Kul för blivande dansstjärnor

En fartfylld timme med danslekar och koreograferad dans. På dansgruppen PopStars för barn i åldern 9–13 år är stämningen hög varje måndag.
– Det är ett kul sätt att umgås med sina vänner på, säger ­deltagaren Livia Arias. 

Hos föreningen Snésteg på Dammgatan 11 är dansen i fokus och det finns något för alla danssugna. För barn från 2 år upp till 13 år erbjuds flera kurser anpassade för de olika åldrarna.

– MiniRöris har blivit en populär aktivitet för många barn i Oskarshamn. Särskilt 4-5-årsgruppen där det stod runt tio barn på kö innan kursstarten. Det hade säkert varit ännu fler med tanke på hur många föräldrar som hört av sig och frågat om plats, säger Mikaela Lindeborg, sekreterare och ledare på Snésteg, och nämner att de är i behov av fler ledare framöver där man får gå en intern utbildning av nuvarande ledare. 

För barn fyllda 6 år upp till 13 år är det grupperna PopStars som gäller, en grupp för de yngre och en för de äldre. Måndagen den 23 januari var det kursstart för PopStars 9–13 år. 

– Det är ett kul sätt att umgås med sina vänner på. Jag tycker om att röra mig till musik, säger Livia Arias som dansat länge.

Mikaela Lindeborg inledde med några roliga danslekar och samarbetsövningar, för att sedan lära ut en koreograferad dans.

– Det är lättare att dansa och ha kul, om man lär känna varandra i gruppen först genom några lekar. PopStars dansar i en timme, vilket är lite längre än MiniRöris som brukar vara runt 30 minuter, säger Mikaela.

PopStars leds av Mikaela Lindeborg, som själv har dans som passion i livet.

Flera vuxenkurser

Snésteg erbjuder också flertalet danskurser för vuxna; grund- och fortsättnings-kurser i bugg, bachata och fox. Den traditionella buggen attraherar många med sina specifika danssteg och turer till medryckande musik. Bachata är en harmonisk latindans i par med mycket höftrörelser och lekfulla steg. Fox är en modernisering av foxtrot som utvecklats till en egen dans. En dans som inte är låst av särskilda stegkombinationer utan har en enorm variation.

– Tanken är att alla som går kurserna ska vara redo för socialdans ute i verkligheten, så som på Parken. Jag började dansa bugg och fox 2016, sedan kunde jag inte sluta. Jag älskar det, säger Mikaela och fortsätter:

– Under mina universitetsstudier till lärare dansade jag fyra-fem gånger i veckan på olika dansställen. Det är en så otroligt rolig träningsform, med en mix av kondition och koordination. Eftersom man byter danspartner flera gånger under kvällen blir det aldrig tråkigt. 

Danser på Parken

På Parkens dansbandskvällar finns chansen att utöva sina danskunskaper och även avnjuta lite god mat och dryck på Parken innan dansen.  

– Parken och Snésteg gynnas av varandra på många sätt. Vi är otroligt tacksamma för ett riktigt bra dans-ställe så pass nära och de uppskattar att vi lär ut danserna till invånarna. Det gäller att försöka hjälpas åt så mycket man kan, säger Mikaela.

Förutom danskurserna erbjuder Snésteg även medlemsdans om tisdagarna. Ett tillfälle för medlemmarna i föreningen att dansa, umgås och ha trevligt tillsammans. Ingen föranmälan krävs, utan det är bara att dyka upp. 

Text: Kristin Wennerström

Foto: Curt-Robert Lindqvist

 

Snéstegs kurser vår/höst

MiniRöris 2–3 år: Enkla danslekar för barn i sällskap av en vuxen som stöttar barnet genom hela kursen. 

MiniRöris 4–5 år: Enkla koreografier varvat med danslekar för barn. 

PopStars 6–8 år: Enkla koreografier varvat med danslekar för barn. 

PopStars 9–13 år: Olika koreografier och dansövningar. 

• Alla barnkurser består av tio tillfällen. 

Bugg 1: För dig som är nybörjare eller vill repetera grunderna igen. 

Bugg 2: För dig som har gått Bugg 1 eller har bra koll på grunderna. Vidareutveckling med nya turer och tekniker.

Bugg 3 Musikanpassning & dansglädje: För dig som har gått Bugg 2 och vill utveckla dansen ytterligare, med bland annat musik­anpassning. 

Bachata grundkurs: För dig som är nybörjare eller vill repetera grunderna igen. 

Bachata fortsättning: För dig som har gått Bachata 1. Vidareutveckling med nya turer och tekniker. Endast fem tillfällen.

• Bugg- och bachatakurserna består av tio tillfällen (förutom bachata fortsättning).

Fox Intensivkurs grund: För dig som är ­nybörjare eller vill repetera grunderna igen. Obs! Endast ett tillfälle, den 6 mars.

Fox fortsättning: För den som kan grunderna och vill utveckla teknikerna för att bli en bra förare/följare. Tre tillfällen. 

Eventuellt kommer det att erbjudas intensivkurser i line­dance, lindyhop, slowbugg och dubbelbugg.

Läs mer om kurserna på www.snesteg.se.