Visionär tillbaka på hemmaplan

Hans musikaliska resa började i tonåren på mammas gata med Park Street Band. Sedan dess har Thomas ”Totte” Högklint vidgat vyerna på alla plan. Nu har han siktet inställt på att återvända permanent till sin forna hemstad med ny musik i bagaget och planer på en lokal fotbollscamp i samarbete med FC Barcelona.

Med morfar Helges gener i blodet hade det naturliga valet kanske varit att stanna kvar i Oskarshamn och förvalta det företagsimperium han byggt upp med Press & Plåt i spetsen. Men Totte hade en annan drivkraft; han ville spela musik, ta sig bort från Oskarshamn och upptäcka världen. En vision och vilja som väcktes när han och storebror Peter såg Bruce Springsteen på Ullevi den 8  juni 1985.

– Det var ett avgörande ögonblick som har format mitt liv, berättar han leende.

Bröderna Högklint blev så berörda av konserten att de bestämda sig att följa Born in the USA-turnén till bland annat Wembley och den stora finalen i Los Angeles.

– Det enda sättet vi kunde toppa de upplevelserna var att börja spela själva. Hemma i Oskarshamn igen startade vi Park Street band med några kompisar.

Park Street Band utanför replokalen på Press & Plåt 1988. Totte, Mathias Stockhaus, Salah Sula Chohan och storebror Peter Högklint.

Första kullen

Under några år varvade Totte det egna musicerandet med arbete på industri och resor västerut för att fysiskt upptäcka de platser där Bruce Springsteen rörde sig – New Jersey, Asbury Park och rockklubben The Stone Pony. Som 20-åring kom han in på nuvarande estetprogrammet på Oscarsgymnasiet.

– Jag tillhörde första kullen som gick musikutbildningen. Det var en ordentlig kick för musikintresset och jag bestämde mig för att satsa fullt ut, berättar han.

Släppte album

Det resulterade i ett års fortsatta musikstudier i New York, flytt till Stockholm, ett soloalbum under eget namn och ett med bandet Trust, samt en karriär som cover-artist med spelningar runt om i Sverige. I samband med att han träffade blivande frun Anne kände Totte att det var läge att byta spår.

– Jag kände mig färdig med att spela andras låtar. Det var dags att göra något helt annat.

Något helt annat blev en raketkarriär på nystartade Citymail där det inledande jobbet som brevbärare inom några år ledde till en titel som operation manager.

– Drömmen om att upptäcka världen levde fortfarande i allra högsta grad och när jag fick chansen att avancera till ett jobb på UPS, världens största paketleveransföretag, var det inte mycket att tveka på.

Flyttlasset gick först till Köpenhamn, Bryssel, sedan Asien och Singapore. Detta har inneburit att familjens båda söner vuxit upp utomlands i en omväxlande internationell miljö med allt vad det innebär. Det var också under denna period som fotbollsintresset tog fart. Framför allt genom yngsta sonen Elliots unika talang.

– Han började spela väldigt tidigt och när vi flyttade till Singapore blev han antagen till FC Barcelonas ungdomsakademi. Det är världens bästa plantskola och det var otroligt utvecklande för honom både på och bredvid planen. Det medförde att familjen gjorde ytterligare en flytt, denna gång till Barcelona där Elliot så småningom fick representera FC Barcelona både nationellt och internationellt i olika sammanhang.

Stort engagemang

Det innebar också ett större engagemang för hela familjen och tillbaka i Sverige igen 2019 fick Totte uppdraget att utveckla FC Barcelonas akademiverksamhet på hemmaplan. Som för så mycket annat satte pandemin käppar i hjulet och det var först under den gångna sommaren som Barça Academy Sweden blev verklighet.

– Vi arrangerade akademier på tre ställen; Helsingborg, Kalmar och Norrtälje. Det lockade totalt 160 unga talanger och var väldigt lyckat, berättar Totte.

