Hyllning till en saknad pappa

Mer än bara en konsert. För Christian Åberg är Light of Day Oskarshamn även en hyllning till pappa Rune. Efter tio års kamp mot en variant av Parkinsons sjukdom gick den forna kraftkarlen och militären bort för två år sedan.
– Jag gör det här för farsan. Och för att inte fler ska behöva gå igenom samma sak.

Att prata om sin pappa och hans successiva borttynande efter att ha diagnostiserats med den neurologiska sjukdomen PSP är inte helt lätt för Christian. 

När han insåg att pappa Runes dagar var räknade och att sjukdomen sakta men säkert skulle ta över hans kropp lade han mer eller mindre på locket på; fördjupade sig i jobbet som gymnasielärare på estetprogrammet och ägnade all sin lediga tid åt det han behärskade – att spela musik och arrangera konserter.

– Av naturliga skäl började allt kring pappa att kretsa kring hans sjukdom. För mig var det svårt att ta in och se hans gradvisa försämring. Jag ville minnas honom som min vuxna förebild. Det gick till och med så långt att jag började leta anledningar för att jag och familjen skulle slippa åka över till mina föräldrar på Gotland vid olika högtider, förklarar han

Små tecken

Christian berättar att hans pappa gick i pension vid 55 års ålder. Kort därefter började de första tecknen på att allt inte stod rätt till att visa sig.

– Det var små grejer som var svårt att sätta fingret på. Efter att ha fått sin diagnos började han få problem med balansen och så småningom svårt med talet. Det här är en sjukdom som sätter sig på nervsystemet i hjärnan och man blir mer och mer inkapslad i sin egen kropp. De sista åren hade pappa dubbelassistenter i hemmet som, tillsammans med mamma, fick hjälpa honom med precis allt. Han kunde inte ens meddela sig med sin omgivning.

För två år sedan, strax innan sin 68-årsdag, gick Rune bort. Saknaden gör sig fortfarande påmind hos Christian. Både ofta och starkt.

– Det är svårt att förbereda sig även om jag visste jag det skulle sluta så här, säger han.

Självklarhet

När Christian fick kännedom om Light of Day genom sin vän och bandkamrat Thomas Högklint kändes det självklart att arrangera den stjärnspäckade välgörenhetskonserten till förmån för kampen mot Parkinsons i Oskarshamn via Brädholmen Event/Park 57.

– Eftersom jag har upplevt PSP, som är en variant av Parkinson, på nära håll och inte kan tänka mig en värre sjukdom vill jag gärna bidra på det sätt jag kan. Jag uppskattar konceptet kring Light of Days världsomfattande turné där alla intäkter går till kampen för att besegra Parkinson, ALS och PSP under vår livstid. Förhoppningen är en riktigt varm och go kväll med fantastisk musik och stor uppslutning i publiken!

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Totte Högklint, Joe D’Urso och Christian Åberg på Badholmens scen i somras. Den 9 december är de åter aktuella som några av artisterna under Light of Day på Park 57.

Musikens kraft mot Parkinson

Light of Day använder musikens kraft för att samla in pengar i ­kampen mot Parkinsons sjukdom. Fredag den 9 december äntrar det globala musikevenemanget Park 57:s scen. 

Det utlovas en exklusiv kväll i ­musikens tecken på Park 57 med såväl internationella som regionala och lokala artister på scenen.

– Det blir en helkväll som startar redan klockan 18.00 där de ­enskilda artisterna både får framföra några egna låtar, berätta om sitt ­artisteri och även spela tillsammans på ­scenen med kvällens husband – Green Valley Orchestra, berättar Christian Åberg. 

Embryot till Light of Day tog form redan 1998 i New Jersey som en födelsedagsfest för artistchefen Bob Benjamins 40-årsdag. Han hade nyligen diagnostiserats med Parkinsons sjukdom och i stället för gåvor önskade han donationer till forskningen. Två år senare ­arrangerades den första officiella Light of Day-konserten på legendariska klubben The Stone Pony där bland annat Bruce Springsteen medverkade.

– Sedan dess har insamlingen resulterat i totalt 65 miljoner kronor och Light of Day gör årligen cirka 70 shower i 13 länder på tre kontinenter, förklarar Christian Åberg. 

Han framhåller Light of Day ­Oskarshamn som ett unikt evenemang och vill gärna involvera näringslivet i välgörenhetskvällen som förhoppningsvis ska bli årligen återkommande.

– Vi har tagit fram tre partnerpaket med olika typer av marknadsföring. Det kan vara ett sätt för företagen att både idka personalvård och bidra till en god sak.

 

Light of Day

Artisterna som medverkar på Light of Day Oskarshamn:

• Joe D’Urso

• Jeffrey Gains

• Miss Emily

• Ben Arnold

• Rob Dye

• T & the Rex

• Martin Olsson/Lånad Tid

• Carl Jörneklint

• Totte Högklint

• Johan Mauritzon, Joakim Övrenius och ­Thomas TK Karlsson

• Green Valley Orchestra