Ett vackert minne för nära och kära

Den lilla, personliga begravningsbyrån som skapar avsked med omtanke. Familjebyrån är den enda auktoriserade begravningsbyrån i Oskarshamn, Högsby och numera även Mönsterås.

– Jag tog steget och öppnade i Mönsterås den 1 september. Många uppskattar våra tjänster och det har gått riktigt bra sedan jag öppnade i Oskarshamn och Högsby. I Mönsterås har vi det perfekta läget mittemot kyrkogården. Centralt men ändå lite avskilt, säger Hanna Messner som startade Familjebyrån i Oskarshamn i februari 2021. 

Familjebyrån är en privat begravningsbyrå som ombesörjer alla tjänster kring begravningar, även juridik och gravstenar. Med fingertoppskänsla och omsorg för detaljer skapar Familjebyrån en begravningsceremoni utifrån önskemålen från den som gått bort och de anhöriga. Värme, omtanke och engagemang genomsyrar verksamheten.

– Det handlar om att sträcka ut en hand i ett svårt och utsatt läge, dela med mig av min kunskap och erfarenhet, för att sedan skapa något vackert och fint. Det kan vara en traditionell och klassisk begravning, men det kan också vara något personligare som speglar den personen som avlidit. Ett sista minne som är lika unikt som det liv som har levts, berättar Hanna Messner.

Mer personligt

Det kan exempelvis vara att lyfta fram ett särskilt intresse eller att ha ceremonin på en särskild plats. Personliga och individuellt utformade begravningar har blivit vanligare de senaste åren, upplever Hanna Messner som började i branschen för över tio år sedan. 

– Sorge-processen är jobbig för de flesta och det är mycket som ska planeras. Genom att jag driver Familjebyrån i egen regi kan jag lägga allt mitt fokus på att hjälpa familjer i en utsatt situation och skapa ett minne för livet. Det är inte bara ett jobb för mig – det är mitt kall och något jag gör från hjärtat. 

Hanna Messner finns med och hjälper till hela vägen, från inledande kontakt och planering kring begravningsceremonin, till val av gravsten och bouppteckning. Familjebyrån i Oskarshamn hittar du i Grindstugan vid Repslagarhuset. 

– Vi tillhandahåller även tjänsten Livsarkivet där vem som helst kan sammanställa sina önskemål kring sin begravning. En tjänst som nära och kära kan ta del av när man inte längre finns eller kan meddela det själv. 

Viktig högtid

Nu närmar sig Allhelgonahelgen, som i år är den 5–6 november. Då är det tradition att uppmärksamma och minnas de saknade nära och kära. 

– Allhelgona är en viktig högtid för många. Det är då vi stannar upp lite extra för att minnas dem som gått före oss. Det är en helg för dem vi saknar, säger Hanna Messner. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Allhelgonahelgen infaller i år den 5–6 november. ”Det är då vi stannar upp lite extra för att minnas dem som gått före oss”, säger Hanna Messner.

Hanna Messner

Ålder: 32 år

Familj: Sambon Marcus och barnen Gillis, 8 år och Hedvig, 5 år

Bor: Hus i Stångehamn

Gör: Driver Familjebyrån i Oskarshamn och Mönsterås samt Stormhattens begravningsbyrå i Högsby

Fritiden: Umgås med familj och vänner, spenderar tid i trädgården med att bland annat odla och driva upp växter under större delen av året

 

Vad innebär auktoriserad?

• Familjebyrån ingår i Sveriges Auktoriserade Begravningsbyråer och tillhör Sveriges Begravnings­byråers Förbund (SBF) som bildades 1922 och är en medlems­organisation för cirka 400 privatägda begravningsbyråer i landet.

• Att vara en auktoriserad begravningsbyrå innebär högt ställda krav på bland annat utbildning, material, lokal, bilar och ansvars­försäkring. En auktoriserad begravningsbyrå står under bevakning och har en stor kontroll minst vart femte år. Att en begravningsbyrå är auktoriserad känner man igen på symbolen som finns på hemsidan och i skyltningen.