Hållbar jul med Busfrö

Snälla julklappar mot både klimatet och plånboken. Att konsumera hållbart även i julruschen har blivit allt mera vedertaget. På Busfrö Nytt & Bytt finns det begagnade kläder och prylar för hela familjen.

Att tomten är i antågande kan knappast någon missa. Julpyntet är på plats sedan länge och butikshyllorna på Busfrö Nytt & Bytt är fyllda till brädden med presumtiva hållbara julgåvor.

– Under de tre och ett halvt år jag har drivit Busfrö i Oskarshamn har intresset för att handla second hand ökat stadigt. Inte minst inför jul. Det gäller såväl olika sorters julpynt som julklappar, konstaterar butiksinnehavare Emma Slättengren.

Något som stöds av nyligen gjorda undersökningar som visar att viljan att ge bort återvunna julklappar är stor hos svenskarna. Nästan 8 av 10 – hela 77 procent – vill ge bort second handklappar. De som vill ha hållbara gåvor i julklapp är nästan lika många – 67 procent av svenskarna.

Begagnat julpynt och tomtar i alla dess former är eftertraktat bland Busfrös kunder.

Större klimattänk

– Framför allt är det nog klimatet och miljön som har medfört att det är många som gärna både vill ge och få hållbara gåvor. Att vi är på väg in i en lågkonjunktur påverkar säkert många också. Tittar man på våra prislappar är det enklare att unna sig en extra julklapp.

Som exempel på populära julklappar till de yngre framhåller Emma Slättengren legolådor och lite större prylar som Pippihus och liknande. Gärna i obrutna förpackningar. På hem-avdelningen kan den som är påpasslig bland annat fynda värmetäcken och tyngdtäcken som aldrig är använda. För de modemedvetna finns det titt som tätt olika designmärken inom såväl heminredning som väskor och kläder på hyllorna.

– Även om vi inte har någon specifik herravdelning så finns det passande julklappar även till män. Whiskyglas och stekpannor i gjutjärn hör till de mera populära gåvorna, säger Emma Slättengren och betonar samtidigt att för den som är ute efter någon mera speciell julklapp kan det vara lönande att göra regelbundna besök i butiken då nya saker packas upp flera gånger varje dag.

Digital julkalender

Under advent kommer Busfrö Nytt & Bytt dessutom att ha en digital julkalender på Instagram där tips på nya och roliga julklappar från de olika avdelningarna presenteras varje dag. Klapparna är sedan möjliga att köpa – det gäller bara att vara först till kvarn.

– Är det något man verkligen vill ha går det att göra reservation via Instagram. Men det gäller att vara snabbt. Är det riktigt populära kläder eller prylar handlar det om minuter…

Emma Slättengren är övertygad om att trenden kring att konsumera hållbart har kommit för att stanna.

– Våra siffror för inlämnade och sålda artiklar är ett tydligt tecken på att det är väldigt populärt med second hand. Vi är snart uppe i 5  000 inlämnare sedan vi öppnade och säljer i  snitt 10 000 artiklar per månad.

Text: Mikael Bergkvist

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Anledningar till återvunna julklappar

• Miljönyttan

– Till skillnad mot nyproduktion kräver second handjulklappar inga nya resurser.

• Plånboksvänligt

– Priset på återvunna julklappar är bara en tredjedel jämfört med nyproduktion.

• Unikt och personligt

– De prylar och klädesplagg vi säljer finns oftast bara i ett unikt exemplar.