Stilsäkert team lyfter bostaden

”Det blev så fint – så nu vet jag inte om jag vill flytta längre.” Så lät det när en husägare kom hem efter att stylisterna Ebba ­Marku och Filippa Idstrand på Svensk Fastighetsförmedling stylat ­bostaden inför försäljning.

Det är nog den bästa bekräftelsen man kan få. Att vi har lyckats med att plocka fram den rätta känslan i en bostad, när kunden känner att den vill bo kvar, säger Filippa.

Sedan i våras kan säljare som anlitar Svensk Fastighetsförmedling i Oskarshamn, Mönsterås, Kalmar, Öland och Nybro få hjälp med att lyfta fram det bästa ur sin bostad inför fotografering och annonsering. Den nya tjänsten heter Stylistens touch. Tillsammans med bostadsfotografen Marika Ottosson skapar Ebba och Filippa inredningsmagi som säljer.

– Vi kommer in med andra ögon och gör det extra inspirerande för spekulanterna. Många kunder har efterlyst en sådan tjänst. Främst de som känner att de varken kan eller vill styla själva, säger Ebba.

Hur fint man än själv tycker att det är hemma – så handlar styling inför en försäljning i första hand om att skapa en känsla av att ”här vill jag bo”. Stylisterna gör bostaden inbjudande och attraktiv genom att plocka bort och lyfta enstaka föremål som redan finns i hemmet. De lägger även till noga utvalda inredningsprodukter från sina samarbetspartners EM Home och Paradisverkstaden. 

– Vi ser till att det går en röd tråd genom hela bostaden och fokuserar på en plats som vi tillsammans anser är mest säljande.

Fotografen Marika Ottosson och stylisterna Filippa Idstrand och Ebba Marku utgör teamet bakom Svensk Fastighets­förmedlings nya tjänst Stylistens touch.

Olika stilar

Det är inte bara spekulanterna som inspireras. Ofta får även säljarna en aha-upplevelse när de får se de snygga bilderna som Marika tagit. Teamet hämtar mycket av sin inspiration genom att följa spännande heminredningskonton på sociala medier och att hålla sig uppdaterade om olika inredningsstilar och trender. 

Inför stylingen ombeds man som kund att skicka bilder som visar hur hemmet ser ut. Därefter behöver man ofta plocka bort privata saker och andra föremål.

– Varje kund får en personlig checklista där vi ger tips om vad de ska plocka bort innan vi kommer.

Digital konsultation

Själva stylingen brukar ta ett par timmar inklusive fotografering. Man behöver inte vara på plats själv, utan nycklarna lämnas i dörren när stylisterna kommer eller någon dag före på mäklarkontoret. 

Svensk Fastighetsförmedling erbjuder även digital konsultation för den som vill styla själv och bara behöver extra inspiration och smarta tips.

 

Filippa Idstrand

Ålder: 22

Familj: Sambo

Bästa inredningstips: Se till att inte övermöblera. 

Instagram: @stylistenstouch och @svenskfastkalmar

 

Ebba Marku

Ålder: 27

Familj: Man 

Bästa inredningstips: Satsa på bra och snygga lampor. 

Instagram: @stylistenstouch och @svenskfastkalmar

 

Marika Ottosson

Ålder: 43

Familj: Man och två söner, 15 och 18 år

Bästa inredningstips: Placera dina favoritsaker så att de ­verkligen syns och får ta plats.

Instagram: @fotografmarikaottosson och @svenskfastkalmar

 

Fotografering – mer än bara bilder

Svensk Fastighetsförmedling Sydost erbjuder sedan i våras en ny tjänst som heter Stylistens touch. Med tjänsten jobbar ett team som tar fram det bästa ur varje hem. Bostadsfotografen Marika Ottosson berättar om hur hon arbetar.

Hur är det att vara bostadsfotograf?

– För mig är mötet med människor viktigt. Man säljer sitt hem av olika anledningar och jag är verkligen inne och ”klampar” i människors privata sfär. En fotografering är så mycket mer än bara bilder. Säljaren ska känna sig trygg i alla delar av en försäljning.

Varför är det viktigt med styling och bra bilder?

– Som säljare vill du stolt kunna visa upp ditt hem. Alla säljare vill ha så många intressenter till visningen som möjligt och i slutändan bra betalt. Mäklaren vill kunna visa upp sina försäljningar snyggt och proffsigt. Det är en viktig del av vårt varumärke.

Hur ni jobbar tillsammans?

– Mäklare, stylister och fotograf har ett nära samarbete. Eftersom Svensk Fastighetsförmedling har fotograf och stylister in house kan vi ta fram det allra bästa i varje bostad – bilder, 3D, film eller drönarbilder. ­Samarbetet mellan fotograf och stylister sker på plats hos kunden. Då ­bestämmer vi vad gör sig bäst på bild, vilka ­vinklar jag ska ta och utifrån det kan ­stylisterna fokusera på rätt sak.

Hur går det till att fotografera en bostad?

– En bostadsfotografering går lite olika till beroende på vad som är beställt. Det kan vara ”endast” bilder. Eller olika tilläggstjänster som film av själva bostaden, film där mäklaren presenterar bostaden, 3D, drönare och kvällsbilder. Och så Stylistens touch. Jag avsätter allt från 45 minuter till tre timmar på plats hos säljarna. ­Dagen efter fotograferingen ­redigerar jag bilderna på morgonen så att mäklarna kan få ut annonsen inom 24 timmar om så önskas.