Häng med Skogsmulle

Skogsknytte, Skogsmulle, Strövare och vuxenvandringar. Kanske även Skogsknopp. Friluftsfrämjandets utbud av äventyr i Oskarshamn startar vecka 38. 

Barnen står på kö för att vara med på våra äventyr. Intresset ökar hela tiden och det finns fler sökanden än vad vi har platser.
Det behövs fler hjälpledare och ledare för att vi ska kunna starta fler grupper. Vem som helst kan bli hjälpledare, det behövs inga förkunskaper. Man lär sig på plats, säger Emma Eskilsson, sekreterare i Friluftsfrämjandet Oskarshamn och ledare för Skogsknytte.

Barn födda 2020

Det finns ett intresse för att starta Skogsknopp, som då riktar sig till barn födda år 2020. Det blir i sådana fall den yngsta gruppen. Skogsknytte är för barn tre-fyra år, Skogsmulle för fem-sex år och Strövare för sju-nio år. På alla äventyr får någon av föräldrarna delta, men på Skogsknopp och Skogsknytte ska de vara med. 

Lek, pyssel och sånger

Träffarna börjar vid Hjortberget oavsett väder och är varannan söndag. Med hjälp av lekar, pyssel och sånger lär sig barnen om naturen och att man ska vara rädd om den. 

– Det handlar om att väcka en nyfikenhet. Att få komma ut i naturen redan som liten ger en värdefull start i livet och gör att det blir naturligt att vistas i skogen. Oavsett om vi spanar efter fåglar, letar svampar eller hoppar på stenar, får barnen en vana att föra sig i skog och mark. Naturen blir en lekplats, säger Emmas make Adam Nilsson, ledare för Skogsknytte. 

– För min familj är det självklart med mulle. Båda mina barn deltar på äventyren och min fru är också ledare. Vi ville engagera oss i samhället på något sätt och vårt stora naturintresse i kombination med att vi vuxit upp med mulle, gjorde valet självklart, fortsätter han.

Härlig fikastund

Skogsmulle har samma uppdrag som Friluftsfrämjandet – ökad folkhälsa och livsglädje. Genom mulleäventyren får barnen utforska, upptäcka och uppleva naturen på nära håll, men också springa, klättra och balansera på stockar och stenar. Alla tillfällen innehåller en härlig fikastund, ofta med varm choklad och mackor. 

– Det är så härligt att komma ut i naturen med familjen på det här sättet. Familjetid utomhus är lätt att prioritera bort, men med mulle på schemat så blir det åtminstone alltid varannan vecka, säger Emma Eskilsson.

Vill du bli hjälpledare eller ledare? Hör av dig till Emma på telefon
070-083 82 50.