergsskolan, Matsalen
Kristineberg Västra …………………………………………..Kristinebergsskolan, Pelarsalen
Svalliden …………………………………………………………….Döderhults församlingshem
Rödsle-Norrby ……………………………………………………Rödsleskolan, Matsalen
Döderhult – Bockara …………………………………………Döderhults församlingshem
Kristdala – Bråbo – Ishult…………………………………..NTO-lokalen, Kristdala
Påskallavik …………………………………………………………Strandagården
Fårbo – Misterhult …………………………………………..Hagadalskyrkan, Samlingslokalen
Figeholm …………………………………………………………….Höganäslokalen