Något som har givit mersmak och målsättningen är att fortsätta att utveckla samarbetet med FC Barcelona och arrangera ytterligare fotbollsakademier i Sverige.

– Drömmen är att arrangera en camp i Oskarshamn för att ge alla lokala talanger en möjlighet att utvecklas, samt att ha Barça Academy på besök i min hemstad.

Närheten till havet, naturen och vännerna är bidragande orsaker till Totte Högklints förestående flytt tillbaka till den forna hemstaden.

Återvände till Lund

Att familjen Högklint valde att slå ned bopålarna i lärosätet Lund när de åter var tillbaka på svensk mark berodde huvudsakligen på de goda möjligheterna för sönerna att få avsluta sina internationella studier. Samtidigt har Totte alltmer börjat återvända till sina rötter då jobbet på logistik- och e-handelsföretaget Direct Link innebär att han kan jobba på distans.

– Det är lite kul att staden jag helst av allt ville bortifrån numera lockar mig tillbaka igen. Att ha havet och naturen runt knuten och även många av mina gamla vänner på nära håll känns väldigt skönt. Även om jag och min bror Peter bestämde oss för att avveckla vårt engagemang under förra året finns också lämningarna kvar efter den industri- och fastighets-verksamhet som morfar Helge startade i Oskarshamn för 75 år sedan.

Familjens hus på Mysingsö har blivit en småländsk bas för Totte och hans fru. Inom ett par år räknar de med att bo där permanent. Återkomsten till den forna hemstaden har även gett musicerandet en nystart.

– Jag har egentligen aldrig slutat spela även om det har gått i vågor. Under senare tid har jag spelat i olika lokala konstellationer och den 9  december är jag även med och arrangerar Light of Day Oskarshamn (läs mer om detta här).

I samband med denna konsert kommer Totte även att medverka på scenen med ett par av sina låtar från den precis nyligen släppta EP:n ”Vill Inte Ha Mer”.

– Det är musik jag spelade in för många år sedan. Egentligen var det tänkt att bara bli en demo. Men när jag lyssnade på den för ett tag sedan kände jag att det faktiskt kunde vara kul att fixa till låtarna och ge ut dem under namnet Högklint.

Nya låtar

Arbetet med skivan har även gett upphov till ett gäng helt nya låtar som är under produktion. Totte beskriver det rådande samhällsklimatet som en bra grogrund till framtida textförfattande. Likaså kärleken, relationer och tillgången till tid.

– Det sistnämnda är dessutom det värdefullaste vi har i livet. Det gäller att ta tillvara på sin tid och spendera den på rätt saker, konstaterar han eftertänksamt.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Thomas ”Totte” Högklint

Ålder: 53 år

Familj: Fru Anne, sönerna Elton, 18, och Elliot, 16 år, samt Rhodesian ridgebackhunden Lennon

Bor: Lägenhet i centrala Lund och hus på Mysingsö

Gör: Global CEO för logistik- och e-handels­företaget Direct Link, driver fotbollsakademin Barça Academy Sweden samt spelar och släpper musik och arrangerar konserter

Intressen: Träna – har genomfört ett par ­Ironman, musik, ­fotboll, äta och dricka gott samt umgås med familj och vänner

Tre favoritartister

• The Beatles

– För all otrolig musik de gjorde och för att de inspirerat så många andra artister.

• Bruce Springsteen

– Fantastisk historieberättare och liveartist som äger mitt livs soundtrack med ”Born to Run”.

• Wolfgang Amadeus Mozart

– Musikaliskt geni och som troligtvis var i framkant gällande sex, drugs & rock’ n’ roll!

Tre favoritfotbollsspelare

• Lionel Messi

– Världens BÄSTA spelare! 

• Michel Platini

– Underbar teknik och sällan skådad
elegans. Dock bedrövlig som UEFA/FIFA-pamp!

• Mario Kempes

– Min första fotbollshjälte.