Småländsk idyll med det lilla extra

Allt började med en önskan om en gemensam bastu. Det blev starten på ett engagemang som fått bygden att blomstra. I natursköna Krokstorp utanför Fårbo lever barnfamiljerna landsbygdsdrömmen. 

Vi behöver inte åka någonstans på semester. Allt finns här redan. Stranden, lugnet, naturen. När jag kommer hem från jobbet och kliver ut ur bilen, kan jag andas ut, säger Charlotte Höijer Svensson som bosatte sig här med sin familj år 2016. 

Krokstorp, som ligger mellan Fårbo och Ishult, är en liten, men avlång by på tre kilometer. Här bor runt
50 personer. De vackra omgivningarna med skog och intilliggande sjö har lockat flera barnfamiljer att bosätta sig på platsen de senaste åren. 

Peter Svensson askar ur det vedeldade ag­gregatet i den nybyggda ­bastun som blivit ett populärt tillhåll för Krokstorpsborna.

Midsommarfirande

– Vi har sett Krokstorp växa sedan vi flyttade hit – nu fyller vi skolbussen! Det finns också en härlig gemenskap som alltid ställer upp. När vi ska göra saker är det självklart att majoriteten är med. Det är självklart på något sätt, säger Angelica Bolldén, mamma till Hampus, elva år och Hugo, sju år.

Ett tydligt exempel på det är årets traditionella midsommarfirande på Furulid i Krokstorp. Arrangören Krokstorps IF ställde upp med folk som kunde hjälpa till ideellt med alltifrån fiskdamm och lotterier, till försäljning av korv och hembakad fika. Uppemot 300 personer besökte evenemanget.

– Det brukar komma mycket folk till vårt firande på festplatsen Furulid, i alla åldrar, från hela kommunen och även utanför. Vi har alltid jättetrevligt, oavsett om det är störtregn eller strålande sol. Det var otroligt efterlängtat efter två år med pandemi, säger Angelica Bolldén, kassör i föreningen. 

Signe, Selma, Hugo och Hampus badar gärna vid sjön i Krokstorp. Bryggan har Signe och Selmas ­pappa Peter byggt tillsammans med idrottsföreningen och andra engagerade personer från byn.

Bastukvällar

Upprinnelsen till det nytända engagemanget för bygden, var för tre år sedan när två barnfamiljer i Krokstorp ville väcka liv i den gamla ångbastun nere vid badplatsen igen. En bastu som användes förr i tiden när barnen inte hade badrum hemma. 

– På lördagarna var det obligatoriskt att alla barnen i den gamla skolan mittemot kom hit för att tvätta av sig och basta. Min faster var faktiskt ett av de barnen, berättar Peter Svensson, make till Charlotte Höijer Svensson och den snickare som renoverat bastun tillsammans med Samuel Bolldén, make till Angelica. 

Tidigare i år kunde bastun invigas och tas i bruk igen efter 24 år. Nu hålls de första bastukvällarna, öppet för alla. Ansvarig för bastun är nystartade Krokstorps bad- och bastuförening. 

– Bastun är något vi åstadkommit tillsammans. Vi insåg snabbt att vill man få något gjort, behöver man engagera sig. Engagemanget smittade av sig och förutom midsommarfirandet, har vi även anordnat en julgransraskning och en trubadurkväll. Förhoppningen är också att vi snart får ihop två fotbollslag, ett för flickor och ett för damer, säger Angelica Bolldén.

Att trivseln är hög i lilla Krokstorp går inte att ta miste på. Den vackra badplatsen med brygga och sandstrand har också lockat många turister i sommar. Likaså att Krokstorp är slutet av etapp tre på Ostkustleden, med en övernattningsstuga med utsikt mot sjön. 

– Det är en idyll. Att ha naturen så nära är få förunnat. Avståndet på 25 minuter till Oskarshamn är något vi vant oss vid, allt handlar om planering. Skulle jag få slut på mjölk eller mjöl frågar jag bara grannen. Vi hjälper varandra, säger Charlotte Höijer Svensson. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist