Nystart för brottsofferjour

Flertalet nya stödjare och öppet dygnet runt under hösten. Brottsofferjouren i Oskarshamn har fått en rejäl nystart sedan Emelie Nilsson tog över rodret. 

Vi vill synas ännu mer än förut och på så vis hjälpa ännu fler. Fokus just nu är att bli en naturlig del i Oskarshamn, Mönsterås och Högsby kommuners förebyggande arbete vad gäller brott. Vi har kommit en bra bit på vägen, berättar hon.

Emelie Nilsson började som samordnare för Brottsofferjouren i Oskarshamn den 1 september. Sedan dess är de tidigare begränsade telefontiderna tillfälligt ändrade på grund av alla tragiska händelser som inträffat i kommunerna. I stället är jouren öppen dygnet runt under hösten. Brottsofferjouren består nu av fyra ideella stödpersoner och Emelie Nilsson, som är anställd.

– Jag var samtalsstödjare tidigare och när jag fick erbjudandet om att bli samordnare, kändes det nästan som att det var för bra för att vara sant. Det var en chans att kunna förändra saker – på riktigt, säger hon.

Emelie Nilsson vet nämligen hur det är att vara på andra sidan. Hon är själv ett brottsoffer. 

– Jag har levt med en man som misshandlade mig. Till slut blev jag och barnen tvungna att flytta till Ålem med skyddade identiteter. Jag sitter på information man inte kan läsa sig till, i stället handlar det om livets hårda skola. Lite klyschigt, men så är det verkligen. Det gav mig nycklarna till att bli den personen jag är i dag. 

Vill hjälpa alla

Dessa erfarenheter kan hon använda sig av för att hjälpa och förstå andra i liknande situationer. Till Brottsofferjouren kan brottsoffer, vittnen och anhöriga ringa på telefonnummer 0491-176 00 eller 116 006 (centrala jouren). Samtalet är kostnadsfritt. 

– Vi är en medmänniska på andra sidan luren, som visar respekt och empati. Alla som ringer får vara anonyma och vi håller hårt på vårt tystnadslöfte. Det behöver inte heller finnas någon polisanmälan för att ringa. Vi vill hjälpa och stötta på alla sätt vi kan – oavsett om det handlar om att bara lyssna eller vägleda personen till en passande instans, så som Kvinnojouren eller BRIS. Vi dömer inte någon och är helt oberoende, säger Emelie Nilsson.

Alla stödjare har genomgått en särskild utbildning för att kunna hantera den här typen av samtal. Efter årsskiftet kommer Emelie Nilsson själv hålla i grundutbildningen för personer som vill engagera sig ideellt. 

– Insamlingen efter mordet på Ulf Sandberg i Oskarshamn gav oss en hel del välbehövliga medel, men det gav också mycket uppmärksamhet till jouren. Två personer har redan hört av sig och vill hjälpa till som stödjare, säger Emelie Nilsson och nämner att Brottsofferjouren kommer att synas mycket framöver, bland annat på skolor och på IK Oskarshamns hemmamatcher.  

Text & foto: Kristin Wennerström