Nattliga kulturupplevelser

Förra årets fysiska återkomst var en hejdundrande succé. Förhoppningen är att Kulturnatten den 11 november åter ska locka man ur huse för att mötas och dela upplevelser i kulturens tecken.

Clownen FisaLina utlovar såväl glada skratt som ballongkonstverk i Kulturhuset under kvällen. Likaså en mängd ytterligare evenemang och aktiviteter runt om i stan.

– Precis som tidigare år kommer vi att ha marschallupplysta gångstråk mellan de olika platserna som ingår i Kulturnatten. Det blir även andra återkommande programpunkter samtidigt som vi har en massa nyheter, berättar Emelie König som döljer sig under den färgglada clowndräkten.

Cirkusworkshop

Tillsammans med kollegorna Morten Okbo och Lisa Feinhals på Kultur-kontoret håller hon i trådarna för Kulturnattens begivenheter. Kvällens program inleds klockan 16.00 i Kulturhusets konsthall med en barnföreställning som sedan mynnar ut i en cirkusworkshop för de yngrebesökarna.

– Samma gäng som håller i dessa programpunkter kommer senare under kvällen att bjuda på en spektakulär eldshow på Lilla Torget, berättar Emelie.

Barnen hjälper till

Ett 20-tal konstverk inom ramen för världsutställningen Border-crossing kommer att visas i Kulturhusets lilla konsthall. Morten Okbo har varit delaktig i projektet tillsammans med kommunens förskolor.

– Det handlar om att låta barnen få komma till tals, förklarar Morten som även ansvarar för Kulturnattens evenemang på Flanaden.

– Där kommer det framför allt att bjudas på dans och uppträdanden i olika former, säger han.

I likhet med tidigare år är målsättningen att involvera butiker, kaféer, restauranger och andra verksamheter i centrum under Kulturnatten.

– Det är en hel del på gång. Bland annat har det utlovats musikunderhållning samt även konstutställning på några av restaurangerna i centrum under kvällen, berättar Lisa Feinhals som håller i samordningen.

Att lyfta fram några enstaka programpunkter i det digra utbudet är svårt. Emelie König tror att Lenn Art Ice Event som kommer att skulpturera fram en kungatron ur ett isblock på Lilla Torget kommer att väcka mycket uppmärksamhet. Hon har även en personlig favorit.

– Glada Mellokören i Kulturhusets konsthall. Jag har haft förmånen att se dem tidigare och de är helt fantastiska. Det är en kör för personer med olika typer av funktionsvariationer och de sprider otroligt mycket glädje.

Läs mer om Kulturnatten på oskarshamn.se

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Kulturens höstlovsaktiviteter

Biblioteken

Bokfika på Stadsbiblioteket. Melissa tipsar om sina favoritböcker.

För dig som går på högstadiet. Biblioteket bjuder på fika.

Onsdag 2 november klockan 15 i Kulturhuset.

Lös en klurig deckargåta på biblioteken, eller lös den utomhus med hjälp av ett gps-quiz. Rekommenderad ålder 9–12 år.

Stadsbiblioteket måndag–fredag 10–18

Figeholm tisdag 12–16, torsdag 13–18

Kristdala måndag 13–18, torsdag 12–16

Påskallavik tisdag 13–18, torsdag 12–16

 

Nicole Sandoval.

Street dance med Nicole

Kom och testa på street dance med Nicole Sandoval! Street dance är en kreativ dans där man får testa på det mesta. Den tillhör ingen speciell dansteknik utan är mer ett samlingsbegrepp för den ­moderna dansen. Den 31 oktober kommer hon till Figeholms Gymnastiksal. Den 2 november kommer Nicole till Bockaras ­Gymnastiksal. Kulturhuset kommer att fyllas med häftiga moves den 4 november. Ingen föranmälan krävs! Tiderna som gäller är ­följande: 10.00–11.00 för 7–10 år och 11.15–12.15 för 11–15 år.

 

Citykväll

Torsdag 3 november

Kl 16–17.45 Pyssel utanför Kulturhuset

Kl 18–19 Halloween­parad från Kulturhuset till Lilla torget.

Paraden avslutas med disco på lilla torget.

 

Promenadteater

Följ med Julia på resan att hitta en magisk skatt. En barnföreställning om problematiken av ”tre vänner”. Ett äventyr där skatten blir mer än guld och diamanter.

Den eftersökta spökskatten är den 1 november.

Ingen föranmälan krävs!

Kl 10.00 Kristdala bibliotek

Kl 13.30 Kulturhuset Oskarshamn

Kl 16.00 Påskallavik biblioteket

 

Herrgårdsmysteriet

Fredriksbergs herrgård tisdag–torsdag kl 17 & 19. 

Från 7 år.

Läs mera om detta på uppslaget om Spökvandringar, sidan 10–11

 

Skaparverkstan

Släpp loss kreativiteten och utforska och skapa i olika material och tekniker. Kultur­husets skaparverkstad bidrar till att ­stimulera barnens skaparlust på olika sätt med bland annat trä, papper, pärlor och färg. 

Kulturhuset tisdag–­torsdag kl 10-14.