Nya tider för camping

En härlig, sista sommar med Oskarshamns kommun vid rodret. Havslätts camping är redo för att en ny näringsidkare ska ta över driften.

Campingsäsongen går mot sitt slut och för säsongsgästerna Inger och Leif Bertilsson från Vetlanda, som är här för 13:e året i rad, har det varit en skön sommar.
– Det är så vackert och lugnt i Havslätt. Vi kom hit när campingen öppnade i april och åker när de slänger ut oss, säger paret med ett skratt.

Av runt 100 campingplatser upptas ett 20-tal av säsongsgästerna som campar här hela sommaren. Inger och Leif Bertilsson upptäckte Havslätt camping när de åkte land och rike runt för att testa olika campingar.
– Vi fastnade verkligen för Havslätt och sedan dess åker vi inte runt mer, utan stannar på ett och samma ställe. Då slipper vi tänka så mycket och det finns inga måsten överhuvudtaget, säger Inger.

Eftersom de bor här hela sommaren tar de med alla blomster hemifrån och pryder husvagnen med. Dagarna spenderar de i lugn och ro med en kopp kaffe i handen. Ibland, om det är tillräckligt varmt, blir det ett bad på stranden som bokstavligen är ett stenkast från husvagnen.
– Det har blivit vår sommarstuga på hjul. Och vilken magnifik utsikt vi har, med Blå Jungfrun i horisonten. Det här är det perfekta livet.

Attraktiv mötesplats
Fritidskontoret tog över driften av kommunägda Havslätts camping årsskiftet 2015/2016 efter att den tidigare arrendatorn önskade att lämna. Sedan dess har arbetet pågått i flera år med att utveckla och rusta upp både camping och badplats, för att skapa en attraktiv mötesplats för alla. Ommålning av byggnaderna, genomtänkta markarbeten och uppfräschning av utemiljön är några av satsningarna. Men också nyläggning av sand och borttagning av stenar på stranden samt renovering av alla stugor och sanitetsbyggnaden.
– Det har verkligen hänt saker sedan fritidskontoret kom in i bilden. Duscharna och toaletterna till exempel har blivit jättefräscha, säger Leif nöjt.

Anton Berntsson, fritidskontorets verksamhetschef för Havslätts camping, kommer ofta och säger hej till campingens säsongsgäster för att kolla att allt är bra. Något som säsongsgästerna Inger och Leif Bertilsson uppskattar.

Den uttalade ambitionen från Oskarshamns kommun är dock att campingen inte ska bedrivas i kommunal regi över tid, eftersom det inte tillhör kärnverksamheten.
– Tanken har hela tiden varit att göra campingen mer attraktiv för att en ny spelare ska ta över. Precis som vi gjorde med Gunnarsö camping, säger Anton Berntsson, fritidskontorets verksamhetschef för Havslätts camping.

Fritidschefen Daniel Stenberg har fått många telefonsamtal om markanvisningstävlingen för fastigheten Havslätt 1. Vem den nya spelaren är, återstår att se. En markanvisningstävling lades ut i början av sommaren, där en kreativ entreprenör som vill köpa fastigheten med restaurang och reception samt även campingbyggnaderna, efterlystes. Marken där campingen är, fortsätter att vara i kommunens ägo och det finns möjlighet att arrendera den.
– Helst ser vi att det är en entreprenör som vill driva både restaurang och camping, men allt beror på helhetsbilden som entreprenören kan visa upp. Markanvisningstävlingen stänger slutet på augusti och därefter går processen vidare under hösten. Om alla bitar faller på plats är planen att själva övertagandet sker någon gång i början på 2023, säger fritidschefen Daniel Stenberg.

Nästa år kommer kommunen satsa på just Havslätts badplats, som inte ingår i försäljningen, med en helt ny, bredare brygga med hopptorn och en ny toalett för badgästerna som byggs nära stranden.

Text: Kristin Wennerström
Foto: Curt-Robert Lindqvist