Bio för de allra minsta

50 kronor i medlemsavgift – per år! Att barnfilmsklubben Regnbågen blivit så populär på Saga­biografen är inte svårt att förstå.
– Jättekul att så många barn vill gå på bio, säger ordföranden Jennie Söderlund.

Den ideella föreningen Regnbågen har funnits i snart 30 år. Tanken med klubben är att introducera små barn till bions värld och därför riktar sig filmerna till åldersgruppen tre till tio år. Ibland visas filmer för äldre barn/ungdomar.

– Vi brukar ha fem filmer på våren och fyra på hösten. Vid två tillfällen kör vi dubbla visningar, med en film för de mindre barnen och en film för de större. Till exempel visade vi den tecknade Djungelboken och spelfilmen Djungelboken parallellt i två salonger en gång, säger Jennie Söderlund, som varit engagerad i klubben sedan 2014. 

Billigt medlemskap

Medlemskapet kostar 50 kronor per person och år. Då ingår alla filmer som visas. Barnfilmsklubben Regnbågen visar inte bioaktuella filmer, utan är mer ett alternativ till hemmamedier. Filmerna väljs utifrån klubbens licens och vilka distributörer som finns tillgängliga. Bland annat har Harry Potter och de vises sten, Hokus pokus Alfons Åberg, Nalle Puh och Mamma Mu visats.

– I och med att medlemskapet är så billigt, gör det inte så mycket om barnet vill gå mitt i filmen. Då har de i alla fall provat att gå på bio. Det är ju en upplevelse att se film på bio och något som alla borde få testa, säger Jennie Söderlund. 

Regnbågsmeny

Vid varje visning är kiosken på Sagabiografen öppen och det erbjuds en ”regnbågsmeny” för 20 kronor – en liten popcorn och en liten läsk/festis.

– Barnfilmsklubben är superkul för de små och vi uppskattar verkligen deras verksamhet. Det blir ju en inkörsport för barn att gå på bio och steget är inte så långt att gå på exempelvis våra barnfilmsmatinéer om loven, säger Michael Blomqvist, föreståndare på Sagabiografen och Parken Oskarshamn, verksamheter som båda drivs av föreningen Folkets Hus & Park. 

Mer information om Regnbågens filmer hittar du på deras Facebook-sida ”Barnfilmklubben Regnbågen”. Medlem blir du på plats vid visningen på Sagabiografen. Alla som tittar på filmen behöver bli medlemmar. 

Text & Foto: Kristin Wennerström

 

Vårens bioprogram

Visas av barnfilmsklubben Regnbågen

5 februari 

Luca

5 mars

Järnjätten (för äldre barn)

Kalles Klätterträd
(för yngre barn)

2 april

Harry Potter De vises sten (för äldre barn)

Vårkul med Ru
(för yngre barn)

7 maj

Tsatsiki, morsan och polisen