Julstämning på Vintertorget

Santa Run, ponnyridning, julklappsjakt, hantverksmarknad och mycket, mycket annat. Självklart står även tomten redo för ­barnens önskelistor. En mängd roliga aktiviteter för hela familjen väntar när Lilla torget förvandlas till Vintertorget i december. 

Det är femte året Vintertorget arrangeras och förberedelserna har varit i full gång sedan någon månad tillbaka. 

– I år har vi inlett ett riktigt kul samarbete med kommunens Daglig verksamhet, som kommer att tillverka en hel del rekvisita som vi använder på Vintertorget. Bland annat julgranar och presenter i trä. Vi vill gärna att invånarna ska känna att de är delaktiga i våra aktiviteter och genom att de bidrar till utformningen av Vintertorget gör de något som många får ta del av, berättar Johanna Asp, platsutvecklare på Attraktiva Oskarshamn AB, som samverkar med olika aktörer för att göra Vintertorget möjligt. 

Allt på Vintertorget är handgjort och unikt. I år ska dessa färgglada granar och stjärnor pryda staden.

Stolthet

Daglig verksamhet är en form av sysselsättning på frivillig basis för runt 200 personer med funktionsnedsättning. Lokalerna, som finns på Verkstadsgatan 64, inrymmer alltifrån bageri till konstateljé. Det finns också ett snickeri där rekvisitan till Vintertorget tillverkas, för att sedan målas i ateljén.

– Det blir en ny kreativ uppgift för våra deltagare, så vi ser verkligen positivt på det här samarbetet. Att de sedan får se sina verk ute på stan, lyfter deras självförtroende på ett mycket bra sätt, säger Adnan Hromalic, arbetshandledare på Daglig verksamhet. 

Precis som föregående år har Johan Erlandsson från Nordevent byggt olika former av lekstugor och lekredskap för alla besökande barn, där allt material är sponsrat av XL Bygg. Johan Erlandsson har varit med från starten och gjort utsmyckningarna till Vintertorget. 

– Det är ett jättekul uppdrag. Jag har en löpande diskussion med stadsarkitekt Erik Hjertqvist och sedan relativt fria händer att göra vad jag vill, säger han och nämner att han håller på att bygga en glöggbod. 

Erik Hugosson är en av runt 200 deltagare på Daglig verksamhet. Han älskar att vara i snickeriet där hans kreativa sida får ta sig uttryck på olika sätt.

Handla lokalt

Även Erik Hjertqvist har varit med från början och är fortfarande engagerad i att skapa ett levande centrum genom Vintertorget. Genom att klä Lilla torget i vinterskrud med bland annat granar i skiftande storlekar och ha alltifrån levande musik på adventssöndagarna till snöbollskastartävling, hoppas han att fler oskarshamnare söker sig till centrum.

– Med Vintertorget gör vi besöket i centrum till en mysig och positiv upplevelse för alla. Och en självklar plats för julklappsshopping, säger han.

– Julhandeln är en av de allra roligaste perioderna för oss handlare och nu ser vi fram emot att oskarshamnarna inhandlar sina julklappar i våra fina lokala butiker, säger Anders Karlsson, ordförande i Handel Oskarshamn.

Lilla torget förvandlas till Vintertorget någon vecka innan jul-skyltningen den 4 december. Då blir det även mattorg, ponnyridning, glöggservering och julklappsjakt. Tomten är som vanligt på plats och tar emot önskelistor från barnen. 

– Julen är barnens tid. Därför känns det självklart att det är barnen som är i fokus på Vintertorget. Vi försöker skapa en mötesplats i centrum där barnfamiljer kan aktivera sig och samtidigt ha en härlig stund tillsammans, säger Erik Hjertqvist och nämner att även i år har några av kommunens förskolor och fritidshem bidragit med olika sorters juldekorationer för att skapa julstämning i centrum. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Kalender för Vintertorget

4 december

• Julskyltning

• Mattorg

• Ponnyridning

• Glöggservering

• Julklappsjakt

• Träffa tomten och

lämna din önskelista

 

9 december

• UF-torg inne på Gallerian

 

11 december

• Glöggservering

• Träffa tomten och lämna din önskelista

• Lämna julklappar till Carolas hjälpande hand

• Hantverkstorg inne på Flanaden

 

18 december

• Glöggservering

• Träffa tomten och lämna din önskelista

• Lämna julklappar till Carolas hjälpande hand

• Santa run

 

Läs mer om aktiviteterna genom att scanna QR-koden med mobilen eller besök www.oskarshamn.com/vintertorget.