Lokala talanger till SM-final

On your mark. Get set. Slide! Två oskarshamnare tog sig vidare från Elit-kvalet i SM i vattenrutschbana när det avgjordes på hemmaplan. Nu väntar finalen i Västerås den 23 oktober. 

Klart vi ska försvara Oskarshamns stolthet, säger Henrik Ivholm, som gjorde sin debut i sporten denna lördag i september på Arena Oskarshamn och kom på tionde kvalplats. 

– Väldigt kul att jag hittat något jag är bra på, säger han och skrattar. 

Även oskarshamnaren Alexander Carlsson, delägare på KrePart som gör Stadsmagasinet, fick en topplacering med sin åttondeplats som dessutom blev bästa kvaltid bland alla oskarshamnare.

– Jag blev förvånad på många sätt. Delvis att det var så hajpat, extremt mycket folk från hela landet som gick in så seriöst för det. Men även att jag gick vidare. Jag har egentligen inte åkt så mycket vattenrutschbana sedan jag var tonåring, så jag får tacka min gästande storebror som hetsade mig att tävla mot honom i somras. Det väckte en dold talang tydligen, säger han med ett leende. 

Långväga gäster

Det var ett 50-tal personer som tävlade i kvalet och faktum är att deltagarna kom från Malmö i söder, till Kiruna i norr. 

– Otroligt roligt att så många hittade till Oskarshamn. Vi fick visa upp våra nya, häftiga rutschbanor och samtidigt hålla i ett svenskt mästerskap, det hör inte vardagen till precis! Kul att även vuxna kan ha roligt i rutschbanorna, säger Anton Berntsson, verksamhetschef på Arena Oskarshamn. 

Alla deltagare fick köra så många åk de ville under en viss tid och sedan sammanställdes de snabbaste åken. De tolv bästa från vardera deltävling i Västerås, Oskarshamn, Uppsala och Karlstad får möta varandra den 23 oktober på Kokpunkten Actionbad i Västerås. 

– Det ska bli så kul. Jag och frun brukar alltid ta med barnen till simhallen om helgerna, så detta blir ett extra roligt helgnöje för hela familjen. Min taktik är att få till en bra start på åket med perfekt glid och sedan ligga på hälarna och axlarna hela vägen ner. Visst, det gör lite ont efter några åk, men det får det vara värt, säger Henrik Ivholm. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Kolla in vimlet från SM-kvalet i vattenrutschbana!