En kärleksfull affär

ICA KåBe Hallen utgör hjärtat i Kristineberg sedan över 50 år tillbaka. Med det gifta paret Therese och Christian Ragnar i ­spetsen, har matbutiken inte bara blivit en självklar mötesplats för ­invånarna – det är också en riktigt bra arbetsplats. 

– Vi är verkligen ett härligt gäng, där alla trivs väldigt bra, säger butikschefen Therese Ragnar.

Sammanlagt har personalen på KåBe Hallen jobbat här i över 200 år. Allra längst Carina Axelsson, som varit arbetsplatsen trogen i 47 år. Hon är tätt följd av Kerstin Larsson som varit här i 45 år och Göran Karlsson i 38 år. 

– Vi har en god kamratskap och är som en liten familj. Sen är kunderna väldigt trevliga också, säger Göran Karlsson som bemöter varje kund med ett leende och en härlig kommentar. 

– Det är en lagom stor butik och vi har alltid roligt på jobbet – det är aldrig några sura miner, säger Kerstin Larsson, känd för sina goda smörgåstårtor och plankor som hon gör på plats i butiken.

ICA KåBe Hallen startade 1968 och inhystes från början i en barack på grusparkeringen invid Kristinebergsskolan. Det var först 1974 som butiken flyttade in till nuvarande lokaler i Kristinebergs centrum. Där växte sig verksamheten större till att bli en fullsorterad livsmedelsbutik med postservice, catering och färdiga matkassar med hemleverans.

Drömmen: egen butik

För sju år sedan tog Therese Ragnar över, som jobbat en stor del av sitt liv på ICA Maxi i Oskarshamn. 

– Det var min dröm att driva min egen butik. Ett otroligt roligt jobb, men det kan också vara utmanande ibland. Mycket hårt slit och många beslut att ta, säger hon.

För fyra år sedan fick hon kärt sällskap på jobbet, då maken Christian Ragnar slutade på Scania för att arbeta sida vid sida med sin fru. Ett beslut som gjorde att de fick mer tid tillsammans. 

– Jag var lite sugen på att jobba med något annat och så här i efterhand kan jag konstatera att jag trivs väldigt bra. Det är varierande arbetsuppgifter, det är kul att träffa kunderna och jag får umgås med Therese mycket mer, säger han.

Paret träffades i Högsby redan som 17-åringar genom gemensamma bekanta och gnistorna flög i luften med en gång. 

– Han var så snygg med sitt krulliga hår. Jättefina ögon hade han också, säger Therese. 

Nu har paret tre barn och kan stoltsera med att ha varit tillsammans i 30 år. Therese tog modet till sig och friade på ett skottår, vilket resulterade i ett majbröllop år 2017 i Högsby kyrka. 

– Therese är en person som får saker gjorda, medan jag kanske är en person som funderar länge, säger Christian med ett skratt.

– Hon är en väldigt snäll person men också driven och bestämd. Perfekt som butikschef, lägger han till. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Therese och Christian Ragnar

Ålder: 47 år

Bor: Hus i Högsby

Familj: Sönerna Filip, 22 år, Anton, 20 år och Gustav, 20 år

Gör: Jobbar på ICA KåBe Hallen i Kristineberg

Fritidsintressen: Tar gärna en löptur eller kollar när sönerna spelar fotboll (hon), tränar inför Vasaloppet på rullskidor eller längdskidor och vill slå rekordtiden 4.18 (han)