Guidar genom soldjungeln

En strålande affär. För somliga. Kunskap och erfarenhet är avgörande för att en investering i solceller ska gå att räkna hem. Genom att erbjuda ärlig, proffsig och personlig projektering agerar Stefan Andersson motpol till lycksökare i branschen. 

Efterfrågan på solceller är minst sagt stor just nu. Och det med rätta, menar Stefan Andersson, som driver firman Stefan Anderssons El i Oskarshamn. Korrekt projekterad, installerad och till rätt pris är en solcellsanläggning lönsam för såväl villaägaren som bostadsrätts-föreningen, framhåller han. 

– Att spara el genom att skruva ner värmen och energieffektivisera går bara att göra till en viss gräns. Därför är en investering i solceller det klart bästa alternativet för att ytterligare sänka sina elkostnader, konstaterar Stefan Andersson.

Säljarnas marknad

Men när ivriga kunder står på rad blir det säljarnas marknad. Stefan Andersson beskriver en bransch där överpriser och höga påslag har blivit mer eller mindre standard då det råder rena Klondike-febern i landet.  

– Tyvärr finns det företag som utnyttjar människors oro över elräkningen och täljer guld på deras bekostnad. Jag vill erbjuda ett alternativ så man får koll på vad materialet kostar utan installation.

Kostnadseffektiv

Med hjälp av inköp från en av Sveriges största elgrossister vad gäller solenergi, Rexel, och sin egen expertis som elektriker och erfarenhet av solceller erbjuder Stefan Andersson en lösning för att bli så kostnadseffektiv som möjligt utifrån kundens egna förutsättningar.

– Jag projekterar utifrån husets verkliga förutsättningar och med kundens bästa för ögonen. Inga glädjekalkyler, inga onödiga påslag – bara rent fokus på personlig service och kvalitets-produkter, som ger mesta möjliga produktion till bästa möjliga pris. 

När projekteringen är klar sköts installationen av Stefan Anderssons El eller av någon av firmans lokala samarbets-partners. Därefter kan kunden njuta av att producera sin egen el i många år framöver. 

– Det är en härlig känsla som jag vill att fler ska få uppleva, säger Stefan Andersson leende. 

Text: Jonas Axelsson

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Skattereduktion för grön teknik

Om du ska installera solceller kan du få skatte­reduktion med 20 procent av ­kostnaden för arbete och material. Det fungerar på liknande sätt som med rot och rut, men är en egen skatte­reduktion. Du får avdraget direkt på ­fakturan från företaget som utför ­installationen. 

Källa: Skatteverket