Sätter gamla gravstenar på pränt

Med kamera och antecknings­block i högsta hugg skrider han till verket med sin kultur­gärning. Adam Karlsson har inventerat och ­registrerat gravstenar för drygt 11  500 ­begravda personer i ­Oskarshamn med omnejd.

Ett besök på kyrkogården i Bockara nyligen resulterade i ytterligare ett antal fotograferade gravstenar samt anteckningar med stenarnas inskriptioner.

– Bilderna och informationen med bland annat de avlidnas namn, födelsedatum och dödsdatum samt eventuell titel lägger jag sedan upp i en sökbar databas för släktforskare, berättar Adam och betonar att det framför allt handlar om gravstenar utan gravrättsinnehavare som riskerar att tas bort och försvinna.

Släktforskar

Han har sedan länge varit intresserad av släktforskning och när han tröttnade på att enbart sitta framför datorn gav han sig iväg till närbelägna kyrkogårdar för att titta till släktingars gravar.

– Det var under ett sådant kyrkogårdsbesök som jag upptäckte att min farfars föräldrars gravsten hade plockats bort. Jag hade tidigare besökt den vid flera tillfällen och nu var den plötsligt borta på grund av att någon avlägsen släkting valt att inte behålla gravrätten. Det kändes väldigt trist eftersom jag inte ens hade ett foto på gravstenen, förklarar Adam.

Kulturgärning

Sedan dess har han fotograferat, inventerat och registrerat gravstenar för drygt 11 500 begravda personer. Huvudsakligen i Oskarshamn, men även på Öland, i Mörlunda, Målilla, Bockara, Kristdala och Påskallavik.

– I Döderhult har jag inventerat hela den gamla kyrkogården och även de äldre gravarna runt kyrkan, berättar han.

Adam beskriver sitt arbete som en kulturgärning. Att genom fotografering och dokumentering bevara de gamla gravstenarna åt eftervärlden ger både kunskap och inblick i hur livet kunde te sig förr. Exempelvis har många av de äldre gravstenarna ofta med titlarna på de som ligger begravda. Det kan vara allt från hemmansägare till sjöman.

Stor utmärkelse

När det gäller den sistnämnda yrkestiteln har Adam Karlsson bland annat fotograferat och registrerat en speciell sjömansgrav på Döderhults kyrkogård.

– Han kom med båt från England och dog i samband med lossning och lastning i hamnen någon gång på 1870-talet, berättar han.

För två år sedan premierades Adam Karlsson för sitt idoga arbete av Sveriges Släktforskarförbund då han utsågs till Årets gravstensinventerare.

– Jag är jättestolt för utmärkelsen och det har sporrat mig till att fortsätta med inventeringen. Det är viktigt att bevara minnet av de bortgångna på det här sättet. Annars finns det ingenting kvar när gravstenen försvinner, konstaterar han.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Adam Karlsson

Ålder: 28 år

Bor: Hus i Kristineberg

Familj: Mamma, pappa och yngre syster

Gör: Drifttekniker på Oskarshamns sjukhus

Fritid: Vinylsamlare, ­skruva och köra med sina veteranmopeder samt den egna Volvo 140:n från -69, släktforskning, ledamot i Hembygdsföreningen Oskarshamn-Döderhult

 

Intressanta gravstenar

Thomas Burt 1806–1875 

Engelsk ingenjör från Moulton i Suffolk som tillsammans med sin yngsta son Benjamin kom till Oskarshamn med skepp från England. Thomas dog av rosfeber den 25 April 1875 och begravdes i ­Döderhult av okänd anledning. Det finns flera utländska sjömäns gravstenar på gamla kyrkogården i Stadsparken men detta är den enda på Döderhults kyrkogård. 

Raoul Thörnblad 1891–1955 

Raoul Thörnblad var den förste svensken som genomförde ett fallskärmshopp i Sverige, 9 juni 1920. Under andra världskriget år 1940 blev Thörnblad tillsammans med major Nils Hallström de ansvariga för projektet Föra-­linjen. Hallström avled oväntat och Thörnblad blev ensam ansvarig för projektet som gick ut på att skapa en vattenfylld försvarslinje på Öland (dela av norra delen av Öland). 1944 köpte Thörnblad stenvillan i Vånevik och anlade en stor frukt- och bärodling. Ligger begravd på Påskallaviks kyrkogård tillsammans med sin son Henning.

Carl Henrik Thorén 1829–1904

Carl Henrik Thorén var en av de mest betydande varvsägarna i Oskarshamn. Han kom till ­Döderhultsvik 1854 och ­köpte två tomter av Hultenheim på Fredriksberg och påbörjade verksamheten som låg där Jungnerfabriken idag ligger. Varvsverksamheten lades ned redan 1909 och staden köpte sedan tillbaka marken. Begravd i Döderhult.

Karl-Gusten ”Kalle” Löwenborg 1924–1943

Karl-Gusten ”Kalle” Löwenborg föddes i Påskallavik och dog 15 april 1943 när svenska ubåten Ulven minsprängdes och förliste under en övning i Göteborgs norra skärgård. Kalle begravdes på Påskallaviks kyrkogård där samhället reste en ståtlig gravvård. Han vilar här tillsammans med modern Ester.