Nysatsning på utbildning

Drömmer du om ett omväxlande, socialt och praktiskt arbete, som både är ute och inne? Sök till den nya ettåriga kyrkvaktmästarutbildningen på ­Oskarshamns Folkhögskola.
– Den 9 januari drar terminen i gång!

Pedagogerna Anna-Karin Kullenbert och Sofia Rosenquist har hand om utbildningen, som är en nystart och utveckling av den tidigare utbildningen till kyrkogårdsvaktmästare. 

– Fokus på den nya kursplanen är både yttre och inre tjänst. Alltifrån mjuka värden, så som att möta människor i livets olika skeden, till hårda värden så som fastighetsskötsel och gravgrävning. Det är helt enkelt en bredare utbildning än förut, berättar Anna-Karin Kullenbert.

Totalt handlar det 40 veckors studier på heltid, från januari till december. Som färdigutbildad kyrkvaktmästare i Svenska kyrkan kan du arbeta både på kyrkogård och i församlingens kyrkor, övriga byggnader och verksamheter. 

– Många gånger är kyrkvaktmästaren ansiktet utåt och den person som kyrkobesökarna träffar först. Förutom att det är ett socialt arbete, är det också oerhört omväxlande där man jobbar både inne och ute. Därför varvas föreläsningar med praktiskt arbete och studiebesök under utbildningen, säger Sofia Rosenquist.

Varierande arbetsuppgifter

Att värna om både församlingen och byggnaderna är det som utgör kyrkvaktmästarens dagar. Exempelvis att ta hand om kyrkans textilier, tända ljusen inför gudstjänsten eller sköta ljudet i kyrkorummet. Men även att möta församlingsbor i glädje eller sorg. 

– Det handlar också om att vara lyhörd efter vilka behov som finns, vara serviceminded och inkännande som person. Många gånger är det kyrkvaktmästaren som finns där när livet bränner till. Tanken är att rusta de studerande för att klara en sådan vardag. 

Behovet av kyrkvaktmästare är också stort på arbetsmarknaden. Detta kunde Anna-Karin Kullenbert konstatera efter en rundringning till en handfull församlingar i närområdet. 

– Det är många framtida pensionsavgångar på gång. Dessutom är efterfrågan stor på utbildade kyrkvaktmästare. Emmaboda pastorat utlyste två kyrkvaktmästartjänster och fick 83 sökande. Hade de fått några som varit utbildade inom området, även utan erfarenhet, hade de personerna gått vidare till intervju direkt. Med andra ord är chanserna mycket goda till jobb efter utbildningens slut, säger hon. 

Sista ansökningsdag för kyrkvaktmästarutbildningen på Oskarshamns Folkhögskola är 15 december. 

Text & foto: Kristin Wennerström

 

Kyrkvaktmästarutbildningen

Ettårig utbildning på helfart på Oskarshamns Folkhögskola med start den 9 januari. Förbereder för både yttre och inre tjänst med betoning på Svenska kyrkan och dess begravningsverksamhet. Sista ansökningsdag: 15 december. 

Läs mer på www.oskarshamnsfolkhogskola.se.