Framtidstro i den gröna omställningen

Samma anda som byggt Oskarshamn lever än i dag, något som ger goda förutsättningar att ta nästa kliv.
– Framtiden kommer inte till oss. Det är vi tillsammans som ­måste se till att skapa den, säger Bengt Karlsson Moberg.
 

Som rektor för Nova innehar Bengt Karlsson Moberg en av nyckelrollerna i arbetet med att forma kommunens framtid. Han identifierar energifrågan som ett område där Oskarshamn har briljerat historiskt och en fortsatt viktig del när det handlar om att skapa morgondagens välfärd. 

– Vår kommun har under lång tid varit profilerade i energifrågan och det har gjort intryck på omvärlden. Här finns ett enormt spetsat näringsliv med hög teknisk kompetens inom företag som OKG, SKB, Oskarshamn Energi och Elajo för att nämna några. Det gör att Oskarshamn i dag är en av de platser i Sverige som drar till sig störst intresse i de här frågorna, konstaterar Bengt Karlsson Moberg. 

Satsningar har lagt grunden

Bengt trycker gärna på att det fördelaktiga utgångsläge Oskarshamn har i dag till stor del beror på de modiga investeringar som gjorts historiskt. Det som började med små vattenkraftverk i Emån i början av 1900-talet och bolaget Finsjö Kraft, utvecklades sedan vidare till Sydsvenska Kraftaktiebolaget (senare Sydkraft, Eon och Uniper) som genom dotterbolaget OKG lät bygga Oskarshamns kärnkraftverk. Allt hänger samman. 

Dessa avgörande satsningar har tillåtit industrin i Oskarshamn att expandera, såsom när Waldemar Jungner valde att etablera batterifabriken Saft. Eller när Bror Göthe Persson grundade Be-Ge-företagen. Milstolpar som försett staden med arbetstillfällen i över hundra år, allt för att modiga personer vågade investera i framtiden.

– Vi har det otroligt väl förspänt tack vare det jobb som tidigare generationer har lagt ner. Och goda exempel finns även i dag. Jag är imponerad av hur många positiva krafter det finns som vill Oskarshamn väl. Alla som sliter på sina företag, inte för sin egen skull, utan för att de har lokalsamhällets bästa för ögonen, säger Bengt Karlsson Moberg.

Nya etableringar välkomna

I samma anda välkomnar näringslivet i dag nya etableringar som tryggar morgondagens arbetstillfällen och energiförsörjning, med den planerade havsvindparken utanför Simpevarp som senaste exempel. En etablering som, om den realiseras som planerat, ska generera hela två procent av landets energibehov, samt kanske lika viktigt: dämpa elpriser och inflation.  

– Med vindkraft, kärnkraft, vattenkraft, biokraft och solkraft blir Oskarshamn diversifierat både när det gäller energi och kompetens. I dagens läge gäller det att säkra och stärka det näringsliv vi har och då behövs alla energislag. Samtidigt måste dessa prövas i varje enskilt fall mot andra värden och passa med kommunens översiktliga planering, poängterar Bengt.

En vinnare

Oroligheter i omvärlden och inte minst den pågående klimatkrisen har fört upp energifrågorna högst på agendan. 

– Nya etableringar och samarbeten inom energisektorn kan göra Oskarshamn till en vinnare i den gröna omställningen. Nu får vi mycket utdelning om vi tar vara på möjligheterna. Sverige som land lockar till sig högteknologiska satsningar, som exempelvis batterifabriker och vätgasanläggningar. Och i Sverige är Oskarshamn en av de mest intressanta platserna. Därför har vi all anledning att känna tillförsikt. 

Högteknologisk industri

Att Oskarshamn har identifierats som en viktig plats visar inte minst inflödet av tunga samarbetspartners. Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och Linköpings universitet (LiU) har båda långtgående samarbeten med såväl kommun som näringsliv, där Bengt Karlsson Mobergs och Novas uppgift är att vara katalysatorn som får saker att  hända. 

– KTH och LiU säger specifikt att den högteknologiska industri som finns här är viktig för svensk nationalekonomi. Och kommunen har ett avtal med LiU som fastställer att universitetet ska bidra till att stärka Oskarshamns utveckling. Ett fantastiskt samarbete som blivit till eftersom det är tydligt att det finns en ömsesidig nytta, förklarar Bengt Karlsson Moberg och framhåller att Nova även jobbar tätt med Linné-universitetet som finns i regionen. 

– Om kommunen ska kunna utvecklas behöver vi mer kompetens och arbetskraft än vi själva producerar just nu. Och ett sätt att locka till oss detta är att peka på hur attraktivt det är att verka här – för här finns det nya näringslivet och här agerar de stora universiteten. Det finns en oerhörd kraft bakom det budskapet.

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist